Εκμέκ με μελομακάρονα


 Καλή χρονιά καλοί μου φίλοι! Εύχομαι ο νέος χρόνος να σας βρίκε όλους ευτυχισμένους και γερούς! Μιας και μου ζητήσατε τρόπο ώστε να αξιοποιήσετε τυχόν μελομακάρονα που σας έχουν μείνει απ'τις γιορτές (πολλοί θα γελάτε,γιατί σε ποιον θα περίσσεψε τέτοια λιχουδιά?) προφανώς για να μου ζητηθεί θα πει ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις...Γι' αυτό εξασφάλισα μερικά μελομακαρονάκια προκειμένου να σας δείξω πως μπορείτε να φτιάξετε ένα φανταστικό εκμέκ με πλούσια κρέμα και αφράτη σαντιγί!!!! Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι απλά και πολύ οικονομικά. Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε πως το έφτιαξα τότε συνεχίστε την ανάγνωση!!!!
Τα υλικά μας για ένα μεσαίο ταψί είναι τα εξής:
  • 3/4 κιλού μελομακάρονα
  • 6 κοφτές κουτ.σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια βρασμού
  • 4 κουτ.σ. ζάχαρη
  • 3 1/2 κούπες του τσαγιού γάλα ελαφρύ
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 500 ml φυτική κρέμα για σαντιγί (ψυγείου)
  • 3 κουτ.σ. κοφτές άχνη ζάχαρη
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλια
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα ή 2 κόκκοι μαστίχα θρυμματισμένη
  • καβουρντισμένα και θρυμματισμένα αμύγδαλα/φιλέ αμυγδάλου
  • βυσσινάκια στραγγισμένα από κομπόστα


Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε όσο γίνεται περισσότερο τα μελομακάρονα και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Εάν τα μελομακάρονα είναι αρκετά στεγνά ή αμέλωτα τότε προσθέτουμε 2 κουτ.σ. λιωμένη μαργαρίνη διαφορετικά τα αφήνουμε ως έχουν. Τα στρώνουμε σε βάση στο ταψί μας με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού σε όσο κατά το δυνατόν ίσο πάχος. Βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  2. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε ένα μπολάκι κρατάμε 1/2 φλιτζ. από το γάλα και το ανακατεύουμε με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη να διαλυθούν. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας το. Αφού πάρει μια βράση αμέσως ρίχνουμε το μείγμα του μπολ και συνεχίζουμε το τάραγμα με αυγοδάρτη για να μη σβολιάσει ή πιάσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις η κρέμα κάνει φουσκάλες και δέσει αποσύρουμε και ανακατεύουμε μέσα και το ξύσμα. Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι μεμβράνης που θα κολλάει πάνω στην κρέμα ώστε να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε να μισοκρυώσει.
  3. Ετοιμάζουμε τη σαντιγί: Στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε τη φυτική κρέμα μαζί με την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ ή τη μαστίχα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές. Κρατάμε από τη σαντιγί μας 3 κουτ.σ. και τις ανακατεύουμε ενσωματώνοντάς τη μέσα στην κρέμα που ετοιμάσαμε για να αφρατέψει. Την υπόλοιπη σαντιγί τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί.
  4. Συναρμολόγηση: Ρίχνουμε πάνω στη βάση μελομακάρονων την κρέμα βανίλιας ισόπαχα και στα πλαϊνά και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Έπειτα στρώνουμε από πάνω τη μισή σαντιγί σε λεπτό στρώμα και με την υπόλοιπη κάνουμε σχέδια με κορνέ. Σκορπάμε μερικά βυσσινάκια για τη διακόσμηση και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Διατηρούμε το γλυκό μας στο ψυγείο και σερβίρουμε σε κομμάτια!!!


Καλή σας απόλαυση!
Σας φιλώ :* 
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις