ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ 9 ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΙΒΕΤΑΙ

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ 9 ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΙΒΕΤΑΙ 

Φανουρόπιτα μυρωδάτη, πανεύκολη με εγγύηση επιτυχίας! Διαμόρφωσα αυτή τη συνταγή με μεγάλη αγάπη, ώστε να την ετοιμάσετε ακολουθώντας το εθιμοτυπικό της Εκκλησίας για τον εορτασμό στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου.Αποτελεί βεβαίως κι ένα εξαιρετικά υγιεινό και πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ το οποίο μπορεί κανείς να το απολαύσει όποια εποχή του χρόνου επιθυμεί. Προσωπικά μου αρέσει ως πρωινό μαζί με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, συνδυασμός που γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό.

Καλό είναι να τηρηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες και τα υλικά προκειμένου να πετύχετε το ίδιο εξαιρετικό αποτέλεσμα με μένα.

Η συνταγή μου τώρα:

Τα υλικά για ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28εκ.

  • *500γρ. φάριν απ με γεύση πορτοκάλι (πορτοκαλί συσκευασία, σε όλα τα σούπερ μάρκετ), κοσκινισμένο.
  • *330ml σόδα με πορτοκάλι,  Schweppes (ανθρακούχο αναψυκτικό, σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι 
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κούπα του νες σταφίδες μαύρες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 2 κουτ.γλ. κοφτά γαρίφαλο σε σκόνη

* Η αναφορά του προϊόντος δεν αποτελεί ενέργεια με σκοπό τη διαφήμιση αλλά προσωπική επιλογή. Στην αγορά υπάρχουν ανάλογα προϊόντα από πολλές εταιρείες.

* Στην περίπτωση που δε βρίσκετε ή δε διαθέτετε φαρίνα πορτοκάλι, χρησιμοποιείτε την κλασική φάριν απ! 




Εκτέλεση:

  • Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 2 κούπες νερό να μαλακώσουν. Μετά από 2-3 ώρες τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν. Έπειτα τις κυλάμε σε λίγο αλεύρι να καλυφθούν καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Θερμαίνουμε σε μπρίκι το μέλι να ρευστοποιηθεί και το ρίχνουμε κι αυτό στο μπολ (ή ζάχαρη θα σχηματίσει μπιλάκια αλλά στη συνέχεια λιώνει).Με σύρμα τα ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει η ζάχαρη μέσα στα υλικά.
  • Ρίχνουμε μονομιάς την ανθρακούχα πορτοκαλάδα (τώρα η ζάχαρη ανακατεύοντας ξανά λιώνει) το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο να ενωθούν και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε με έντονο ανακάτεμα ως ότου αποκτήσουμε ένα ομοιογενές και σχετικά πυκνό μείγμα .
  • Διαχωρίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε μέσα στο μείγμα να σκορπιστούν καλά. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Λαδώνουμε το ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Βρέχουμε ένα κουτάλι και με την ανάποδη πλευρά στρώνουμε την επιφάνεια του μείγματος ώστε να ισιώσει προκειμένου να φουσκώσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 1 ώρα (ανάλογα με το φούρνο) στις αντιστάσεις ελέγχοντας στα 50 λεπτά το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί καλά εσωτερικά. Τότε κρίνουμε εάν θα πρέπει να συνεχίσουμε το ψήσιμο ή να βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Η επιφάνεια θα πρέπει να έχει πάρει ομοιόμορφα ρόδινο χρώμα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί του πάνω σε σχάρα κι έπειτα την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Στολίζουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε ( εγώ εδώ πασπάλισα την επιφάνεια με μπόλικη άχνη ζάχαρη και σχημάτισα ένα σταυρό με κανέλα)

Σημ. Η πίτα είναι αρκετά γλυκειά καθώς περιέχει 3 υλικά που προσθέτουν πολλή γλύκα, δηλαδή το μέλι, τη ζάχαρη και την πορτοκαλάδα. Σε περίπτωση που θέλετε λιγότερο γλυκειά γεύση,ελαττώστε τη ζάχαρη και όχι το μέλι (το οποίο είναι σημαντικό υλικό για την υφή της πίτας). Να πω επίσης εδώ ότι χρησιμοποίησα ανθρακούχα πορτοκαλάδα με γλυκαντικά για λιγότερα θερμιδογόνο αποτέλεσμα αλλά με την ίδια ολογλυκη γεύση στο κέικ. Τέλος, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των σταφίδων εάν σας αρέσουν.

Καλή  επιτυχία 💓

Και του χρόνου!

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη



Σχόλια

  1. Μπορούμε αντί πορτοκαλάδα με ανθρακικό να βάλουμε φυσικό χυμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας! Στη συγκεκριμένη συνταγή η ανθρακούχα πορτοκαλάδα είναι απαραίτητη για να δωσει πιο ομοιόμορφο όγκο στην πίτα κατά το ψήσιμο! Εάν υπάρχει διατροφικός λόγος που δεν θέλετε τη ζάχαρη της πορτοκαλάδας μπορείτε να βάλετε ανάλογη ανθρακούχα με γλυκαντικά όπως κάνα κι εγώ. :) Εάν τελικά δοκιμάσετε τη συνταγή αυτή παρακαλώ πείτε μου εντυπωσεις!

      Διαγραφή
  2. Μπορω να παραλειψω τις σταφιδες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως! Αλλα για να μείνει η συνταγη με 9 υλικά θα πρέπει να αντικατασταθούν οι σταφίδες με κάτι άλλο, πχ ψιλοκομμένο καρύδι, αμύγδαλο κλπ. Καλή σας επιτυχία 💓

      Διαγραφή
  3. Θα βάλω καρύδια, σ ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα βάλω καρύδια, σ ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Η ζάχαρη άχνη που πασπαλιζουμε απο πάνω δεν είναι έξτρα υλικό?δλδ πάμε στα δέκα υλικά με την ζάχαρη άχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Γνωρίζω από προσβυτέρα ότι τα διακοσμητικά εάν κάποιος βάλει πάνω από την φανουρόπιτα ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ. Φυσικά μπορειτε να μην βάλετε τίποτα απολύτως. Επίσης εάν χρειαστείτε επιπλέον αλεύρι και δεν έχετε το ίδιο με αυτό που βάλατε μέσα στη ζύμη αλλά ένα άλλου είδους ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΌ. Καλή σας επιτυχία 💓

      Διαγραφή
    2. Τέλεια!!!!σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας μιας κ έχω σκοπό να τη φτιάξω την Τρίτη. Η αλήθεια είναι ότι και τις προηγούμενες χρονιές τα μετρούσα όλα τα υλικά μαζί,ακόμη κ τα διακοσμητικά. Ευχαριστώ πολύ!!!!💕

      Διαγραφή
    3. Τέλεια!!!!σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας μιας κ έχω σκοπό να τη φτιάξω την Τρίτη. Η αλήθεια είναι ότι και τις προηγούμενες χρονιές τα μετρούσα όλα τα υλικά μαζί,ακόμη κ τα διακοσμητικά. Ευχαριστώ πολύ!!!!💕

      Διαγραφή
    4. Χαίρομαι πολύ που σας βοήθησα! Καλή σας επιτυχία και βοήθεια σας!!!!!

      Διαγραφή
    5. Την έχω έτοιμη από το πρωί και είναι πρώτη φορά που δεν άνοιξε από πάνω δλδ να κάνει ρωγμές. Σε καμιά ώρα θα την πάω στον Άγιο Φανούριο για να την διαβάσει ο πάτερ. Οπότε το βραδάκι θα σας πω και εντυπώσεις από γεύση!!! πάντως είλικρινα νομίζω ότι είναι η καλύτερη συνταγή που έχω φτιάξει. Το γεγονός ότι δεν μου ανοιξε από πάνω μου συνέβη πρώτη φορά!!!

      Διαγραφή
    6. Χαίρομαι πάρα πολύ για όλα αυτά!!!! Ο συνδυασμός του λιωμένου μελιού και της ανθρακούχας πορτοκαλάδας έκανε από μόνη της το πρώτο... θαυαματάκι 😆 Να είστε καλά, βοήθεια σας και εύχομαι Υγεία!!! Και του χρόνου!!!!!

      Διαγραφή
    7. Συγχαρητήρια για την καταπληκτική συνταγή! Ειλικρινά είναι η καλύτερη φανουρόπιτα που έχω φτιάξει μέχρι τώρα! Δεν πρόκειται να φτιάξω ποτέ καμία άλλη! Βοήθεια μας. Να μας φανερώνει ο Άγιος Φανούριος πάντα υγεία!!!

      Διαγραφή
    8. Επίσης να πω για το ταψακι που αναφέρει η κοπέλα παρακάτω, ότι εγώ πήρα τα μιας χρήσεως αλουμινίου από το σούπερ μάρκετ το οποίο έγραφε ότι ήταν διαμέτρου 28,9cm. Το φοβήθηκα λιγο μην μου γίνει λεπτή είναι η αλήθεια αλλά μου φούσκωσε μια χαρά. Ήταν η πιο τέλεια φανουρόπιτα θα το λέω συνέχεια!!!

      Διαγραφή
    9. Χαίρομαι πολύ που η συνταγή αυτή σας βόλεψε!!!! Ευχαριστώ που με εμπιστευθήκατε αλλά και για τα καλά σας λόγια 💘

      Διαγραφή
  6. Μου φαίνεται θα τη φτιάξω το μόνο που δεν ξέρω είναι το αλεύρι που λες δεν έχω με πορτοκαλί αλλά το απλό και σταφίδες αλλά κάτι θα κάνω.. Είσαι υπέροχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου φαίνεται θα τη φτιάξω το μόνο που δεν ξέρω είναι το αλεύρι που λες δεν έχω με πορτοκαλί αλλά το απλό και σταφίδες αλλά κάτι θα κάνω.. Είσαι υπέροχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το φαρίνα Γιώτης στην πορτοκαλί συσκευασία. Εάν όμως δεν το έχετε βάλτε την κανονική φαρίνα απ με περισσότερο ξύσμα πορτοκαλιού!!! Καλή σας επιτυχία!!!

      Διαγραφή
    2. Έχω ταψί 33 και ταρτιερα 28 τι να χρησιμοποιησω

      Διαγραφή
    3. Εάν η ταρτιέρα είναι βαθειά προτιμηστε τη. Εάν το ταψί σας είναι ρηχό προτιμηστε αυτό!!!

      Διαγραφή
    4. Η ταρτιερα είναι ρηχή και το ταψί βαθύ

      Διαγραφή
    5. Κάντε το στο ταψί αλλά να ξέρετε ότι θα γίνει λεπτή!!! Αν δεν σας πειράζει κάντε την εκεί!

      Διαγραφή
  8. Πολύ νόστιμο απλά εμένα μου σχιστηκε στο πάνω μέρος. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβαλα όλο τελείως το αλεύρι γιατί μου φάνηκε η ζύμη ήδη σφιχτή. Λες να έφταιγε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Η ζύμη είναι σφιχτή αρκετά, καλό θα ήταν να μπει όλο το αλεύρι! Πολύ πιθανά να έφταιγε αυτό!!!! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η γεύση του!!!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα. Επειδή στα γλυκά δεν χρησιμοποιώ ελαιόλαδο, μπορώ να βάλω αραβοσιτέλαιο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σε σας! Μπορείτε να βάλετε αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο ή και μισό μισό! Καλή σας επιτυχία !

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα! Αν το μέλι μας έχει πολύ ρευστή υφή θα το λιωσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας. Σήμερα την έφτιαξα και φαίνεται υπέροχη. Μοσχομυρισε το σπίτι. Το βράδυ θα σας πω εντυπώσεις αλλά είμαι σίγουρη πως θα είναι τέλεια. Και του χρόνου να είμαστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του χρόνου να είστε καλά να ξαναφτιάξετε!!!!
      Σας ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
    2. Η καλύτερη φανουροπιτα που έχω φάει.Και του χρόνου να είμαστε καλά να την ξαναφτιάξουμε

      Διαγραφή
    3. Πολύ χαίρομαι που σας αρέσει! Και του χρόνου!!!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα σας!Έκανα τη συνταγή σας μόλις και δυστυχώς απέτυχε. Ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες....μόλις πρόσθεσα το μέλι στη ζάχαρη σβολιασε!Έπρεπε να ζεστάνω το μείγμα....επίσης σε 28εκ ταψί γίνεται πολύ λεπτή....Όσο για τη γεύση ακόμα και με μισή κούπα ζάχαρη είναι πολύ γλυκιά!κρίμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Η συνταγή γενικά είναι δοκιμασμένη πολλές φορές τόσο από εμένα την ίδια όσο και από πολλούς άλλους άγνωστους σε εμένα αναγνώστες αυτού εδώ του blog και έως τωρα μου στέλνουν θετικές εντυπώσεις από το αποτέλεσμα.. Η ζάχαρη μέσα στο μέλι που έχει ρευστοποηθεί αρχικά όπως είπατε σβολιάζει όμως μετά την προσθήκη των υπολοίπων υλικών και το τάραγμα λιώνει το ένα υλικό μέσα στο άλλο και διαλύονται. Φαντάζομαι ότι η ανάδευση δεν έγινε σωστά ώστε να λιώσουν όλα μαζί τα υλικά.
      Από τη στιγμή που δεν πέτυχε το μείγμα σας ήταν λογικό να μην φουσκώσει και η πίτα οπότε στο θέμα των διαστάσεων του δεν υπήρξε αστοχία (εκτός κι αν ανοίξατε νωρίτερα το φούρνο σας και το μείγμα έπεσε...)Τέλος για το θέμα της γλυκύτητας αναφέρω στο τέλος της συνταγής κάτι πολύ σημαντικό που προφανώς δεν λάβετε υπόψη. Λυπάμαι που δεν σας ικανοποίησε η συνταγή αυτή..την επόμενη φορά είμαι σίγουρη ότι δεν θα έχετε πρόβλημα στην εφαρμογή των οδηγιών. :)
      Να είστε καλά !

      Διαγραφή
  13. Πολυ όμορφη συνταγή φέτος την έκανα και εγώ! Μπράβο Μαριφανη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είστε καλά! Χαίρομαι που σας ικανοποίησε η συνταγή Αυτή! Και του χρόνου!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις