Γίνετε μέλος του blog μας

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Λεμονόπιτα σιροπιαστή


Για όσους αγαπάνε την κλασική πορτοκαλόπιτα αλλά λατρεύουν τα λεμόνια τότε αυτή η λεμονόπιτα είναι το...κάτι άλλο! Δροσερή, μυρωδάτη, άκρως καλοκαιρινή...το τέλειο γλυκό για όλες τις περιστάσεις! Εάν είστε μάλιστα κι από τους τυχερούς που διαθέτουν βιολογικά λεμόνια από κήπο τότε τρέξτε και φτιάξτε το γλυκό αυτό αμέσως!!!
Την συνταγή αυτή την είχε προτείνει κάποια στιγμή ο δημοφιλής σεφ Άκης Πετρετζίκης αλλά με την κατάλληλη προσαρμογή την έφερα στα μέτρα μου!
Φανταστείτε ένα κομμάτι από αυτήν τη λεμονόπιτα παρέα με 1 μεγάλη μπάλα παγωτό βανίλια bourbon να λιώνει σε κάθε σας μπουκιά...!


Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 1 ταψί 12 τρίγωνων κομματιών είναι τα εξής:


500 γρ. φύλλο κρούστας κομμένο σε μικρά κομματάκια
3 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
1/2 φλιτζ.τσ. γάλα φρέσκο
1 κεσεδάκι γιαούρτι με γεύση λεμόνι
1 φλιτζ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
1/2 κεσεδάκι μαργαρίνη λιωμένη
1/2 φλιτζ.τσ. σπορέλαιο
1/2 φλιτζ.τσ. κορν φλάουερ
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
χυμός από 2 ζουμερά λεμονάκια
ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια (στην λεπτή πλευρά του τρίφτη)
2 φακελάκια βανιλίνη με άρωμα λεμονιού
Για το σιρόπι:
400 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
φλούδα από ένα μεγάλο ακέρωτο λεμόνι
1 κουτ.σ.χυμός λεμόνι


Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου τα φύλλα ξεσκέπαστα και όσο γίνεται πιο απλωτά να ξεραθούν.
  • Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε σταδιακά έναν έναν τους κρόκους των αυγών, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα σιγά σιγά τη λιωμένη μαργαρίνη, το σπορέλαιο, το γιαούρτι, το γάλα, το κορν φλάουερ, το μπέικιν και τις βανίλιες.
  • Ενσωματώνουμε τα στεγνά φύλλα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν στο μείγμα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα ίσα ίσα να ενσωματωθούν.
  • Βουτυρώνουμε ένα μεσαίο ταψί ή πυρέξ  και στρώνουμε το μείγμα ισομερώς.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα το γλυκό μας.
  • Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 2 λεπτά να ηρεμήσει. Έπειτα σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι μας επιμένοντας στις άκρες και τα πλαϊνά του. 
  • Κόβουμε τη φλούδα από το σιρόπι σε λεπτά κομματάκια και τα σκορπάμε κι αυτά πάνω στο γλυκό.

Αφήνουμε τη λεμονόπιτα να κρυώσει καλά και σερβίρουμε ιδανικά παρέα με 1 μπάλα παγωτό βανίλια ή άγλυκη σαντιγί!!!!


Καλή σας απόλαυση!!!!

Σας φιλώ γλυκά 
Μαριφάνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας