Στριφτή τυρόπιτα με μπεσαμέλ



Άλλη μια συνταγή για τυρόπιτα με τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση. Τέτοιου είδους πίτες της αποκαλώ "φαγητένιες" γιατί ανήκουν στην κατηγορία αυτών που τρώγονται ζεστές μαζί με μια σαλάτα ή ως συνοδευτικό μαζί με το κυρίως. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια τυρόπιτα "ευκολοφάγωτη" που θα αγαπήσουν όλοι γιατί συνδυάζει  αφράτη γέμιση αγκαλιασμένη από τραγανό φύλλο... Κι αυτή όμως κρύβει το μυστικό της ;)

Στριφτή τυρόπιτα με μπεσαμέλ....!



Υλικά:
1 πακέτο με 6 φύλλα τύπου κιχι
Μείγμα (Α)
500 γρ. λευκό τυρί αγελάδος
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
λίγο αλάτι
1 κουτ.σ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μείγμα  (Β)
300 γρ. φρέσκο γάλα
1 γεμάτη κουτ.σ. μαργαρίνη
2 κουτ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο
 λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μείγμα (Γ)
100 ml γάλα φρέσκο
1 κουτ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι στη μύτη του κουταλιού

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη μπεσαμέλ (μείγμα β): λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει μια μάζα με το βούτυρο. Ρίχνουμε το γάλα και με γρήγορες κινήσεις ταράζουμε συνεχώς να διαλυθεί μέσα σε αυτό το μείγμα βουτύρου (δε σταματάμε καθόλου το τάραγμα). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ταράζοντας  διαρκώς  αφήνουμε να δέσει η μπεσαμέλ. Όταν αρχίσει και βγάζει μεγάλες φουσκάλες η επιφάνεια είναι έτοιμη και αποσύρουμε. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και βάζουμε μοσχοκάρυδο για άρωμα.
  • Σε μπολ ενώνουμε τα υλικά (μείγμα α)  μαζί με την μπεσαμέλ.
  • Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο, το στρώνουμε στον πάγκο και αλείφουμε παντού με λίγο λάδι. Βάζουμε στην άκρη κατά μήκος μια ποσότητα γέμισης και διπλώνουμε αριστερά και δεξιά τις άκρες. Ρολάρουμε σιγά σιγά το φύλλο και στο τέλος το βρέχουμε λίγο με νερό για να κολλήσει καλά. Μεταφέρουμε κάθε ρολό σε στρογγυλό ταψί ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα σαλίγκαρου και φροντίζοντας η ένωση να βρίσκεται από κάτω για να μη μας ανοίξει στο ψήσιμο και χυθεί η γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση, τοποθετώντας το ένα ρόλο σε συνέχεια  του άλλου μεγαλώνοντας έτσι το σαλίγκαρο. 
  • Τέλος ετοιμάζουμε το υλικά για το μείγμα (γ) και το ρίχνουμε πάνω από την πίτα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180'βαθμούς των αντιστάσεων για 50  λεπτά με 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει η πίτα και αποκτήσει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία της και κόβουμε σε κομμάτια. 
  • Καλή σας όρεξη!


Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις