ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΑΥΓΑ

ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΑΥΓΑ

Αγαπημένη πάστα ταψιού τώρα και χωρίς ζάχαρη για όσους αποφεύγουν την κατανάλωση της!

Θα γίνει η αγαπημένη σας!



Υλικά για ταψί 20Χ20 εκ.

Για το παντεσπάνι

  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. κακάο
  • 70ml ηλιέλαιο
  • 2 κουτ.σ. κρυσταλλικό γλυκαντικό σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 1 κουτ.γλ. baking powder
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι

Για την κρέμα:

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2 κουτ.σ. κρυσταλλικό γλυκαντικό σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη 
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 1/2 φλιτζ.τσ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. τσ. κρυσταλλικό γλυκαντικό σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλ. κονιάκ ή άλλο ποτό χωρίς ζάχαρη

Για τη σοκολατένια γκανάζ:

  • 125 γρ. κουβερτούρα με stevia (σκούρα ή γάλακτος ή μισή-μισή)
  • 110 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ.γλ. σπορέλαιο

Εκτέλεση:

  • Πρώτα βράζουμε το νερό με το γλυκαντικό για 3 λεπτά, κατεβάζουμε και προσθέτουμε το ποτό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. 
  • Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το κακάο, το baking, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτουμε το γλυκαντικό, το σπορέλαιο και τέλος σιγά σιγά το ζεστό νερό ανακατεύοντας με σπάτουλα ή σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα όπως του κλασικού κέικ.  Προσαρμόζουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 15 λεπτά (ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα το εσωτερικό του παντεσπάνι κι αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο διαφορετικά αφήνουμε 5 ακόμη λεπτά).  
  • Όσο το παντεσπάνι είναι ζεστό σιροπιάζουμε σιγά σιγά το παντεσπάνι με το σιρόπι κι αφήνουμε να το πιει και να κρυώσει καλά.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γλυκαντικό και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν απαλή σαντιγί. Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι με σπάτουλα, κρατάμε λίγη ποσότητα για το γαρνίρισμα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεί.
  • Φτιάχνουμε τη γκανάζ: Σπάμε τη σοκολάτα σε κομματάκια. Ζεσταίνουμε το γάλα καλά και το ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με τη σοκολάτα. Περιμένουμε 5 λεπτά κι ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το σπορέλαιο κι αφού πέσει η θερμοκρασία της γκανάζ την απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Κουνάμε το ταψί να φτάσει η γκανάζ καλά σε όλες τις γωνιές της επιφάνειας.
  • Βάζουμε την πάστα στο ψυγείο για 5 ώρες και τη χαράζουμε έπειτα σε 6 κομμάτια.
  • Τέλος γαρνίρουμε με την σαντιγί που κρατήσαμε.


Σημ: Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε φυτική κρέμα για σαντιγί επειδή περιέχει στα συστατικά της ζάχαρη. Επιλέγουμε μόνο κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. Επίσης το παντεσπάνι γίνεται πιο συμπαγές σαν μπράουνι ελλείψει αυγών!

Καλή σας απόλαυση

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις