ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΦΑΝΗΣ


ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΦΑΝΗΣ

Αγαπημένο φαγητό, λαχταριστό και ζουμερό! Φαγητό που αποπνέει φροντίδα, αναδύει αρώματα που ταξιδεύουν.. 
Λαχταριστά "παπουτσάκια" όπως μου αρέσει να τα φτιάχνω βασιζόμενη στην κλασική συνταγή, "παίζοντας" με τα υλικά μου κι ενισχύοντας τις γεύσεις και τα θρεπτικά του συστατικά!
Δοκιμάστε την παραλλαγή αυτή και "κρύψτε" συστατικά που τα δύσκολα παιδιά σας δεν θα αντιληφθούν ότι υπάρχουν!



Οι δοσολογίες των υλικών αφορούν 2 μερίδες των 2 τεμαχίων η καθεμία και είναι τα εξής:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
  • 3 λευκομανίταρα ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη τριμμένη 
  • 2 κουτ.γλ. πελτές ντομάτας
  • 1 κουτ.γλ. μέλι
  • 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/3 κουτ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά τα γούστα)

Για την μπεσαμέλ:

  • 200 ml γάλα φρέσκο
  • 1 κοφτή κουτ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κουτ.σ. βούτυρο ελαφρύ
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κουτ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά τα γούστα)


Εκτέλεση:

  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε στα 2 τις μελιτζάνες. Χαράσσουμε με μαχαιράκι εσωτερικά, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί με την πλευρά της ψίχας προς τα κάτω. Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς του φούρνου μας για 30' λεπτά μέχρι να ζαρώσουν χωρίς να τις σκεπάσουμε και χωρίς να τις αναποδογυρίσουμε. 
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν. Σωτάρουμε τον κιμά να αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το καρότο, τον πελτέ, την ντομάτα, το μέλι και τα καρυκεύματα. Αφού πάρουν μια βράση προσθέτουμε 1/2 κρασοπότηρο νερό κι αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά ανακατεύοντας που και που. Αφού η γέμιση μαγειρευτεί κατεβάζουμε από το μάτι κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό.
  • Αφού γίνουν και οι μελιτζάνες "ξάνουμε" την ψίχα τους με ένα πιρούνι να αδειάσουν αλλά να μην χάσουν το σχήμα τους. Την ψίχα που περισσεύει την προσθέτουμε στη γέμιση του κιμά.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση μέσα στις μελιτζάνες κι αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά με αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί καλά το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Παίρνουμε 2 κουταλιές από το ζεστό μείγμα γάλακτος και το ανακατεύουμε στο αυγό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια  θερμοκρασία τη μπεσαμέλ ταράζοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Προς το τέλος προσθέτουμε και το μείγμα αυγού ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ωραία λεία μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά και τέλος το τυρί.
  • Απλώνουμε προσεχτικά τη μπεσαμέλ πάνω από τα παπουτσάκια και ψήνουμε στους 180' με αντιστάσεις για 20-30 λεπτά (δεν παίρνει έντονο χρώμα η μπεσαμέλ).
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.


Καλή σας όρεξη ❣️
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις