ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΒΑΣΗ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ

ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΒΑΣΗ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ

Αφιερωμένο στους απανταχού σοκολατομανείς φίλους!
Γλυκό που αξίζει να φτιαχτεί με τις "καλές" μας σοκολάτες, και να κεραστεί το απόγευμα με τον καφέ ή το τσάι! 
(ασυνήθιστα μικρός πρόλογος, μια εικόνα χίλιες λέξεις...)



ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Τα υλικά μας για ταρτιέρα 25εκ. είναι:
Βάση μπισκότου:
  • *250γρ. πολυδημητριακά μπισκότα σοκολάτας (πρωινού)
  • 180γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου ή μαργαρίνη με υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο γάλακτος
  • 1/3 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη

Για τη γέμιση-γκανάζ σοκολάτας:
  • 2 κουτ.σ. πραλίνα φουντουκιού
  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρη ανωτέρας ποιότητας
  • 90γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
  • 220 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 καψουλάκι άρωμα βανίλιας
  • 1 κουτ.γλ. κονιάκ ή απλό μπράντυ (προαιρετικά)

Για το γαρνίρισμα:
μαρμελάδα φράουλα ελαφρά χτυπημένη με το χέρι
ξύσμα σοκολάτας

*αυτός ο τύπος μπισκότων εξασφαλίζει πιο τραγανό αποτέλεσμα στη βάση μας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε δημητριακά και καστανή ζάχαρη.

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τη βάση
  • Τρίβουμε στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν τελείως σκόνη και μεταφέρουμε σε μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και το ενώνουμε με το τρίμμα μπισκότου και την κανέλα να μουσκέψουν καλά. Όταν δούμε ότι το μείγμα μαζεύεται στο κουτάλι είναι έτοιμο. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας σε όλο το εσωτερικό και τα τοιχώματα. Μεταφέρουμε το μείγμα μπισκότου και το στρώνουμε σε ίσο πάχος πατώντας το με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού ή τα χέρια μας προσέχοντας να καλύψουμε και λίγο από τα πλαϊνά του σκεύους. Ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς για 12 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμη είναι ζεστή πατάμε ξανά με κουτάλι ελαφρώς το εσωτερικό της να λεπτύνει η βάση. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Ετοιμάζουμε τη σοκολατένια γέμιση:Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τις σοκολάτες και τις ρίχνουμε στην ζεστή κρέμα μαζί και την πραλίνα. Περιμένουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν, ανακατεύουμε με σύρμα και ξανά βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ταράζοντας συνεχώς μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο σοκολατένιο κι ελαφρώς πυκνό μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε, το βούτυρο, τη βανίλια και το ποτό (εάν το χρησιμοποιήσουμε) και αδειάζουμε πάνω από την κρύα βάση μπισκότου.
  • Γεμίζουμε τη βάση με τη σοκολατένια γκανάζ ομοιόμορφα και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
  • Πασπαλίζουμε με τρίμματα σοκολάτας και μαρμελάδα φράουλα που ταιριάζει ιδανικά!


Σημ. Ψήνουμε για λίγο τη βάση μας προκειμένου να δώσουμε ακόμη περισσότερο τραγανό αποτέλεσμα σε σχέση με την άψητη βάση. Μην παραβλέψετε αυτό το βήμα. Αποφεύγουμε την αντικατάσταση του ζωικού βουτύρου με φυτικό λίπος γιατί θα υστερήσουν σε γεύση και  άρωμα. Σε γενικές γραμμές η βάση γίνεται λεπτή .


Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις