Ραβανί πανεύκολο της Μαριφάνης

Ραβανί πανεύκολο της Μαριφάνης

Η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα είναι για ένα γλυκό που αγαπάνε όλοι, το ραβανί.

Κάθε ελληνική νοικοκυρά έχει μια δική της συνταγή στα κιτάπια της που διαμορφώνεται ανάλογα με τις παραδόσεις του τόπου που μεγάλωσε. Στο δικό μου τόπο το γλυκό αυτό δεν ήταν από τα πιο παραδοσιακά, γι'αυτό και η δική μου συνταγή δεν μου είναι δοσμένη από κάποια γιαγιά.

Η μαμά μου θυμάμαι να φτιάχνει ένα δικό της υπέροχο κι αφράτο ραβανί. Κατά τους ισχυρισμούς της ήταν ένα γλυκό που το έφτιαχνε - όσο κι να φαίνεται παράτολμο- για να το τρώω καθώς ήταν πλούσιο σε αυγά που εγώ απεχθανόμουν να τα καταναλώνω στο φαγητό μου. Το δικό της ραβανί το έφτιαχνε στο χέρι χωρίς μίξερ! Κι όμως ήταν πολύ αφράτο! Το σιρόπιαζε ελαφρώς ενώ η μυρωδιά του είχε κάτι το απροσδιόριστα ελκυστικό. Αυτό ήταν και από τα πρώτα σιροπιαστά γλυκά που έμαθα να φτιάχνω κι έχω δείξει σ'αυτό το ιστολόγιο σε πολλές εκδοχές με το πέρασμα των ετών. 

Πλέον κατέληξα σ'αυτήν εδώ τη συνταγούλα που δεν περιέχει λάδια, γιαούρτια και πολλά υγρά. Την διαμόρφωσα με τρόπο τέτοιο που το ραβανί να γίνεται ελαφρώς σπυρωτό, αφράτο και να μην προσεγγίζει την υφή κέικ. Απολαυστικό, μυρωδάτο, οικονομικό και πανεύκολο!!!

Το ραβανί της Μαριφάνης! Σας δανείζω τη συνταγή μου και...

Καλή σας επιτυχία!



Υλικά:

  • 4 αυγά μεσαία 
  • 1 φλιτζάνι τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125ml γάλα φρέσκο
  • 30γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1/2 φακελάκι baking powder
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 2/3 φλιτζ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/3 φλιτζ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
  • 1/3 κουτ.γλ.  δάκρυα μαστίχας Χίου τριμμένες σε σκόνη μαζί με λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη

Για το σιρόπι:

  • 2 + 1/3 φλιτζ.τσ. νερό
  • 2 φλιτζ. τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ.γλ. βούτυρο αγελαδινό (προαιρετικά, όμως συνιστάται)
  • φλούδα από μισό λεμόνι ακέρωτο
  • 2 κουτ.γλ. χυμός λεμονιού
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας (εάν δεν χρησιμοποιήσουμε μαστίχα στο βασικό μείγμα)



Στην πράξη:

  • Σε μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο χωρίς να κάψουν. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους.
  • Με το μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι ως ότου φουσκώσουν και γίνουν μια απαλή ασπριδερή κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη.Ανακατεύουμεε σε χωριστό μπολ όλα τα στερεά υλικά. 
  • Μέσα στο μείγμα αυγών προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος ανακατεύοντας με σύρμα. Όλο αυτό το μείγμα το προσθέτουμε σε 2 δόσεις μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ από κάτω προς τα πάνω έτσι ώστε να μην χαθεί ο όγκος τους και μην μείνουν ξηρά υλικά μέσα στο σκεύος. 
  • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα για 4 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το χυμό και το βούτυρο. Διατηρούμε το σιρόπι χλιαρό και πετάμε τη φλούδα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.Αλευροβουτυρωμένουμε πολύ καλά ένα μικρό βαθύ πυρέξ ή ταψάκι περίπου 32Χ22 (ή 30 εκ. διαμέτρου και βαθύ εάν είναι στρογγυλό)  κι αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το γλυκό χωρίς να ανοίξουμε ενδιάμεσα το φούρνο. Στα 40 λεπτά μπορούμε να ανοίξουμε και με ξύλινο καλαμάκι να ελέγξουμε το εσωτερικό του γλυκού σε κεντρικό σημείο του ώστε να δούμε εάν βγαίνει στεγνό (ανάλογα σταματάμε ή συνεχίζουμε το ψήσιμο). Το χρώμα του θα πρέπει να είναι όμορφο και ροδαλό.
  • Όπως είναι ζεστό το γλυκό  χαράζουμε το γλυκό σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Παίρνουμε με βαθιά κουτάλα σιρόπι και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο γλυκό, περιμένουμε να το τραβήξει και επαναλαμβάνουμε το σιρόπιασμα κατά τον ίδιο τρόπο ( στην ουσία σιροπιάζουμε το γλυκό σε δόσεις, περιμένουμε κάθε φορά να τραβήξει το σιρόπι και μετά σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο).
  • Αφήνουμε το γλυκό ξεσκέπαστο ως ώτου κρυώσει καλά κι έπειτα το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης.


Καλή απόλαυση!

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις