Μελομακάρονα ζουμερά


Καλώς ήλθατε πίσω στο blog μου!!!


Μπήκε η εβδομάδα χριστουγεννιάτικης "γλυκοπλαστικής" στο σπιτικό μου!Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου (και σε όσους από εσάς με παρακολουθείτε μέσω των social media) ότι φέτος θα πετύχω τα πιο ζουμερά και νόστιμα μελομακάρονα που θα έχω πετύχει ποτέ! Έτσι κι έγινε!!! Πέραν των βασικών αναλογιών στη συνταγή μου αυτή που λίγο πολύ είναι πάντα όμοιες με άλλες φορές και άλλες συνταγές, βασικό μου συστατικό και πάλι ήταν το ένστικτο. Και πριν ακόμη με "μαλώσετε" λέγοντάς μου ότι στη ζαχαροπλαστική απαγορεύονται τα ένστικτα ενώ επιβάλλεται η "πειθαρχία". επιτρέψατέ μου να έχω αντίθετη γνώμη. Άπαξ και αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί με τα της μαγειρικής κατά την άποψή μου πρέπει να έχει....ΈΛΛΕΙΨΗ ΦΟΒΟΥ διαφορετικά το παιχνίδι είναι χαμένο. Ας βάλλω 'τελεία' όμως εδώ και ας προχωρήσω στα καθέκαστα που σίγουρα ανυπομονείτε!
Εάν ψάχνετε συνταγή για μελομακάρονα εξαιρετικά γευστικά και έως μέσα ζουμερά και μελωμένα που...λιώνουν στο στόμα τότε μείνετε εδώ!!! Θα συμπεριληφθούν "τρικ" τα οποία ενίσχυσαν την επιτυχία αυτή!!!Με πολλή αγάπη και με όλη μου τη θετική ενέργεια σας εύχομαι καλή επιτυχία και προκαταβολικά...καλή σας απόλαυση!!! 




Υλικά για 50 περίπου κομμάτια

Για το σιρόπι:
*3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
*2 κούπες νερό
3 κουτ.σ. μέλι
φλούδες από 1 πορτοκάλι και 1 μανταρίνι
1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη


Για τη ζύμη:
2 κούπες ελαιόλαδο καλής ποιότητας 
(όσο πιο φρέσκο και παχύ τόσο το καλύτερο)
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού και μανταρινιού ανακατεμένοι
2/3 κούπας πορτοκαλάδα με ανθρακικό
3 σφηνάκια κονιάκ
2 κουτ.σ. κοφτές μέλι λιωμένο σε μπρίκι (όχι καυτό)
2/3 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική 
1 κουτ.γλ. baking powder
ξύσματα από 1 πορτοκάλι και 2 μανταρίνια (στον λεπτό τρίφτη)
2 κουτ.γλ. κοφτά κανέλα
1 κουτ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1200 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γαρνιτούρα:
καρύδια χοντροκοπανισμένα
γκρανόλα (μείγμα ψημένων ξηρών καρπών με βρώμη και δημητριακά)
ξύσμα πορτοκαλιού
μέλι

Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και τα φλούδια να βράσουν για 1 λεπτό. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά και ρίχνουμε και το μέλι ανακατεύοντας να διαλυθεί. Ξανά βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρουν ξανά βράση για 1 λεπτό. Κατεβάζουμε και αφήνουμε το σιρόπι μαζί με τις φλούδες να κρυώσει εντελώς.
  • Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα μπαχαρικά της ζύμης μαζί με τα ξύσματα.
  • Ξεκινάμε με τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το μέλι ανακατεύοντάς τα με σύρμα να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο ώστε να αποκτήσουν πυκνή σύσταση. Ρίχνουμε στη λεκάνη το μείγμα μπαχαρικών που φτιάξαμε  και τα ενσωματώνουμε. 
  • Διαλύουμε στους χυμούς τη σόδα να γίνει αφρός και τα προσθέτουμε στο μείγμα ταράζοντας. Συνεχίζουμε με την πορτοκαλάδα και το μπέικιν.
  • Ρίχνουμε όλο μαζί το 1 κιλό αλεύρι ζυμώνοντας απαλά με τα χέρια και δοκιμάζουμε ένα κομματάκι εάν πλάθεται. Εάν όχι τότε προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα παρά μόνο να σταθεί η ζύμη. Η ιδανική σύστασή είναι όταν ΔΕΝ μένει πολύ λάδι στα χέρια κατά το πλάσιμο και δεν αφήνει ψύχουλα η ζύμη.
  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονά μας σε μέγεθος όχι πολύ μικρό αλλά ούτε και μεγάλο γιατί θα πάρουν σχήμα στο ψήσιμο. Τα πιέζουμε πάνω στην ψιλή πλευρά ενός τρίφτη και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες/ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Αφού τα στήσουμε τότε με ένα πιρούνι χαράσσουμε απαλά την επιφάνειά τους (τρίφτης σε συνδυασμό με πιρούνι βοηθάει να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι μέσα στα μελομακάρονά μας).
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς να ζεσταθεί καλά, κατεβάζουμε στους 180' αντιστάσεων και βάζουμε χωριστά τις λαμαρίνες ή τα ταψιά μας να ψηθούν. Κάθε ταψί ή λαμαρίνα χρειάζεται σχεδόν 30' λεπτά για να χρυσαφίσει ομοιόμορφα. Δεν ανοίγουμε πριν το μισάωρο το φούρνο μας γιατί μετά δε θα πάρουν καλό σχήμα. 
  • Σε στεγνά ταψιά ή πιατέλες ραντίζουμε τον  πάτο με 2 κουταλιές απ΄ το σιρόπι.
  • Ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα φέρνουμε 2-3 βόλτες για 1 λεπτό τη φορά να εμποτιστούν καλά. Με τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε και μεταφέρουμε στα σιροπιασμένα ταψιά/πιατέλες γυρίζοντάς τα απ' την καλή πλευρά τους και σε μία στρώση.
  • Με ένα πιρούνι περνάμε από ψηλά με λίγο μέλι ίσα ίσα να μείνουμε μερικές γραμμές και συνεχίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο το σιρόπιασμα και των υπόλοιπων γλυκών. Θα πρέπει να σας περισσέψει λίγο σιρόπι (ειδικά εάν κάνετε 2πλή δόση για ασφάλεια)!! Το κρατάμε γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα!
 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΟΛΠΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΞΤΡΑ ΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ!!!!!

Αφού περάσει 1 ώρα από το σιρόπιασμα που τους κάναμε, γεμίζουμε μια κουτάλα σούπας με το σιρόπι που μας έμεινε και ξανά ραντίζουμε τα μελομακάρονά μας προσεκτικά και όχι απότομα να μείνει λίγο σιροπάκι στο ταψί μας (όχι όμως να τα μουλιάζει, απλά να τα υγραίνει απ' τη μέση και κάτω). Τότε τα αφήνουμε για 4-5 ώρες το λιγότερο να σταθούν και τα μεταφέρουμε στις κανονικές πιατέλες μας!!!!
Σας υπόσχομαι ότι βγαίνουν Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Α τόσο σε γεύση όσο και σε υφή!!!! 
Σημ. Ειναι καλυτερο για πρακτικους λογους να ετοιμασετε 2πλασια ποσοτητα σιροπιου στην περιπτωση που τα μελομακαρονα σας θελουν να "τραβηξουν" κι αλλο. Αυτο θα κριθεί από την πυκνότητα του λαδιού και την ποιοτητα αλεύρου που θα χρησιμοποιησει ο καθένας. Εάν σας περισσέψει σιρόπι, βάλτε το σε καθαρό γυάλινο μπουκάλι με αεροστεγές πώμα και φυλάξτε το για μελλοντική χρήση (π.χ. σιρόπι για παντεσπάνι).


Εύχομαι να σας βολέψει η συνταγή μου!!!
Καλή σας επιτυχία!!! <3 Και του χρόνου <3

Σημ.: Γίνετε μέλος της ομάδας μου στο FACEBOOK https://www.facebook.com/groups/656163691067592/ για να μπορείτε να αναρτάται τις δικές σας συνταγές αλλά και να ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα του blog μας!!!! 



Σχόλια

  1. Η υποβολη των'τρικ' που εσυ αναφερεις ειναι πολυ προσεκτικα δουλεμενα μπραβω σου αυτα θα φτιαξω φετος ευχαριστω πολυ να εχεις μια ομορφη μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστω πολυ!!! Καλη σας επιτυχια, καλες γιορτες και να ξερετε οτι θα ακολουθησει συνταγη για κουραμπιεδες εντος των ημερων!!!!

      Διαγραφή
  2. Τα εφτιαξα συμφωνα με τις οδηγιες σας ακριβως(μονο που χρειαστηκα το διπλασιο σιροπι) κ τωρα ολοι μουγκριζουμε!!! Τα τελειοτερα μελομακαρονα που εκανα ποτε! Καθε χρονια θα σας θυμαμαι! Σας ευχαριστω για τη συνταγη, καλες γιορτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πολυ!!! Να ειστε καλα!!! Σας συμβοευω να φτιαξετε και τους κουραμπιεδες που ανεβαζα μολις σημερα στο blog!! Καλες γιορτες <3 Σας φιλω!

      Διαγραφή
    2. Οσο για το σιροπι, θα γραψω μια υποσημειωση! Καποιες φορες και αναλογα με την πυκνοτητα του ελαιολαδου ή της ποιότητας/μαρκας αλευρου ειναι καθοριστικοι παραγοντες στη συσταση του τελικου αποτελεσματος οποτε και η απορροφηση του σιροπιου ισως να διαφερει. Σας ευχαριστω για την επισημανση! Καλε γιορτες και παλι!!!

      Διαγραφή
  3. Ισως χρησιμοποιησα μεγαλυτερη κουπα ως μετρο. Παντως βγηκαν 60 τεμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχομαι να τα απολαυσετε μεχρι τελευταιο...καρυδάκι!!! Σας ενημερωνω οτι εντος των ημερων θα ετοιμασω χριστουγεννκατικα τσουρεκια γεμιστα αλλα και γιορτινα σοκολατακια!!!

      Διαγραφή
    2. Ευχομαι να τα απολαυσετε μεχρι τελευταιο...καρυδάκι!!! Σας ενημερωνω οτι εντος των ημερων θα ετοιμασω χριστουγεννκατικα τσουρεκια γεμιστα αλλα και γιορτινα σοκολατακια!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις