Καρυδόπιτα νηστίσιμη ! ! !
Υλικά:
- 200 γρ. καρύδια αλεσμένα (όχι σκόνη)
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κούπες νερό
- 3 1/3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κουτ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 γεμάτο κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κρασοπότηρο κονιάκ
- 2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
Για το σιρόπι
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 πρέζες κανέλα σε σκόνη
- φλούδα από 1/2 πορτοκάλι ή λεμόνι
Για τη γαρνιτούρα
- καρύδια ολόκληρα
- 4-5 πλακάκια κουβερτούρα (μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο)
- 1 κουτ.σ. βούτυρο φυτικό
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε την κανέλα με το γαρύφαλλο και τα ρίχνουμε στο αλεύρι αφού πρώτα το κοσκινίσουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι και ανακατεύουμε απαλά.
- Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ κι αφού αφρίσει τα ρίχνουμε κι αυτά στο μείγμα.
- Τέλος ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το νερό και την καρυδόψιχα κι ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να γίνει σκούρο το μείγμα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς στις αντιστάσεις για 3/4 με 1 ώρα περίπου χωρίς να ανοίξουμε το φούρνου το πρώτο μισάωρο για να μην ξεφουσκώσει.
- Στο μεταξύ βράζουμε για 5-6 λεπτά όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού κι αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Μόλις η πίτα μας είναι έτοιμη, τη βγάζουμε απ΄το φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και την τρυπάμε με πιρούνι ή τη χαράζουμε προσεχτικά σε κομμάτια.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι να τραβήξει μέχρι κάτω.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά (ιδανικά το φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ).
- Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα και απλώνουμε απαλά στην επιφάνεια του γλυκού μας!
- Γαρνίρουμε με καρύδια και σερβίρουμε αφού κρυώσει!!!
τη εινε το γ.ο.χ που γραφεις για το αλευρι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας!!! Αυτη η συντομογραφια θα πει"για ολες τις χρησεις"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή