Γίνετε μέλος του blog μας

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Τυρόπιτα με 4 τυριά


Μετά την τεράστια ανταπόκρισή σας στο άρθρο με την "ανθοτυρόπιτα αφρός" (η συνταγή εδώ ) ήρθε η στιγμή να πειραματιστούμε με τη γέμιση. Εάν είστε "τυράδες" σαν εμένα τότε θα ενθουσιαστείτε με την παραλλαγή που θα σας δώσω παρακάτω! Περιμένω τις εντυπώσεις σας.....!

Υλικά για ένα μεγάλο μακρόστενο ταψί:
1 πακέτο φύλλα κρούστας νωπά
1 κιλό φέτα θρυμματισμένη
2 φλιτζ.τσ. κατίκι Δομοκού (άλλειμα)
200 γρ. ανθότυρο
1 φλιτζ.τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 νεροπότηρο γάλα φρέσκο
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι (σύμφωνα με τα γούστα σας)
1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη (ναι, σωστά διαβάσατε!)

Για το άλλειμα των φύλλων:
1/2 φλιτζ.τσ. νερό ανακατεμένο με 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη:
2 κουτ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουτ.σ. ελαιόλαδο
μαυροσούσαμο
1 φλιτζ.τσ. γάλα φρέσκο
αλάτι

Εκτέλεση:
  • Σε μπολ θρυμματίζουμε όλα τα τυριά και τα ανακατεύουμε με το λάδι, το γάλα και τα μπαχαρικά να γίνουν σαν πυκνή κρέμα.
  • Στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε περνάμε με το πινέλο ελαφρώς με λάδι τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σταυρωτά  και ελαφρώς σουρωτά αλείφοντάς τα παντού και ελαφρά με τα υλικά της επάλειψης. Φροντίζουμε να περισσεύουν οι άκρες προκειμένου αργότερα να τις κλείσουμε για να θωρακίσουμε τη γέμιση.
  • Με κουτάλα σκορπάμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα και ισομερώς σε όλη την επιφάνεια των φύλλων.
  • Στρώνουμε από πάνω σουρωτά 2 ακόμη φύλλα ραντίζοντάς τα κι αυτά. Κρατάμε για το τέλος 1 φύλλο στην άκρη.
  • Συνεχίζουμε απλώνοντας προσεκτικά την υπόλοιπη γέμιση και ύστερα στρώνοντας τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο με τα κάτω (σταυρωτά, ελαφρώς σουρωτά και ραντισμένα ενδιάμεσα με το νερό και το λάδι).Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα.
  • Τελευταίο. απλώνουμε από πάνω το φύλλο που βάλαμε στην άκρη και βυθίζουμε με τη βοήθεια μαχαιριού-λάμας τις άκρες του προς τα κάτω προκειμένου να "αγκαλιάσει" την πίτα μας.
  • Τώρα, με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε σε κομμάτια (μόνο επιφανειακά ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΚΑΤΩ).
  • Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας το φρέσκο γάλα, σκορπάμε 2-3 τσιμπιές αλάτι, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαυροσούσαμο.
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αέρα για 30 λεπτά.
  • 'Επειτα βγάζουμε και πασπαλίζουμε το τυρί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 30' λεπτά ή έως ότου  να κάνει ροδισμένη κρούστα η πίτα μας!!!!

Καλή σας επιτυχία!!!
Φιλιά 
Μαριφάνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας