Καρύδες σιροπιαστές με ζαχαρούχο



Καλωσήλθατε πίσω στο blog μου!
Για σήμερα σας έχω υπέροχα αρωματικά κεράσματα, σιροπιαστές καρύδες!
Η "καρύδα" ήταν το κατ' εξοχήν ανοιξιάτικο γλυκό που έφτιαχνε παλιά η μαμά μου γιατί συνδύαζε τόσο την υφή ενός κέικ όσο και την υγρασία ενός ραβανί! Η δε αποξηραμένη καρύδα με την εξωτική της γεύση απογείωνε το αποτέλεσμα και μας έκανε να παρακαλάμε να έρθει το καλοκαίρι λίγο πιο γρήγορα!
Μ' αυτές τις αναμνήσεις πορεύτηκα κι εγώ, για να φτιάξω τα συγκεκριμένα κεράσματα...με δική μου όμως μέθοδο και υλικά. Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η γιορτή της αδελφής μου και η επιθυμία να κεράσουμε σε εξωτερικό χώρο τους καλεσμένους της όσο το δυνατό πιο "καθαρά" και πρακτικά! Έτσι με το κατάλληλο αμπαλάζ ετοίμασα μικρές ατομικές καρύδες που ενθουσίασαν τους καλεσμένους μας με το άρωμα και τη βουτυράτη γεύση τους!




Υλικά για 24 περίπου ατομικές καρύδες ή 1 μεγάλο ταψί
 150 γρ. καρύδα αποξηραμένη τρίμμα
 (εκ των οποίων τα 70 γρ. είναι για το πασπάλισμα)
 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
3 φλιτζ.τσ. αλεύρι  που που φουσκώνει)
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
3 κουτ.σ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι χυμός πορτοκάλι (φρέσκος ή τυποποιημένος)
1/2 ποτήρι γάλα
2 κάψουλες άρωμα βανίλια
1 σφηνάκι λικέρ batida de coco (προαιρετικά, εγώ είχα και έβαλα και ενίσχυσε απίστευτα το άρωμα και τη γεύση του γλυκού)
κερασάκια ζαχαρόπηκτα για το ντεκόρ


Για το σιρόπι:
2 φλιτζ.τσ. νερό
1 1/2 φλιτζ.τσ. ζάχαρη
φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού



Εκτέλεση:
  • Χτυπάμε τη μαργαρίνη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και το ζαχαρούχο να γίνουν κρέμα.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και ένα ένα τα αυγά να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Συνεχίζουμε με το γάλα, το χυμό, το λικέρ και τις βανίλιες.
  • Με μια σπάτουλα σκορπάμε μέσα στο μείγμα τα 70 γρ. καρύδας. 
  • Τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μεσαίας πυκνότητας υφή.
  • Περνάμε με ελαφρύ λάδι ή μαργαρίνη ένα μεγάλο ταψί ή ατομικά φορμάκια και ισομοιράζουμε το μείγμα (εάν προτιμήσουμε τα ατομικά φορμάκια φροντίζουμε να μην είναι ξέχειλο μέχρι πάνω το μείγμα γιατί θα φουσκώσει.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 20' λεπτά τα μικρά μπολάκια/1 ώρα για μεγάλο ταψί ή έως ότου σταθεροποιηθούν τα γλυκά μας (ελέγχουμε το κέντρο του με μια οδοντογλυφίδα). Προσοχή! Το χρώμα τους δεν σκουραίνει πολύ κατά το ψήσιμο! Αφού ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 4 λεπτά.
  • Επιφανειακά τσιμπάμε με πιρούνι της επιφάνεια του γλυκού και σταδιακά σιροπιάζουμε. Αφήνουμε να πιει το σιρόπι. Στην περίπτωση που προτιμήσουμε ατομικά φορμάκια, ξεφορμάρουμε και αδειάζουμε στο κάτω μέρος κάθε φόρμας  1 κουταλιά σιρόπι. Επανατοποθετούμε το κεκάκι μέσα στη φόρμα και τσιμπάμε με πιρούνι την επιφάνειά του σιροπιάζοντας και από την πάνω πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε καλύτερο σιρόπιασμα.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καρύδα τα γλυκά μας και στολίζουμε με τα κεράσια πιέζοντας τα ελαφρά προς τα μέσα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά και αν θέλουμε τα τυλίγουμε μέ σελοφάν όπως εγώ στη φωτογραφία.... 

Καλή σας απόλαυση <3
Μαριφάνη



 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις