ΧΟΙΡΙΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ | ΑΦΡΑΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

 ΧΟΙΡΙΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ | ΑΦΡΑΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

Μερακλίδικα, αφράτα, πεντανόστιμα, ελαφριά! Συνταγή για χοιρινά σουτζουκάκια στο φούρνο, χωρίς καθόλου τη χρήση τηγανιού και με μυστικά που μοιράστηκε μαζί μου επαγγελματίας εστιάτορας ενός από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή ταβερνάκια του νησιού μου!

Τα έφτιαξα, τα δοκίμασε η οικογένεια μου και πήρα 10 με τόνο! Πραγματικά εξαιρετική γεύση και σύσταση!

Σουτζουκάκια μερακλίδικα μα όχι αμαρτωλά!

Δοκιμάστε τα!!!



Υλικά:

  • 500γρ. χοιρινός κιμάς
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/3 φραντζόλα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί (ξηρό ή ημίγλυκο, εγώ εδώ έβαλα ημίγλυκο)
  • 1 μικρή ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 αυγό μεσαίο
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι 
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 βαθύ πιάτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σάλτσα:

  • 500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη + 1 ακόμη ολόκληρη
  • 1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κοφτό κουτ.γλ. κύμινο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης



Ας μαγειρέψουμε:

  • Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το ψωμί σε  2 ποτήρια νερό να μαλακώσει για 20' λεπτά. Έπειτα το στύβουμε και το επαναφέρουμε στο μπολ. Το ραντίζουμε με το κρασί κι αφήνουμε 5 λεπτά να το απορροφήσει.
  • Σε χωριστό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά του κιμά και θρυμματίζουμε μέσα το μουλιασμένο με κρασί ψωμί. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά ίσα ίσα να ενωθούν και βάζουμε στο ψυγείο το μπολ σκεπασμένο για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ). 
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί ή λαμαρίνα και πλάθουμε τον κιμά σε οβάλ κεφτέδες. Τους τυλίγουμε στο αλεύρι και τινάζουμε να πέσει το περιττό. Αραδιάζουμε τους κεφτέδες αραιά μεταξύ τους και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε  στον αέρα του φούρνου στους 175 βαθμούς ή έως ότου αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Έπειτα βγάζουμε από το φούρνο και γυρίζουμε τους κεφτέδες κι από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα (συνολικά θα πάρει περίπου 25-30 λεπτά η όλη διαδικασία). 
  • Όσοι ώρα ψήνονται οι κεφτέδες, βάζουμε τα υλικά της σάλτσας να σιγοβράσουν με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα κι αφού η στάθμη των υγρών πέσει στα μισά σβήνουμε από τη φωτιά κι αποσύρουμε το ξύλο κανέλας.
  • Μεταφέρουμε τους κεφτέδες σε βαθύ ταψί περασμένο με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε τον έναν κοντά στον άλλο (όχι όμως κολλητά). Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω στους κεφτέδες να φτάσει παντού κι ενδιάμεσα τους. Απλώνουμε στην επιφάνεια τα φύλλα δάφνης και σκεπάζουμε το ταψί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τη γαρνιτούρα της επιλογής μας όπως πχ. πουρέ, πιλάφι, τηγανιτές πατάτες, ζυμαρικά.

Σημ. Η δοσολογία των μπαχαρικών είναι προσαρμοσμένη στα δικά μας γούστα και δεν γίνονται βαριά τα σουτζουκάκια. Σε όποιον αρέσει αυξάνει ή μειώνει κάτι από αυτά, το ίδιο και το σκόρδο. Ο στόχος μου στη συνταγή είναι να σας δείξω ποια είναι η διαδικασία για σουτζουκάκια χωρίς καθόλου τη χρήση τηγανιού και για τον τρόπο που η ζύμη θα μείνει αφράτη. Τα βασικά σημεία είναι το μούλιασμα στο κρασί που δίνει απίστευτη γεύση, το λίγο ζύμωμα, η συντήρηση της ζύμης στο ψυγείο και το τύλιγμα των κεφτέδων στο αλεύρι.. συστατικό το οποίο θα αποτρέψει την αποβολή πολύτιμων υγρών από τη ζύμη και παράλληλα θα βοηθήσει να δέσει η σάλτσα μέσα στο ταψί.

Καλή σας όρεξη!

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις