Κοπεγχάγη



Κοπεγχάγη


Καλωσορίζουμε τη νέα σεζόν με ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό βασισμένο στο αγαπημένο ρετρό επιδόρπιο που τείνει να ξεχαστεί...την όμορφη..."Κοπεγχάγη".
Μετά από διάφορες έρευνες και 2 δοκιμές που έκανα κατέληξα ότι η συγκεκριμένη εκδοχή είναι η πιο πρακτική και λιγότερο χρονοβόρα...  Μοιάζει με μπακλαβά στην όψη αλλά...μας την "έσκασε" γιατί η γέμισή του κρύβει μια ζουμερή και αφράτη αμυγδαλόπιτα. Ένα φανταστικό γλυκό, πολύ εύκολο και σίγουρα...νοσταλγικό! Τα υλικά και οι δοσολογίες είναι αυτές που όρισα προσωπικά ως ιδανικές για να βγει το γλυκό αυτό ισορροπημένο. Ελπίζω να το απολαύσετε όπως κι εμείς!!!


Υλικά για 1 μακρόστερνο ταψί ή για 12 μεγάλα κομμάτια
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για τη γέμιση:
1 κούπα αλεσμένη αμυγδαλόψιχα (όχι τελείως σκόνη)
1 κούπα γαλέτα φρυγανιάς
4 μεγάλα αυγά
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 σφηνάκι μπράντι
2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1 γεμάτο κουτ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
2 κουτ.γλ.baking powder
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
1/2 κεσεδάκι μαργαρίνη λιωμένη ανακατεμένη με 1/2 κούπα σπορέλαιο
Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 2/3 κούπας νερό
1 κουτ.σ. χυμός λεμονιού
1 κάψουλα άρωμα βανίλια

Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και σιγά σιγά προσθέτουμε διαδοχικά και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα όχι πολύ υδαρές αλλά ούτε και πηχτό (όπως αυτό της καρυδόπιτας).
  • Περνάμε με λίγο απ' το μείγμα βουτύρου-λαδιού τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού μας κι έπειτα στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας αλείφοντάς τα παντού καλά με το βούτυρο και το λάδι. Κρατάμε ένα φύλλο για το τέλος.
  • Αδειάζουμε το μείγμα ισομερώς μέσα στα φύλλα και στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αλειμένα κι αυτά καλά με το βούτυρο και το λάδι.
  • Γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα πάνω και έπειτα καλύπτουμε την πίτα μας με το φύλλο που κρατήσαμε γυρίζοντας τα φύλλα που προεξέχουν στα πλάγια προς τα κάτω με τη βοήθεια ενός μαχαιριού-λάμα προκειμένου να αγκαλιάσει ομοιόμορφα το γλυκό μας. Βουτυρο-λαδώνουμε κι αυτό παντού ταμποναριστά.
  • Χαράσσουμε σε κομμάτια μέχρι τα μισά και προσεχτικά το γλυκό μας για να μη ξεχειλίσει η γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 30' λεπτά ή μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα το γλυκό μας. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 3 λεπτάκια κι έπειτα σιροπιάζουμε σιγά σιγά το γλυκό μας δίνοντας έμφαση στις γωνίες και στις ενδιάμεσες εγκοπές. Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι και να σταθεροποιηθεί με ξεσκέπαστο το ταψί. Υπόψιν ότι το φύλλο αν και σιροπιασμένο ικανοποιητικά, παραμένει τραγανό! Το γλυκό μας είναι έτοιμο!
Καλή σας απόλαυση 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις