Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

 Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

 Μια ακόμη συνταγή που δημιούργησα από το μηδέν και με πολλή αγάπη για όλους εσάς!

Η καλύτερη δυνατή γεύση για το κολατσιό των παιδιών που θα τα ξετρελάνει!!!

Σ'αυτή τη συνταγή δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά, ούτε πρόσθετα, ούτε φοινικέλαιο και έναν τόνο... ζάχαρη όπως τις πραλίνες σοκολάτας του εμπορίου!

Εδώ συνδυάζονται όλα τα καλά: το γάλα, το μέλι, τα φουντούκια... και φυσικά η σοκολάτα!

Η συνταγή δεν χωράει οποιαδήποτε μετατροπή! Διαβάστε μέχρι τέλους τις οδηγίες και τα τρικ μου προκειμένου να πετύχετε αυτήν την εξαιρετική λιχουδιά!!!


Υλικά για ένα βάζο (270-300γρ)

  • 40 γρ. γάλα σε σκόνη (regilait)
  • 40 gr. φουντούκια
  • 70 ml  ζεστό νερό
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας μέλι ανθέων (απαλό σε γεύση)
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλ. υγρή βανίλια ή 1 κάψουλα σε ακόνη
  • 100 γρ. σοκολάτα υγείας ή κλασική κουβερτούρα καλής ποιότητας


Εκτέλεση:

  • Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε απλωτά τα φουντούκια και τα ψήνουμε για ακριβώς 4 λεπτά στους 200 βαθμούς. Επειδή από φούρνο σε φούρνο διαφέρουν οι χρόνοι έχουμε στο νου μας ότι τα φουντούκια πρέπει από σχεδόν άσπρα όταν είναι ωμά να γίνουν μπεζ κιτρινωπά και όχι σκουρότερα γιατί μετά θα είναι πικρά. Αφού γίνουν, τα βγάζουμε από το φούρνο και  όσο είναι ζεστά τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουνώντας τα με τα χέρια ώστε να πέσει η φλούδα τους. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο μπλέντερ βάζουμε τη σκόνη γάλακτος (η οποία στην ουσία μοιάζει με χαλίκι) και την χτυπάμε για 1 λεπτό να γίνει εντελώς πούδρα.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ, ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα έως ότου γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο στο ζεστό μείγμα να λιώσουν και να γίνουν σαν πηχτή γκανάζ. Περιμένουμε να χλιάνει το μείγμα.
  • Βάζουμε στο μπλέντερ τα φουντούκια και τα χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν μια πάστα μπεζ (σταματάμε κατά διαστήματα το μηχάνημα και κουνάμε εάν χρειαστεί το δοχείο για να λιώσουν καλά όλα τα κομματάκια φουντουκιού). 
  • Προσθέτουμε στο μπλέντερ με τα λιωμένα φουντούκια το σοκολατένιο μείγμα του μπολ και το μέλι και τα χτυπάμε όλα μαζί για 3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν!
  • Μεταφέρουμε σε καθαρό γυάλινο βαζάκι και τη σκεπάζουμε με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Περιμένουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, την κλείνουμε με καπάκι και τη βάζουμε στο ψυγείο για 6-7 ώρες ή καλύτερα για 1 νύχτα. Όσο κρυώνει στο ψυγείο πήζει και παίρνει την τελική της πυκνότητα.
  • Αυτό ήταν όλο! Η απίστευτη σοκολατένια πραλίνα είναι έτοιμη! 
  • Διατηρείται στο ψυγείο και καταναλώνεται εντός 1 εβδομάδας. Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο, τόσο καλύτερη γίνεται  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ!

Τα υλικά δεν αντικαθιστώνται με άλλα. Για παράδειγμα δεν χρησιμοποιούμε άλλο είδος γάλακτος γιατί δεν θα πετύχει η συνταγή. Το γάλα σε σκόνη που χρησιμοποιούμε στη συνταγή είναι αυτό το οποίο προστίθεται και στα περισσότερα εργοστασιακά προϊόντα πραλίνας, στην περίπτωση όμως εδώ βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε σοκολάτα γάλακτος γιατί θα γίνει υπερβολικά γλυκιά η πραλίνα μας και θα προστεθεί πολλή ζάχαρη που δεν είναι ωφέλιμη. Να έχετε υπόψιν όμως από τη στιγμή που η βάση μας είναι το γάλα σε σκόνη και προσθέτουμε σκούρα σοκολάτα υγείας ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ το τελικό μείγμα είναι σοκολατένιο μεν ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΔΕ! 

Προσέχουμε πολύ να μην παραψηθούν τα φουντούκια,αφενός μεν γιατί στην άλεση δεν θα ελευθερώσουν το έλαιό τους (βασικό στοιχείο για την πήξη του τελικού μείγματος), αφετέρου η πραλίνα θα γίνει πολύ πικρή και η γεύση θα βγάζει αίσθηση "καμένου" το οποίο δεν διορθώνεται με τίποτα. 

Στην σοκολατένια πραλίνα μας ΔΕΝ προσθέτουμε επιπλέον ζάχαρη αλλά αρκούμαστε σ' αυτήν που έχει εργοστασιακά η σοκολάτα υγείας. Το βασικό γλυκαντικό μας είναι το μέλι το οποίο το προσθέτουμε σε μείγμα τουλάχιστον χλιαρό, ώστε να μην καταστρέψουμε τα θρεπτικά του στοιχεία (μέταλλα και βιταμίνες).

Τέλος το αγελαδινό βούτυρο ΔΕΝ το αντικαθιστούμε με μαργαρίνες ή άλλες λιπαρές ουσίες όπως π.χ. το ηλιέλαιο ή η μαργαρίνη και η φυτίνη τα οποία είναι συνθετικά και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Η ποσότητά του είναι μικρή, σημαντική όμως τόσο για γεύση όσο και τη σύσταση της πραλίνας μας. Εκτός των άλλων τα λιπαρά του γεμίζουν ενέργεια τον οργανισμό χωρίς όμως να τον επιβαρύνει εάν καταναλωθεί με μέτρο.


Στην φωτό πάνω η πραλίνα έχει πήξει επαρκώς ενώ στη φωτό κάτω η μορφή της είναι λιγότερο πυκνή αφού ήταν μόνο 1 ώρα από τη στιγμή που την έφτιαξα. Σ'αυτή τη φάση κι όσο είναι ακόμη ρευστή, η πραλίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη σε γλυκά ψυγείου και προφιτερόλ χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.


Εύχομαι να τη φτιάξετε και να την απολαύσετε!!!

Καλή σας επιτυχία ❤️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

 


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις