Λουκουμάδες παραδοσιακοί με φρέσκια μαγιά
Κανένας πια δεν πρέπει να φοβάται την παρασκευή λουκουμάδων! Η πιο αγαπημένη λιχουδιά...όλων των εποχών και για όλες τις περιστάσεις! Λουκουμάδες φτιαγμένοι με τον παραδοσιακό τρόπο, την φρέσκια τους μαγιά, την τραγανή κρούστα και το αφράτο εσωτερικό τους! Μελωμένοι και...χορταστικοί! Η σίγουρη και πάντα επιτυχημένη συνταγή που εγγυάται τέλειο..πεντανόστιμο αποτέλεσμα!
Υλικά για περίπου 50 λουκουμάδες:
- 1 κύβος φρέσκια μαγιά
- 1 κουτ.σ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 1/2 μεγάλη κούπα του τσαγιού νερό χλιαρό
- 350 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2/3 νεροπότηρου νερό
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 2 κουτ.σ. μέλι
- 1/2 ξύλο κανέλας
- 1 μικρή φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- μέλι (όσο καλύτερης ποιότητας τόσο το καλύτερο)
- σουσάμι/καρύδι/σκόνη κανέλας
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε βράζοντας τα υλικά του σιροπιού σε ένα μεγάλο μπρίκι για 3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι τελείως. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό και λιώνουμε με τα χέρια μας τη μαγιά. Ανακατεύουμε με το χέρι μας ώσπου να διαλυθεί η μαγιά και να χρωματιστεί το νερό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχόμενα με σύρμα. Προς το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι (για να μην έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά). Το μείγμα μας πρέπει να πάρει τη μορφή χυλού μέτριας προς πυκνής σύστασης. Γι' αυτό εάν θεωρήσουμε αναγκαίο συμπληρώνουμε είτε λίγο επιπλέον χλιαρό νερό είτε επιπλέον αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά έως ότου πετύχουμε την ιδανική σύσταση. Το σημαντικό σ' αυτή τη διαδικασία είναι να μην μείνουν σβόλοι αδιάλυτης μαγιάς μέσα στο μείγμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον (πχ. δίπλα σε καλοριφέρ ή σόμπα) για 1 1/2 ώρα να διπλαστιαστεί σε όγκο. Μια καλή λύση προκειμένου να φουσκώσει το μείγμα μας είναι το εξής σύστημα: Βάζουμε ζεστό νερό μέχρι τα μισά μιας κατσαρόλας που θα εφαρμόζει καλά μέσα το μπολ και δε θα αφήνει περιθώρια να μπουν νερά μέσα σ' αυτό (σαν μπεν μαρί). Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει χωρίς να τα μετακινήσουμε!
- Αφού ο χυλός είναι έτοιμος, βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα αρκετό λάδι (για καλύτερο αποτέλεσμα αξίζει η χρήση ελαιολάδου) και αφήνουμε να κάψει καλά σε δυνατή θερμοκρασία.
- Παίρνουμε ένα μικρό κουτάλι και ρίχνουμε λίγο λίγο από το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα όσο το δυνατόν πιο κεντραρισμένα ώστε να γίνει σφαιρικό το σχήμα τους (εάν...έχουμε ταλέντο παίρνουμε μικρές "μπουνίτσες" μείγματος με το χέρι μας και μαζεύουμε αυτό που περισσεύει με κουτάλι. Προσωπικά δεν έχω καταφέρει ακόμα κάτι τέτοιο και προτιμώ το κουτάλι). Ένα φλιτζάνι με νερό δίπλα μας φαίνεται πάντα χρήσιμο για το φρεσκάρισμα του κουταλιού. Αφήνουμε 1-2 λεπτά αναποδογυρίζοντάς τους να πάρουν χρυσαφί ομοιόμορφο χρώμα. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα την πρώτη δόση και αφήνουμε να στραγγίξουν σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Κατεβάζουμε μια σκάλα τη θερμοκρασία του ματιού -να παραμείνει όμως καυτό αλλά όχι όπως πριν- και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Δεν γεμίζουμε με πολλούς λουκουμάδες την κάθε δόση στο τηγάνι για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή, σιροπιάζουμε ελαφρά πάνω από τους λουκουμάδες μας με το σιρόπια και τέλος περιχύνουμε έξτρα μέλι. Πασπαλίζουμε με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.
Γίνονται εξαιρετικοί!!!!!
Καλοί σας απόλαυση!
Σας φιλώ
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας