Λαγάνα χωρίς μαγιά πανεύκολη!!!!! Καλή Σαρακοστή!!!!
Καλησπέρα σας φίλοι μουυυ!!!
Λαγάνα χωρίς μαγιά πανευκολη
Η Σαρακοστή μπήκε!!!
Κάθε χρόνο περιμένω πως και τί να έρθει αυτή η μέρα! Διότι σηματοδοτεί την έναρξη της προετοιμασίας μας να υποδεχθούμε το Άγιο Πάσχα που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο στην πορεία του Χριστιανισμού.
Όπως σας είπα λοιπόν, η περίοδος που μπαίνει από σήμερα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που δυστυχώς ερμηνεύεται από πολλούς.
Οι επόμενες μέρες είναι μέρες ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ. Υλικής και ψυχικής...Ή σε ό,τι θεωρεί ο καθένας μας προσωπικά ότι το έχει σε πλεόνασμα..σε ποσοστό παραπάνω απ'όσο μας χρειάζεται. Σε ό,τι το έχουμε θεοποιήσει, σε ό,τι έχει γίνει η εξάρτησή μας....
Νηστεία δεν ορίζεται μονάχα να απέχεις από συγκεκριμένες ομάδες τροφών..."ΜΗ ΦΑΣ ΚΡΕΑΣ..ΜΗΝ ΠΙΕΙΣ ΓΑΛΑ..ΜΗ ΦΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ...ΜΗΝ ΦΑΣ ΓΛΥΚΑ".... και αμέσως να τρέξεις να τα αντικαταστήσεις με 1 κιλό χαλβά, 1 τόνο ψάρια κλπ....
Η νηστεία μπορεί να βρίσκεται και σε άλλης φύσεως "απολαύσεις" όπως π.χ. πονηρές σκέψεις εναντίον συνανθρώπων, κουβέντες βαριές που πληγώνουν, υπερβολική σπατάλη και υπερκαταναλωτισμός κλπ.
Και κάτι ακόμα: ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΌΛΑ και ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ.
Η νηστεία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑ και καλό είναι να μην ακολουθείται από ασθενείς ή πολύ μικρά παιδιά.
Σταματάω την κατήχηση (άλλωστε δεν νομίζω να είμαι και ο ειδικός) θέλησα όμως να σας πω τα πιστεύω μου ορμόμενη από τη σημασία της Καθαράς Δευτέρας που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής.
Και μετά από αυτόν τον πρόλογο περνάω γρήγορα σε μια συνταγή για πανεύκολη λαγάνα που ετοίμασα και φάγαμε σήμερα!!!
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
3 κουτ.σ. ελαιόλαδο
2 κουτ.σ. ξύδι
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
γλυκάνισος
σουσάμι
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το νερό με το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ταρράζοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει.
- Ξεκινάμε το ζύμωμα με τα χέρια έως ότου σηκώσει όλο το αλεύρι και πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που δε θα κολλάει στα χέρια.
- Πασπαλίζουμε λίγο γλυκάνισο πάνω στη ζύμη και ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι να σκορπίσει μέσα στο ζυμάρι.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, μεταφέρουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε σε πλατύ σχήμα με το χέρι μας.
- Τσιμπάμε εδώ και εκεί όλη την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πιρούνι και κάνουμε λακουβάκια με τα δάχτυλά μας.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε τη λαγάνα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 3/4 της ώρας περίπου. Ελέγχουμε μετά τα 30' λεπτά με ένα πιρούνι τσιμπώντας το εσωτερικό της.
- Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε από το φούρνο και την μεταφέρουμε σε σχάρα!!!
Περιμένουμε να ηρεμήσει λίγο ακόμη και κόβεται σε φέτες!!!! Είναι νοστιμότατη!!!!
Καλή Σαρακοστή!!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας