Γίγαντες πλακί

Γίγαντες πλακί

Φαγητό της "Παρασκευής" όπως συνηθίζω να το λέω. Όσπριο μαγειρεμένο με τρόπο που αγαπάει όλη η οικογένεια.  Φέτα και φρεσκοτριμμένο ψωμάκι γίνονται η καλύτερη παρέα δίπλα στους γίγαντες πλακί ενώ αποτελεί σίγουρη λύση στα πλαίσια της νηστείας μαζί με ταραμοσαλάτα κλπ.

Δείτε τώρα πως φτιάχνω εγώ τους γίγαντες πλακί...και καλή επιτυχία!


Υλικά:
  • 500γρ. φασόλια γίγαντες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε χοντρούς κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 250γρ. ντοματοχυμός με κομμάτια ντομάτας στον τρίφτη
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 5 κλαδάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 5 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Στην πράξη:
  • Αποβραδίς βάζουμε τα φασόλια σε ένα βαθύ μπολ και τα γεμίζουμε με τρεχούμενο νερό ως πάνω να τα καλύπτει. Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε σε τρυπητό και τα περνάμε ξανά κάτω από τρεχούμενο νερό να τα ξεβγάλουμε καλά. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει. Ρίχνουμε τα φασόλια και τα σιγοβράζουμε σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία αφαιρώντας τους αφρούς κατά τα πρώτα λεπτά του βρασμού. Για καλύτερα αποτελέσματα μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα όση ώρα βράζουν. Ανάλογα με την ποιότητα των φασολιών και το πόσο βραστερά είναι αυτά χρειάζονται συνήθως από 45 λεπτά έως 1 ώρα βρασμού μέχρι να είμαστε βέβαια ότι μαλάκωσαν. Προτείνω στα 40 λεπτά να βγάλουμε 2-3 από την κατσαρόλα και να τα τσιμπήσουμε με πιρούνι για να δούμε εάν έχουν αφρατέψει,τότε θα κριθεί εάν απαιτείται επιπλέον χρόνος βρασμού. Δεν θα πρέπει να διαλύονται τα φασόλια απλά να είναι μαλακά. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και ρίχνουμε τα φασόλια.
  • Μέσα στο ταψί προσθέτουμε τα καρότα, τη μελιτζάνα, το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
  • Στο μπλέντερ χτυπάμε τον ντοματοχυμό με την πιπεριά, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί και προσθέτουμε επιπλέον λίγο ζεστό νερό μέχρι τα μισά τους. Σκορπάμε τη ρίγανη, το σέλινο, το μαϊντανό, τη δάφνη κι επιπλέον αλατοπίπερο εάν κρίνουμε απαραίτητο. 
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Μετά από αυτό το διάστημα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο ως ότου τραβήξει το φαγητό τα υγρά του και μελώσει στη σάλτσα του.
  • Αφήνουμε λίγο να καταλαγιάσει και σερβίρουμε ζεστό.


Καλή σας όρεξη
Φιλικά, 
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις