Γίνετε μέλος του blog μας

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Μπουρεκάκια με φύλλο τραγανά



Γεια σας και χαρά σας!!!
Χθες είχα τη διάθεση μετά από καιρό να φτιάξω κάτι σε τυροπιτάκι. Το πρόβλημα είναι ότι μου'ρχονται τέτοιες διαθέσεις π ά ν τ α αργά το βράδυ και π ά ν τ α όταν δεν έχω όλα τα υλικά της συνταγής.... Αυτή τη φορά -για παράδειγμα δεν είχα γιαούρτι, δεν είχα πολύ ελαιόλαδο, δεν είχα αρκετό τυρί, δεν είχα αυγό και γάλα να τα αλείψω και γενικά... "δεν"... "Τι είχες" θα αναρωτιέστε πολύ... "Είχα αυτοπεποίθηση και ένστικτο" είναι η απάντηση και ευτυχώς τα ακολούθησα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ τραγανά τυροπιτάκια όπως τα μπουρεκάκια που φτιάχνουν οι γιαγιάδες μας. Μας άρεσαν πολύ κι εγώ ήδη μασουλάω τα τελευταία 2 εδώ στο γραφείο...



Τα υλικά για μια "λειψή" φουρνιά (περίπου 18 κομματιών) είναι τα εξής:
Για το φύλλο:
2 φλιτζ. τσ. αλεύρι μπλε
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας σπορέλαιο
2 κουτ.γλ. ξύδι
1/2 κουτ.γλ. αλάτι
νερό όσο σηκώσει (σχεδόν 2/3 φλιτζ.τσ.)
Για τη γέμιση:
200 γρ. φέτα
5-6 φυλλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 τσιμπιές πιπέρι
Για την επάλειψη:
1/2 κουτ.γλ. μαγιονέζα αραιωμένη με νερό


Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε ανακατεύοντας τα στερεά υλικά του φύλλου κι έπειτα ρίχνοντας το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας να γίνουν σαν ψίχουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το νερό  ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Εάν το μείγμα μοιάζει υδαρές τότε προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε τον επιθυμητό όγκο. Αντίθετα εάν το μείγμα είναι ακόμη ξηρό και μένουν ψίχουλα τότε με το χέρι μας ραντίζουμε επιπλέον νερό. Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα ελαφρά μουσκεμένη στο κέντρο της. Αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά. 
  • Στο μεταξύ θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με το μαϊντανό και τα καρυκεύματα.
  • Κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και με τη βοήθεια του πλάστη τα ανοίγουμε σε φύλλο. Διαφορετικά ανοίγουμε ολόκληρη τη ζύμη σε φύλλο (πάνω σε καθαρό και στεγνό πάγκο) κι έπειτα χαράσσουμε στρογγυλά φύλλα με ένα ποτήρι. 
  • Με ένα κουταλάκι βάζουμε γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και ελαφρά απλώνουμε με τα δάχτυλά μας. 
  • Κλείνουμε κάθε πιτάκι τσιμπώντας με πιρούνι τις άκρες να ενωθούν ή στρίβοντάς τες προς τα μέσα. 
  • Αλείφουμε την επιφάνειά τους με την αραιωμένη μαγιονέζα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  • Αφού ψηθούν βγάζουμε το ταψί απ΄ το φούρνο και καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα έτσι όπως είναι ζεστά. 


Έτοιμα!!!! Δοκιμάστε τα κι εσείς....!!!!

Για την ώρα σας φιλώ:*
Μαριφάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας