ΜΠΑΝΟΦΙ ΜΕ ΣΩΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΜΠΑΝΟΦΙ ΜΕ ΣΩΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ

Καιρό λαχταρούσα ένα banoffee, όμως με κρατούσε μακρυά η σκέψη ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσω καραμελωμένο ζαχαρούχο και ένα βουνό ζάχαρη. Η ιδέα όμως κατέβηκε στο κεφάλι μου όταν θυμήθηκα πως στο ντουλάπι μου έχω κρατήσει ζάχαρη καρύδας. Έχω μιλήσει εκτενώς γι'αυτή σε άλλο post. Θυμάστε άλλωστε ότι μέχρι και πασχαλινά κουλουράκια έχω φτιάξει με αυτή σε αντικατάσταση με την κοινή ζάχαρη. Έχει ένα βαθύ καστανό χρώμα και μια γεύση καλύτερη κι από αυτή της καραμέλας! Ναι αλήθεια λέω έχει γεύση καραμέλας...!!!Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από τον ανθό της καρύδας και μετά από την απαραίτητη επεξεργασία προκύπτει αυτό το πολύτιμο συστατικό. Θερμιδικά είναι ισότιμη με την λευκή ζάχαρη, το μεγάλο της όμως προσόν έγκειται στο γεγονός ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Δεν αυξομειώνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα πράγμα που την καθιστά κατάλληλη προς κατανάλωση από διαβητικά άτομα -πάντα με τη συμβουλή γιατρού- και βέβαια μεταβολίζεται καλύτερα από τον οργανισμό. Αυτό το μαγικό συστατικό θα μας δώσει και στο banoffee μας τη γεύση καραμέλας που ξέρουμε και αγαπάμε.
Επιδόρπιο λαχταριστό, πολύ ανώτερο σε γεύση και ποιότητα από άλλα ανάλογα λόγω των συστατικών του και γλυκό όσο χρειάζεται χωρίς να λιγώνει. Ανάλαφρο, δεν φουσκώνει όπως το κλασικό banoffee αλλά κανείς δεν θα καταλάβει γευστικά ότι "κάτι τρέχει" με τα συστατικά του! 
Σημειώνεται ότι γενικά για τη συνταγή αυτή έχω επιλέξει υλικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης στο σύνολο της πράγμα που μειώνει γενικά τις θερμίδες τουλάχιστον κατά  1/3 (μπορεί και περισσότερο) απ' ό.τι το κοινό βαρύ banoffee!!!!
Δοκιμάστε το και είμαι βεβαιότατη ότι θα ξετρελαθείτε!!!!!




Πάμε στη συνταγή μας τώρα..
Τα υλικά μας για στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 26εκ. είναι τα εξής

Για τη σως καραμέλας:
  • 75γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1  κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας
  • 12 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη περασμένο στο μούλτι ώστε να γίνει πούδρα
  • 80 ml νερό βρύσης
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρή εσάνς καραμέλας για γλυκά (στα σούπερ μάρκετ)
Για τη βάση:
  • 250 γρ. μπισκότα dijestive χωρίς ζάχαρη αλεσμένα σε σκόνη
  • 80 γρ. μαργαρίνη λιωμένη 
Για τη σαντιγί:
  • 250 γρ. φυτική κρέμα για σαντιγί κρύα από το ψυγείο
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κρυσταλλικό γλυκαντικό σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη
  • 1 φακελάκι βανιλέτα ή 2 κάψουλες βανίλια
Επιπλέον χρειαζόμαστε:
  • 2 μπανάνες κομμένες σε λεπτές ροδέλες όχι πολύ ώριμες
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 φάκελος νιφάδες σοκολάτας
  • 1-2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τη σως καραμέλας.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία το βούτυρο να λιώσει μαζί με τη ζάχαρη καρύδας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το ένα υλικό πάνω στο άλλο. Προσθέτουμε το νερό και την πούδρα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ζωηρά μέχρι να πάρουμε μια ωραία και βελούδινη μπεζ πυκνή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε την υγρή εσάνς καραμέλας (εάν τη χρησιμοποίησουμε, γενικά αξίζει τον κόπο να προτιμηθεί για να ενισχύσει τη γεύση καραμέλας). Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινο βάζο ή ποτήρι κι αφού κρυώσει λίγο το βάζουμε στο ψυγείο για 1 1/2 ώρα.
Τώρα φτιάχνουμε τη βάση:
  • Ανακατεύουμε τη λιωμένη μαργαρίνη με τη σκόνη μπισκότου και την στρώνουμε μέσα στο τσέρκι πατώντας τη με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού. Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο για 1/2 ώρα να σταθεί η βάση.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγί:
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τις 2 κρέμες μαζί με το γλυκαντικό και τις βανίλιες μέχρι να χηματιστούν απαλές κορυφές. 
Συναρμολόγηση:
  • Αφού βγάλουμε την σως καραμέλας από το ψυγείο τη χτυπάμε ελαφρά να μαλακώσει και απλώνουμε τα 2/3 πάνω από τη βάση μπισκότων. Ραντίζουμε τις μπανάνες με το λεμόνι και βάζουμε τις μισές φετούλες πάνω από της σώσε καραμέλας. Ρίχνουμε τη μισή σαντιγί πάνω από τις μπανάνα, στρώνουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τη διαδικασία βάζοντας ξανά τις υπόλοιπες μπανάνες και τέλος την υπόλοιπη σαντιγί. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με την υπόλοιπη σως καραμέλας. Διακοσμούμε με τις νιφάδες σοκολάτας και πασπαλίζουμε με το κακάο. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε σε κομμάτια!


Update! Σας έχω καλά νέα!
Κατόπιν δοκιμών η σως καραμέλας βουτύρου μπορεί να γίνει και πιο οικονομικά χρησιμοποιώντας κρέμα γάλακτος αντί αφυδατωμένο γάλα. Πως θα τη φτιάξουμε ομως; Συνεχίστε την ανάγνωση και θα καταλάβετε!
Τα υλικά για μια δόση είναι τα εξής:
40γρ αγελαδινό βούτυρο ή μαργαρίνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο 
1 φουσκωτή κουταλιά ζάχαρη καρύδας 
30ml κρέμα γάλακτος πλήρης 
1 τσιμπιά αλάτι 
1 σταγόνα υγρή εσάνς καραμέλας για ζαχαροπλαστική (προαιρετικά)

Διαδικασία:
Λιώνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να κάψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας και με σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε για 2 λεπτα  απαλά να λιώσει μέσα στο βούτυρο και να σχηματίζει φυσαλίδες. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ομογενοποιηθούν όλα μαζί και να σχηματιστεί μια απαλή πυκνή σως σαν γκανάζ.  Αποσύρουμε από τη φωτιά, εάν θέλουμε ρίχνουμε την εσάνς και αδειάζουμε τη σως σε πυράντοχο μπολ να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο (πήζει κι άλλο) και τη χρησιμοποιούμε κατευθείαν στη συνταγή μας . 



Καλή σας απόλαυση!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις