Κουραμπιέδες αφρατοτραγανοί


Καλώς ήλθατε για άλλη μια φορά στο blog μου!!! 
Μετά τη συνταγή για ζουμερά μελομακάρονα που  σας άρεσε πολύ, σειρά έχουν οι φετινοί μου κουραμπιέδες που μου πέτυχαν περισσότερο από ποτέ! Γενικά, δε μου αρέσει να μιλάω με υπερβολές (όσο κι αν ξέρω ότι βγήκαν εξαιρετικοί), πιστεύω όμως ότι οι συγκεκριμένοι κουραμπιέδες έχουν την  ιδανική σύσταση προκειμένου με μια μπουκιά να νιώθεις το βούτυρο, τη βανίλια, τα καβουρντισμένα αμύγδαλα ντυμένα στη "θαλπωρή" της άχνης και του λεπτού αρώματος ανθόνερου σε μια αρμονία και ισορροπία γεύσεων. 'Όλα τα συστατικά συνεργάστηκαν άψογα χωρίς το ένα να αναιρεί το χαρακτήρα του άλλου. Η υφή τους συγκλονιστική, τραγανή αλλά συνάμα αφράτη και τριφτή. Και το σημαντικότερο: δεν αφήνουν βαριά γεύση στο στόμα (αλλά και στο στομάχι). Εάν θέλετε να πετύχετε το ίδιο νόστιμους κουραμπιέδες με τους δικούς μου απλά συνεχίστε την ανάγνωση:) 


Υλικά για περίπου 50 μεγάλους κουραμπιέδες:
500 γρ. βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο
  λιωμένης σύστασης 
1 κούπα του καφέ (όχι ξέχειλα) ζάχαρη κρυσταλλική
1/3 ποτήρι κρασιού κονιάκ
2 κάψουλες βανίλια
1 κουτ.γλ. γεμάτο σόδα μαγειρική
1 κουτ.γλ. γεμάτο baking pownder
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 
( ενδέχεται να χρειαστούν 1οο γρ. επιπλέον ή λιγότερο στο ζύμωμα)
200 γρ αμύγδαλα αποφλοιωμένα 

Για το πασπάλισμα:
ανθόνερο για το ράντισμα
γαρίφαλα καρφάκια
2 σακουλάκια άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  • Το πρώτο και βασικότερο όλων είναι η ετοιμασία του βουτύρου. Το αδειάζουμε με ένα κουτάλι μέσα σε λεκάνη και το χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για πολλή ώρα και όταν λέμε πολλή ώρα το εννοούμε. Προσωπικά το χτύπησα 40 λεπτά (!) με το μίξερ μου το οποίο διαθέτει περιστρεφόμενο κάδο αυτόματης ανάδευσης. Αυτό με βοήθησε πολύ καθώς το άφησα μέσα να χτυπιέται με ησυχία ενώ παράλληλα ασχολούμουν με άλλες δουλειές. Η υφή του βουτύρου πρέπει να είναι κρεμώδης και αφράτη σαν σαντιγί και να αφήνει "κορυφές" πάνω στους γάντζους του μίξερ ενώ θα έχει τριπλασιαστεί σε όγκο και θα έχει ασπρίσει. Εάν πάλι διαθέτετε μίξερ χειρός, τότε κάντε υπομονή γιατί αξίζει τον κόπο (σ' αυτήν την περίπτωση θα δείτε με το μάτι πότε θα πάρει την επιθυμητή μορφή άρα την ακριβή ώρα που θα χρειαστεί δεν μπορώ να σας την πω με σαφήνεια).
  • Παράλληλα, στρώνουμε σε ένα άνετο ταψί αντικολλητικό χαρτί και σκορπάμε μέσα τα αμύγδαλα. Τα ψήνουμε στον αέρα του φούρνου μας στους 200 βαθμούς έως ότου να ροδίσουν ομοιόμορφα (σχεδόν 15' λεπτά) ανακατεύοντας στο μεσοδιάστημα προκειμένου να ψηθούν καλά και στις 2 πλευρές τους. Βγάζουμε απ' το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Επιστρέφουμε στο βούτυρο. Εφ' όσον έχει αφρατέψει καλά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ξαναχτυπάμε για 5 λεπτά. Συνεχίζουμε με τις βανίλιες και το μπέικιν.
  • Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ (μην περιμένετε να αφρίσει, μόνο το χρώμα γίνεται θολό) και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μείγμα να ενσωματωθούν.
  • Ρίχνουμε σταδιακά ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟ ΜΑΖΙ το αλεύρι μας και μόλις αρχίσει να πυκνώνει το μείγμα συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι έως ότου η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και βουτυράτη.
  • Σπάμε τα μισά αμύγδαλα σε μικρότερα κομματάκια (εμένα επειδή ήταν από μόνα τους μικρά τα άφησα ολόκληρα) και τα ρίχνουμε πάνω στη ζύμη ενσωματώνοντάς με το ζύμωμα ώστε να σκορπίσουν διάχυτα μέσα στη ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνες ή ταψιά.
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού, τα πλάθουμε σε σβόλους και τα πιέζουμε ελαφρά (να γίνουν σαν πλακέ μπαλάκια). Τα αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους στα ταψιά, τσιμπάμε από πάνω ένα καρφάκι γαρίφαλο και τα ψήνουμε χωριστά για σχεδόν 40΄ λεπτά ή έως ότου πάρουν ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. ΔΕΝ ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 20 λεπτά! Θα πρέπει το σχήμα τους να έχει γίνει στρογγυλό και να έχουν γίνει ελαφριές ρωγμές. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Αφαιρούμε με προσοχή τα γαρίφαλα, ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους "κουκουλώνουμε" με την άχνη. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγή κουτιά ή μπισκοτιέρες μεταφέροντας και την άχνη που περισσεύει γεμίζοντας τα κενά προκειμένου να τους ανανεώσουμε τη ζάχαρη κατά το σερβίρισμα.

Θα ενθουσιαστείτε. Για άλλη μια φορά το υπόσχομαι!
Καλή σας επιτυχία! Και του χρόνου

Μαριφάνη <3

Γίνετε μέλος της ομάδας μας στο FACEBOOK https://www.facebook.com/groups/656163691067592/?fref=ts για να μπορείτε να αναρτάτε τις δικές σας συνταγές αλλά και να ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα του blog μας!!!! 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις