Γίνετε μέλος του blog μας

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Κοτοπιτάκια


Τι γίνεται το κοτόπουλο που περίσσεψε απο χθες? Κοτοπιτάκια βεβαίως βεβαίως, με τραγανό χειροποίητο φύλλο και γευστική γέμιση!

Απ' αυτή τη συνταγή θα βγείτε μόνο χορτασμένοι :)
Υλικά:
*3 μαγειρεμένα κομμάτια 
κοτόπουλου (οποιοδήποτε μέρος) 
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
200 γρ. τυρί κρέμα
2 κύβος ζωμού κότας 
1/3 φλιτζ.τσ. νερό
1 κουτ.σ. μουστάρδα
1 φλιτζ.τσ. κίτρινα κασέρια τριμμένα (regato, gouda κλπ)
1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι (σύμφωνα με το γούστο μας)

Για το φύλλο:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1/2 φλιτζ.τσ. σπορέλαιο 
1 κουτ.σ. ξύδι
2 κουτ.γλ. αλάτι
1 κουτ γλ. ζάχαρη
νερό όσο σηκώσει (σχεδόν 1 κούπα του καφέ)
1 κρόκος αυγού μαζί με 1 κουτ.σ. νερό για την επάλειψη
μαυροσούσαμο για τη διακόσμηση

Ας τα φτιάξουμε:
  • Ξεκινάμε με την ετοιμασία της γέμισης.. Μαδάμε το κοτόπουλο απομονώνοντας το ψαχνό από τα κόκαλα. Ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι ίσα ίσα να αχνιστούν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί κρέμα, τη μουστάρδα, το νερό, το ζωμό και τα καρυκεύματα ανακατεύοντας. Αφού σωθούν τα υγρά και ενωθούν τα υλικά μας σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της γέμισης.
  • Φτιάχνουμε το φύλλο: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε να γίνουν ψίχουλα. Έπειτα προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό ανακατεύοντας και συμπληρώνοντας στην πορεία με επιπλέον ποσότητες σταδιακά ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια. Προς το τέλος αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ακόμη λάδι και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να μπορεί να γίνει μπάλα. Το ζυμάρι αυτό θα φαίνεται βαρύ στην αρχή και σκληρό αλλά στην πορεία  δουλεύεται ωραιότατα με τον πλάστη.
  • Κόβουμε τη ζύμη χωρίζοντάς την σε μικρές μπάλες και σε ελαφρά λαδωμένο πάγκο ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε λεπτό σχεδόν-στρογγυλό φυλλαράκι. Βάζουμε το ένα φυλλαράκι πάνω στο άλλο ακολουθώντας  την ίδια διαδικασία με όλες τις μπαλίτσες. Έπειτα ανοίγουμε όλα μαζί ενωμένα όπως είναι μεταξύ τους σε ενιαίο φύλλο όσο το δυνατόν λεπτότερο και χαράσσουμε σε επιμέρους μικρά τετράγωνα φυλλαράκια.
  • Στο μπολ με τη γέμιση ρίχνουμε και τα τριμμένα τυριά να ενσωματωθούν καλά.
  • Παίρνουμε ένα ένα φυλλαράκι και βάζουμε στη μέση από ένα κουτ.γλ. γεμάτο γέμιση απλώνοντάς το ελαφρά. Κλείνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα να κολλήσουν καλά και τις άκρες τις "πατάμε" με τα δάχτυλα να ενωθούν κι αυτές κάνοντας βαθουλώματα. Αφού τελειώσουμε με τα υλικά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και βάζουμε τα πιτάκια το ένα αραιά με το άλλο.
  • Αλείφουμε με το μείγμα αυγού και πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο (το οποίο δίνει μια ιδιαίτερη γεύση).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, εναλλακτικά σε αερόθερμο φούρνο στους 170' βαθμούς.
  • Έτοιμα!!! Αφήνουμε να χλιάνουν και απολαμβάνουμε!
  • Τρώγονται άνετα και κρύα!

Σημ. Εάν δεν έχουμε περισσευάμενο μαγειρεμένο κοτόπουλο τότε βράζουμε 3 κομμάτια και ακολουθούμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Σημ.2 Το ζυμάρι δεν περιέχει διογκωτικά συστατικά, παρ' όλα αυτά εγκλωβίζεται ο αέρας και παίρνουν όγκο τα πιττάκια μας κατά το ψήσιμο! Στην αρχή είναι τραγανό και την επόμενη μέρα γίνεται πιο αφράτο εσωτερικά διατηρρώνοντας όμως και την τραγανή του σύσταση εξωτερικά!

Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας