ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ MOCHA CARAMEL

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ MOCHA CARAMEL

Καραμέλα, καφές και σοκολάτα.. 'Ενας συνδυασμός ονειρεμένος! Όχι δεν είναι ρόφημα άλλα ένα υπέροχο γλύκισμα!

Αυτό το επιδόρπιο που εμπνεύστηκα για εσάς και το βάπτισα " mocha caramel " θα το αγαπήσουν όσοι δεν έχουν αποφασίσει εάν το γούστο τους βρίσκεται σε ...φάση σοκολάτας ή κρέμας... Συνδυάζει τα πάντα και ικανοποιεί τους πάντες!

Εξαιρετικό για όλες τις εποχές του χρόνου, ιδιαιτέρως την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω των ζεστών του αρωμάτων. 

Ιδανικό και για τούρτα! Δοκιμάστε το...


Υλικά για ένα μικρό πυρέξ:

Για τη βάση:

  • 6 ατομικά κεκάκια σοκολάτας τύπου 7days 
  • 1/3 φλιτζ.τσ. ζεστό νερό
  • 2 κουτ.γλ. στιγμιαίος καφές σε σκόνη (λεπτόκοκκος πχ. AZZERA) διαλυμένος σε 20ml κρύο γάλα 
  • 1 κουτ.σ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι λικέρ kahlua/ bailey's (προαιρετικά)

Για την κρέμα κάφε:

  • 400γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
  • 2 κουτ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κουτ.σ. κοφτή στιγμιαίος καφές σε σκόνη (λεπτόκοκκος πχ. AZZERA) διαλυμένος σε 40ml κρύο γαλα
  • 1 κουτ.σ. κοφτή σκόνη σοκολάτας για ρόφημα

*Για το γλάσο καραμέλας a la Marifani:

  • 300γρ. σιρόπι παγωτού με γεύση καραμέλα (εμπορίου)
  • 2 φουσκωτές κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ
  • 2 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100ml νερό
  • 1 τσιμπιά αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
  • 100γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 50ml γάλα φρέσκο
* Το γλάσο καραμέλας a la Marifani :p το πρωτοέδειξα στην εκπληκτική συνταγή για τούρτα καραμέλα (κλικ εδώ) μόνο που εδώ πρόσθεσα και 2 κουτ.σ. ζάχαρης επιπλέον για ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά.





Στην πράξη:
  • Χωρίζουμε κατά μήκος τα κεκάκια και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο πυρέξ. Ανακατεύουμε το ζεστό νερό με τον καφέ και το λικέρ και με πινέλο ραντίζουμε τα κεκάκια (δεν θέλουμε να μουλιάσουν, απλά να ραντιστούν). Αφήνουμε στην άκρη.
  • Με το μίξερ αφρατεύουμε το μασκαρπόνε κι έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη, το μείγμα καφέ, τη σκόνη σοκολάτας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια απαλή κρέμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα κέικ. Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για 2 ώρες.
  • Ετοιμάζουμε το γλάσο καραμέλας: Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό κι αδειάζουμε το  σιρόπι καραμέλας. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς, να διαλυθεί το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και με σύρμα τα διαλύουμε κι αυτά να σπάσουν οι κόμποι τους. Το μείγμα θα μοιάζει θαμπό σ'αυτό το σημείο. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία κι ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα έως ότου δέσει και μοιάζει με πολύ πηχτό  διαυγές καφέ σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το αλάτι. Μεταφέρουμε το γλάσο καραμέλας μέσα σε ένα καθαρό μπολ και το ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά με μαρίζ ώστε να πέσει η θερμοκρασία του και να γίνει χλιαρό. Με αυτόν τον τρόπο επίσης το γλάσο θα γίνει γυαλιστερό.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το γλάσο καραμέλας πάνω από το γλυκό και με προσοχή το απλώμουμε με μαρίζ σε όλη την επιφάνεια. Βάζουμε το γλυκό ξανά στο ψυγείο για άλλες 3 ώρες. 
  • Για το γαρνίρισμα: Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα μέχρι να γίνει μια ωραία λευκή γκανάζ. Κάνουμε γραμμές πάνω στην επιφάνεια του γλυκού και με οδοντογλυφίδα σχηματίζουμε "νερά". Εάν θέλουμε στολίζουμε με επιπλέον ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Η διαδικασία παρασκευής αυτού του γλυκού  καλύτερα να γίνεται μια μέρα πριν κόψουμε το γλυκό.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!



Καλή σας απόλαυση
Φιλικά,
Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις