Χωριάτικη τυρόπιτα

Μια νόστιμη τυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και πλούσια τυρένια γέμιση για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις!!! Η ιδανική συνταγή για αρχάριους/ες....

Υλικά για το φύλλο:
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 κουτ. σούπας ξύδι
1/3 φλιτζ. τσ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλλειμα των φύλλων 
1 φιλτζ.τσ. νερό 

Για τη γέμιση:
400 γρ. φέτα ή λευκό τυρί  θρυμματισμένο
1 φλιτζ. τσαγιού γκούντα τριμμένο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουτ.γλ. κοφτό μοσχοκάρυδο
2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
λίγο πιπέρι 
Εκτέλεση:

  • Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατι, το ξύδι, το λάδι και τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Εάν η ζύμη μοιάζει ξηρή τότε ρίχνουμε λίγο ακόμα νεράκι  ζυμώνοντας να απορροφηθεί. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό πάγκο που πρώτα έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια ώσπου να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι ελαστικό και λείο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσες μπάλες και τις τυλίγουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τα ζυμαράκια στο ψυγείο για 3/4 της ώρας ξεκουραστούν.
  • Στο μεταξύ σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι τα τυριά με το γιαούρτι, το λάδι και τα καρυκεύματα να γίνει το μείγμα κρεμώδες.
  • Αλευρώνουμε λιγο τον πάγκο και ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε με τον πλάστη μας το άνοιγμα κάθε ζύμης σε στρογγυλό σχήμα φτάνοντας το πάχος 0,50 εκ.
  • Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Περνάμε πάλι με λίγο λάδι την επιφάνεια του φύλου και αυτά που περισσεύουν γύρω γύρω. Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και ξαναλαδώνουμε. Αδειάζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
  • Σκεπάζουμε κατά των ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα αλλά σουρωτά αυτή τη φορά. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε την πίτα. Ραντίζουμε εξωτερικά με λίγο ακόμη λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα για 50 λεπτά με 1 ώρα  μέχρι να πάρει η πίτα μας χρυσαφί χρώμα.
  • Βγάζουμε απ' το φούρνο και αφού χλυάνει σερβίρουμε.

Καλή σας επιτυχια!!!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις