Εκμέκ με τσουρέκι

Εκμέκ με τσουρέκι

Υπέροχο, ανάλαφρο επιδόρπιο  από σιροπιασμένο τσουρέκι για κάθε περίσταση..

Το γλυκό μας περιλαμβάνει χειροποίητη κρέμα patisserie και αφράτη σαντιγί. 

Με αυτό το γλυκό μπορούμε να ανακυκλώσουμε το τσουρέκι που μας περίσσεψε καθώς αποτελεί την ιδανική βάση για να στηρίξει τα υπόλοιπα υλικά μας.

Μια δοκιμή θα σας πείσει...


Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 140γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ 
  • 1 κρόκος μεγάλου αυγού ελαφρά χτυπημένος
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 25γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο (προαιρετικά)

Για τη βάση:

  • 10 φέτες τσουρέκι πάχους όσο ένα δάχτυλο

Για το γαρνίρισμα:

  • 250ml φυτική κρέμα για σαντιγί (κρύα από το ψυγείο) ή κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά για περισσότερη γεύση 
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας

Για το ντεκόρ:

  • κερασάκια ζαχαρόπηκτα 
  • αμύγδαλα καβουρδισμένα και σπασμένα 
  • κανέλα τριμμένη 


Υλικά:

  • Στρώνουμε σε μεσαίο πυρέξ ή άλλο σκεύος τις φέτες τσουρεκιού τη μια κολλητά δίπλα στην αλλη. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού εκτός του ανθόνερου 3 λεπτά, αποσύρουμε και τότε προσθέτουμε το ανθόνερο. Όπως είναι ζεστό σιροπιάζουμε το τσουρέκι κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς η βάση.
  • Για την κρέμα βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Όταν το μείγμα ζεσταθεί γεμίζουμε μια βαθιά κουτάλα και ρίχνουμε το ζεστό υγρό μέσα στο μπολ με το αυγό ανακατεύοντας συνεχώς να ενωθούν και να πάρουν θερμοκρασία. Ενώνουμε το μείγμα αυγού μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να πήξει.  
  • Στρώνουμε πάνω από τη βάση την κρέμα που ετοιμάσαμε και την ισιώνουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε τα 200ml κρέμας μαζί με τη βανίλια να γίνουν σαντιγί. Εάν χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος προσθέτουμε και 1 κουταλιά άχνη ζάχαρη.
  • Καλύπτουμε το γλυκό με τη σαντιγί είτε με σπάτουλα είτε με κορνέ, γαρνίρουμε με κερασάκια και στολίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεί για 5 ώρες πριν το σερβίρουμε. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλα.


Καλή σας απόλαυση

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις