Γίνετε μέλος του blog μας

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Τσουρεκάκια γεμιστά με γλάσο


Μέρες γιορτινές, ζεστός καφές, αφράτο τσουρεκάκι και τα φωτάκια του στολισμένου δέντρου να αναβοσβήνουν...Γλυκιά παρέα, φίλοι, χαμόγελα.. σκέψεις, καρτερία για τα Χριστούγεννα...Αρώματα κανέλας, βανίλιας και πορτοκαλιού εγκλωβισμένες σε μια λιχουδιά που μοιάζει να γίνεται πιο νόστιμη όταν τη μοιράζεσαι...



Τα τσουρεκάκια που θα λατρέψετε μικροί-μεγάλοι!!!!



Υλικά για 10 ατομικά τσουρεκάκια/ 3 μεγάλα
1 1/2 φλιτζ.τσ. γάλα χλιαρό που έχει ανακατευτεί με 1 κουτ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλιτζ.τσ. σπορέλαιο + επιπλέον για τα χέρια και τον πάγκο που θα εργαστούμε
1/2 φλιτζ.τσ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 σφηνάκι κονιάκ 
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα 
2 καψουλάκια άρωμα βανίλια
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 φλιτζ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κουτ.γλ. αλάτι
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά δυνατή
1000 με 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας

Για τη γέμιση σοκολάτας:
πραλίνα φουντουκιού/μαρμελάδα πορτοκάλι/ βούτυρο λιωμένο με ζάχαρη και κανέλα
 Για την επάλειψη:
1 κρόκος αυγού με 1 κουτ.σ. γάλα

Για  γλάσο σοκολάτας:
σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος ή σκούρη υγείας ή λευκή

Για  γλάσο πορτοκαλιού:
3 κουτ.σ. άχνη ζάχαρη μαζί με 3 κουτ.σ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για  γλάσο κανέλας:
3 κουτ.σ. άχνη ζάχαρη με 1 κουτ.γλ. κανέλα και 3 κουτ.σ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού

Διάφορες τρούφες ή ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους για γαρνιτούρα

Εκτέλεση: 
  • Ξεκινάμε με τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το χλιαρό μείγμα γάλακτος-βουτύρου μαζί με το σπορέλαιο, το χυμό, τα αυγά, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τις βανίλιες, το ξύσμα, τη μαγιά και 2 κουτ.σ. από το αλεύρι. Προς το τέλος προσθέτουμε και το αλάτι. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και αφού αρχίσει η ζύμη να στέκεται ξεκινάμε απαλό ζύμωμα με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή και μυρωδάτη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια βαμβακερή νωπή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να 3πλασιαστεί σε όγκο κοντά σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 1/2 ώρα. 
  • Αφού η παρέλθει ο χρόνος αναμονής, ξαναζυμώνουμε να απεγκλωβιστεί ο αέρας και χωρίζουμε το ζυμάρι σε ίσες μπάλες.
  • Περνάμε ελαφρά με σπορέλαιο τον πάγκο και τα χέρια μας και ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε μακρόστενο χοντρό φύλλο. Γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας κατά μήκος του ζυμαριού ξεκινώντας από την άκρη του (όχι όμως σε ολόκληρη την επιφάνεια) και τυλίγουμε σε κορδόνι. Στριγυρνάμε κάθε κορδόνι σε σαλίγκαρο και ενώνουμε την άκρη του με το κάτω μέρος του τσουρεκιού για να μη μας χυθεί η γέμιση. Εναλλακτικά δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε ή πλάθουμε πλεξούδες.
  • Αραδιάζουμε τα τσουρεκάκια μας αραιά μεταξύ τους πάνω σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε ακόμη 20' λεπτά να πάρουν πάλι όγκο.
  • Αλείφουμε παντού με το μείγμα αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για περίπου 40'΄λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια και το κάτω μέρος των τσουρεκιών. 
  • Αφού ψηθούν βάζουμε τα τσουρεκάκια μας πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  • Για το γλασάρισμα: Στην περίπτωση που θέλουμε γλάσο σοκολάτας, απλά λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα που επιθυμούμε και σε ποσότητα που κρίνουμε εμείς αναγκαία.
  • Εάν θέλουμε γλάσο πορτοκαλιού, ανακατέυουμε τα υλικά του αντίστοιχου γλάσου έως ότου αποκτήσουμε μια παχύρρευστη πάστα αυξάνοντας τη δόση της άχνης εάν χρειαστεί για να πετύχουμε την επιθυμητή σύσταση.
  • Εργαζόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο και για το γλάσο κανέλας. 
  • Πασπαλίζουμε με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.
  • Σε κάθε περίπτωση, μετά το γλασάρισμα αφήνουμε τα τσουρεκάκια μας να στεγνώσουν καλά κι έπειτα τα συσκευάζουμε σε αεροστεγή σακουλάκια!!!

Καλή σας επιτυχία
Σας φιλώ :* Μαριφάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας