ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

 ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

Το φθινόπωρο εκτός από το όμορφο αν και μελαγχολικό σκηνικό του μας προσφέρει και πολύ νόστιμους καρπούς. 

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα δαμάσκηνα, ένα από τα πολύτιμα φρούτα της εποχής και συγκεκριμένα με το πως θα τα μετατρέψουμε σε πεντανόστιμο γλυκό του κουταλιού για τα κεράσματά μας ή για τη συνοδεία στο γιαουρτάκι και το παγωτό μας. Η γεύση του καταπληκτικό και εξαιρετικό το χρώμα του.

Όπως θα δείτε παρακάτω δεν χρησιμοποιώ υπερβολικά πολλή ζάχαρη διότι τα δαμάσκηνα είναι από μόνα τους επαρκώς γλυκά ενώ καταφέρνουν να δέσουν το σιρόπι τους εύκολα λόγω των χαρακτηριστικών τους.

Φτιάχνουμε λοιπόν όσες δόσεις γλυκού  θέλουμε και το φυλάμε στο ντουλάπι μας για πολύ καιρό ώστε να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.




Υλικά: 

  • 1 κιλό δαμάσκηνα (περίπου 30-35 κομμάτια) σφιχτά αλλά όχι άγουρα
  • 550γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 180ml νερό 
  • 2 καψουλάκια βανίλια 
  • χυμός από 1/2 λεμόνι 
  • 12 κουκούτσια από τα δαμάσκηνα (βοηθούν να δέσει καλύτερα το γλυκό)
  • αμύγδαλα ασπρισμένα ή φουντούκια προαιρετικά 
  • * ξύλο κανέλας, καρφάκια γαρίφαλο αρμπαρόριζα (προαιρετικά), προσωπικά αρκούμαι στις βανίλιες για να μην επισκιαστεί η γλυκιά καραμελάτη γεύση των δαμάσκηνων

Επιπλέον θα χρειαστούμε καθαρά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα (ή διαδικασία αποστείρωσης εδώ . Προσοχή! Αποστειρώνουμε τα βάζα λίγο πριν τελειώσουμε το γλυκό διότι τα θέλουμε ζεστά και το γλυκό επίσης ζεστό)



Στην πράξη:

  • Πλένουμε σχολαστικά τα δαμάσκηνα και τα στεγνώνουμε. Στην πάνω και κάτω πλευρά τους -εκεί που ήταν το κοτσανάκι- χαράζουμε ένα μικρό σταυρουδάκι. Με ένα στενό κυλινδρικό αντικείμενο πχ. καλαμάκι διαπερνάει  κάθε δαμάσκηνο από τη μια πλευρά που χάραξαμε ως την άλλη έτσι ώστε να πέσει το κουκούτσι. Από τα κουκούτσια κρατάμε τα 12 στην άκρη.
  • Σε βαριά άνετη κατσαρόλα βάζουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το νερό και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Έπειτα αποσύρουμε κι αφήνουμε το περιεχόμενο για 12 ώρες να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μια ομπρέλα-σίτα προστασίας.
  • Μετά από τις 12 ώρες ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κουκούτσια που κρατήσαμε, τη βανίλια και τα αρωματικά μπαχαρικά της αρεσκείας μας εφόσον επιθυμούμε. Βάζουμε το γλυκό να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία για 5 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που θα προκύψουν στην επιφάνεια  Όταν το γλυκό φτάσει στα μισά του αρχικού του όγκου παίρνουμε με κουταλάκι λίγο από το σιρόπι και το ρίχνουμε σε πιατάκι, κάνοντας με το δάχτυλο μας έναν κυματισμό. Εάν το σιρόπι δεν ενώνει τους κυματισμούς το γλυκό είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να δέσει.  Το χρώμα του γλυκού θα είναι όμορφο βαθύ ρουμπινί με δεμένο σιρόπι και ακέραιο σχήμα  όμως ελαφρά ζαρωμένα επιφανειακά. Όταν το γλυκό είναι έτοιμο και λίγο πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
  • Γεμίζουμε τα καυτά βάζα με το ζεστό γλυκό (προσέχουμε να μην μας πέσουν τα κουκούτσια). Εάν θέλουμε ρίχνουμε στα βάζα και μερικά αμύγδαλα ή φουντούκια. Κλείνουμε με τα ζεστά καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα έως ότου κρυώσει το γλυκό.
  • Φυλάμε το γλυκό στο ντουλάπι μας και όταν το ανοίξουμε το διατηρούμε στο ψυγείο.



Καλή σας επιτυχία 

Φιλικά,

Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις