Καρυδόπιτα νηστίσιμη ! ! !







Υλικά:

  • 200 γρ. καρύδια αλεσμένα (όχι σκόνη)
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες νερό
  • 3 1/3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κουτ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 γεμάτο κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 πρέζες κανέλα σε σκόνη
  • φλούδα από 1/2 πορτοκάλι ή λεμόνι

Για τη γαρνιτούρα

  • καρύδια ολόκληρα
  • 4-5 πλακάκια κουβερτούρα (μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 1 κουτ.σ. βούτυρο φυτικό

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε την κανέλα με το γαρύφαλλο και τα ρίχνουμε στο αλεύρι αφού πρώτα το κοσκινίσουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι και ανακατεύουμε απαλά.
  2. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ κι αφού αφρίσει τα ρίχνουμε κι αυτά στο μείγμα.
  3. Τέλος ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το νερό και την καρυδόψιχα κι ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να γίνει σκούρο το μείγμα.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς στις αντιστάσεις για 3/4 με 1 ώρα περίπου χωρίς να ανοίξουμε το φούρνου το πρώτο μισάωρο για να μην ξεφουσκώσει.
  6. Στο μεταξύ βράζουμε για 5-6 λεπτά όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού κι αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  7. Μόλις η πίτα μας είναι έτοιμη, τη βγάζουμε απ΄το φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και την τρυπάμε με πιρούνι ή τη χαράζουμε προσεχτικά σε κομμάτια.
  8. Περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι να τραβήξει μέχρι κάτω.
  9. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά (ιδανικά το φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ).
  10. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα και απλώνουμε απαλά στην επιφάνεια του γλυκού μας!
  11. Γαρνίρουμε με καρύδια και σερβίρουμε αφού κρυώσει!!!


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις