Γίνετε μέλος του blog μας

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Τσουρέκια αφράτα χωρίς προζύμι


Χαιρετώ όλους τους καλούς μου αναγνώστες.. Χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα. Βδομάδα πνευματικής περισυλλογής και προετοιμασίας. Με διακριτικότητα και χαμηλούς τόνους παρασκευάζουμε και τα γλυκά μας, προκειμένου να τα απολαύσουμε ή να τα προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το σπίτι μοσχομυρίζει απ' τα ψημένα αρωματικά ζυμάρια μας και ανυπομονούμε να τα στολίσουμε στα γιορτινά καλάθια μας. 
Έτσι κι εφέτος ζύμωσα μια μεγάλη δόση τσουρεκιού, αφράτου και μοσχοβολιστού με όλα τα αρώματα που αγαπώ και φυσικά με όλη μου τη θετική ενέργεια. Πρόκειται για μια απλή και εύκολη συνταγή για ζύμη τσουρεκιού που αρχικά την πέτυχα στο αγαπημένο site TASTEFULL της κ. Βίκυς Koυμάντου  την οποία εκτιμώ πολύ και αγαπάει και το νησί μου την Τήνο <3 κάνοντας κάποιες αλλαγές ως προς τα μυρωδικά. Δεν απαιτεί χωριστό προζύμι και με λίγο κόπο έχετε μυρωδάτα πασχαλινά τσουρεκάκια. Με λίγη προσοχή στην τήρηση των βασικών κανόνων θα πετύχετε με σιγουριά. Τσουρέκια αφράτα και μυρωδάτα. Προσωπικά δεν αγαπώ τη μαστίχα και την αντικαθιστώ με ξύσμα εσπεριδοειδών και βανίλια. Αυτό που έριξα μέσα με γενναιότητα είναι το μαχλέπι το οποίο δίνει κατά τη γνώμη μου και το γευστικό χαρακτήρα στο τσουρέκι μας.  Για να μη σας τα πολυλογώ περνάω στη συνταγή:



Υλικά για 8 μεγάλα τσουρέκια (διπλή δόση)
*2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι  (ή άλλο αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης)
4 φακελάκια ξηρή μαγιά 
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο κομμένο σε κύβους
8 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρά χτυπημένα
1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
650 γρ. ζάχαρη (ή 500 γρ. για μέτριας γλυκύτητας αποτέλεσμα)
1 γεμάτη κουτ.σούπας μαχλέπι τριμμένο
1 κάψουλα άρωμα βανίλια
ξύσμα από 3  πορτοκάλια (το ένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα άλλα 2 στην ψιλή)
ξύσμα από ένα λεμόνι (στην ψιλή πλευρά του τρίφτη)
σπορέλαιο για το χέρια μας και τον πάγκο
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για την επάλειψη
σουσάμι ή αμυγδαλοφιλέ για το στόλισμα

Εκτέλεση:
  • Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη (την πιο μεγάλη που έχετε, αν είναι μάλιστα και βαθιά τόσο το καλύτερο) τα 2 κιλά αλεύρι, την ξηρή μαγιά, το μαχλέπι, τη βανίλια και τα ξύσματα ανακατεύοντας με το χέρι να σκορπιστούν καλά.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσει το βούτυρο με τη ζάχαρη. Αφού  ενσωματωθούν τα 2 υλικά ρίχνουμε και το γάλα ανακατεύοντας σταθερά σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν γίνουν όλα μαζί ένα ομοιογενές μείγμα ΧΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ (να μπορούμε να κρατήσουμε  βυθισμένο το δάχτυλό μας μέσα σ' αυτό χωρίς να καιγόμαστε) αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 2 κουταλιές του μείγματος μέσα στα αυγά να πάρουν τη θερμοκρασία των υγρών. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα των αυγών μέσα στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-γάλακτος, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και μετά  τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη με τα στερεά υλικά. Αυτό ήταν όλο!
  • Αρχίζουμε με απαλές κινήσεις να βρέχουμε τα στερεά υλικά με τα υγρά παίρνοντας από τριγύρω το αλεύρι που στέκεται στα πλαϊνά και τον πάτο της λεκάνης. Το μείγμα θα κολλάει στο χέρι μας αλλά δεν ρίχνουμε περισσότερο αλεύρι παρά μόνο εάν καταλαβαίνουμε ότι το μείγμα παρα είναι αραιό  (σαν χυλός) και αυτό με φειδώ, δλδ το πολύ να χρειαστεί να προσθέσουμε 100 γρ. ακόμη. Δουλεύουμε απαλά το μείγμα με τη χούφτα μας μέχρι να αρχίσει η ζύμη να στέκεται αλλά να παραμένει υγρή και κολλώδης και να "κινείται" μέσα στη λεκάνη με κάθε δίπλωμα που της κάνουμε. Μαζεύουμε κάθε ίχνος ζυμαριού που έχει κολλήσει και το δουλεύουμε με τη ζύμη. 
  • Αλείφουμε τα τοιχώματα της λεκάνης με λίγο λάδι προκειμένου στο φούσκωμα να μην δυσκολευτεί να ανέβει η ζύμη. 
  • Τυλίγουμε και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και μετά με ένα καθαρό τραπεζομάντιλο προσέχοντας να μην μπαίνει αέρας από πουθενά. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας σε σταθερό και απρόσιτο σημείο για όσες περισσότερες ώρες έχουμε υπομονή (από 3 ώρες και πάνω,) έως ότου να 3πλασιαστεί ο όγκος της και να φτάσει έως το χείλος της λεκάνης.
  • Αφού τελειώσουμε με το φούσκωμα, ξεκολλάμε προσεχτικά τη μεμβράνη από την επιφάνεια της ζύμης και ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
  • Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και τον πάγκο και κόβουμε ίσα μέρη από τη ζύμη. Το δουλεύουμε με το χέρι μας να γίνει εύπλαστο και το ανοίγουμε σε φιτίλια. Πλάθουμε σε πλεξούδες ή το σχήμα που θέλουμε και τα μεταφέρουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ακόμη και σε φόρμα κέικ μπορούμε να βάλουμε στριφογυριστά ένα ζυμάρι για να γίνει στεφανάκι (η φόρμα μας να είναι καλά λαδωμένη μέσα και γύρω γύρω). Κάθε φορά που θα κόβουμε κομμάτια ζύμης θα λαδώνουμε τα χέρια και τον πάγκο μας για να μη μας κολλάει. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΛΕΥΡΙ!!!
  • Αφού τελειώσουμε και με το πλάσιμο αφήνουμε για 1 ωρίτσα ακόμη να φουσκώσουν τα ζυμάρια μας κοντά σε εστία θερμότηταςή εντός του φούρνου μας στους 40-50 βαθμούς.
  • Όταν τα τσουρέκια μας θα έχουν πάρει τον επιθυμητό όγκο, αλείφουμε με μεγάλη προσοχή και ομοιόμορφα με το μείγμα αυγού τόσο επιφανειακά όσο και στα πλαϊνά τους ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΟΥΜΕ γιατί εάν τρυπηθούν ή σχιστούν ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ στο ψήσιμο.
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή το φιλέ και ψήνουμε χωριστά κάθε λαμαρίνα με τσουρέκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων και στη δεύτερη απ' το τέλος σχάρα του φούρνου μας για 20-30' λεπτά ή έως ότου πάρουν όμορφο ροδαλό και γυαλιστερό χρώμα.
  • Αφού τα βγάλουμε, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους και κάνουμε μια τρυπούλα σε ένα σημείο με το δάχτυλό μας ώστε να βάλουμε στο σημείο αυτό από ένα κόκκινο αυγό εάν μας αρέσει.
  • Όταν τα τσουρέκια μας κρυώσουν τα συντηρούμε σε καθαρές διαφανής σακούλες που θα κλείνουν καλά στο πάνω μέρος τους και όσα δε θέλουμε να καταναλωθούν άμεσα τα διατηρούμε τυλιγμένα εντός κατάψυξης.

Ελπίζω οι οδηγίες μου να είναι κατατοπιστικές και να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα <3 Εάν θέλετε την αρχική συνταγή με τα ακριβή μυρωδικά αλλά και οδηγίες για το πλάσιμο των τσουρεκιών ανατρέξτε εδώ που η κ. Βίκυ δίνει όλες τις συμβουλές.
Από μένα έχετε όλη τη θετική μου ενέργεια!!!
Καλή επιτυχία σας εύχομαι! Και του χρόνου...! 

Ελάτε στην παρέα των "λιχουδιών"  μέσω της ομάδας μας στο FACEBOOK----> https://www.facebook.com/groups/656163691067592/?ref=ts&fref=ts
ή της σελίδας μας----> (πατήστε εδώ)


Σας φιλώ γλυκά :*
Μαριφάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας