Γίνετε μέλος του blog μας

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Τσουρέκια με γιαούρτι, μέλι και ελαιόλαδο



Το Πάσχα διαρκεί...50 μέρες... Ίσως να είναι η καλύτερη δικαιολογία για μένα. Ανακάλυψα ότι το τσουρέκι για μένα είναι το ιδανικό πρωινό μου, μαζί με λίγη μερεντούλα και το ρόφημά μου! Οπότε τα τσουρεκάκια καθιερώνονται και ζυμώνονται πλέον κάθε βδομάδα στο σπίτι μου! Λίγο αλλαγμένη κάθε φορά η ζύμη, προσαρμοσμένη στα εκάστοτε υλικά που έχω διαθέσιμα.. Αυτή τη φορά έβαλα μέσα γιαουρτάκι, μέλι, ελαιόλαδο... Τα ζύμωσα, τα φούσκωσα, τα έψησα και το αποτέλεσμα με αντάμειψε για ακόμη μια φορά! Υπέρ αφράτα, σπογγώδη, αποθηκεύονται στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων και είναι κάθε πρωί διαθέσιμα! Πιστεύω ότι είναι τα καλύτερα για τα παιδιά, αφού αντικατέστησα την μεγαλύτερη δόση ζάχαρης με μέλι και το βούτυρο ή το σπορέλαιο με ελαιόλαδο αγνό. Και μη σας τρομάζει, στη γεύση τους δεν φαίνεται ούτε το γιαούρτι, ούτε και το λάδι...Το καλύτερο είναι ότι δεν απαιτούνται μεγάλοι χρόνοι αναμονής! Πραγματικά αξίζει μια δοκιμή και από εσάς!











Στα αριστερά  αποψυγμένο τσουρεκάκι που παρέμεινε αφράτο σαν φρεσκοψημένο!


Υλικά για 12 ατομικά τσουρεκάκια
Για το προζύμι:
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζ.τσ. νερό χλιαρό
2 κουτ.σ. αλεύρι
1 κουτ.σ. ζάχαρη
Για τη ζύμη:
1 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
5 κουτ.σ. γεμάτες γιαούρτι (προτίμησα ελαφρύ)
1 φλιτζ.τσ. μέλι
3 κουτ.σ. κοφτές ζάχαρη
1 αυγό
χυμός 2 πορτοκαλιών + η ψίχα που μένει στον στίφτη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (το μισό στον ψιλό τρίφτη και 
το υπόλοιπο στον χοντρό)
2 κάψουλες βανίλια
*1200 γρ αλεύρι μπλε καλής ποιότητας
Για την επάλειψη:
2 κρόκοι αυγού χτυπημένοι με 2 κουτ.σ. γάλα
κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
  (η ποσότητα του αλεύρου ενδέχεται να διαφέρει κατά 200 γρ. πάνω ή κάτω, ανάλογα με τον όγκο των υπόλοιπων υλικών μας, γι' αυτό να έχετε σίγουρα διαθέσιμα 2 πακέτα αλεύρι για παν ενδεχόμενο)

Εκτέλεση:
  • Όπως πάντα ξεκινάμε με το προζύμι: Μέσα σε μπολ διαλύσουμε τη μαγιά μέσα στο νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ή πιρούνι να σπάσουν οι σβόλοι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε σταθερό σημείο χωρίς να κουνηθεί για 20 λεπτά μέχρι να γίνει αφρός.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά κι έπειτα τα στερεά και τα αρωματικά χτυπώντας τα να γίνουν σαν αραιός χυλός. 
  • Προσθέτουμε το προζύμι κι έπειτα σταδιακά το αλεύρι. Όταν το ζυμάρι αρχίζει και κολλάει αντικαθιστούμε τα σύρματα με τους γάντζους του μίξερ. Συνεχίζοντας ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να πάρει το 1 κιλό. Ύστερα αφαιρούμε τους γάντζους και συνεχίζοντας ζύμωμα με τα χέρια. Προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και λεία ζύμη που θα πλάθετε. Εάν δεν έχετε μίξερ, τότε ακολουθήστε τα ίδια βήματα και ανάδευσης ανάδευσης με τη βοήθεια σύρματος και μόλις αρχίζει η ζύμη και στέκεται συνεχίζοντας με τα χέρια.
  • Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου μας ή 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμαίνουμε στους 50 βαθμούς των αντιστάσεων.
  • Περνάμε με λάδι τον πάγκο που θα εργαστούμε και χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια (μπορείτε επίσης να κάνετε 3 μεγάλα τσουρέκια ή 6 μεσαία). Πλάθουμε σε σαλίγκαρους ή ό,τι σχήμα θέλουμε (εάν η ζύμη κολλάει τότε αλείφουμε με λίγο λάδι κάθε φορά τα χέρια μας ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΙ!).
  • Αραδιάζουμε τα τσουρέκια μας στα ταψιά και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς να φουσκώσουν για 30' λεπτά.
  • Αφού διπλασιαστούν σε όγκο, βγάζουμε απ' το φούρνο και ρυθμίζουμε να ζεσταθεί στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις.
  • Ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και με μεγάλη προσοχή αλείφουμε καλά την επιφάνεια των τσουρεκιών (με απαλές κινήσεις για να μη μας τραυματιστούν και περάσουν υγρά στο εσωτερικό τους). Σ' αυτό το σημείο μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα εάν μας αρέσει.
  • Ψήνουμε τα τσουρέκια μας για 30 λεπτά στις αντιστάσεις  και ύστερα ακόμη 10 λεπτά στον αέρα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Αφού ψηθούν τα αφήνουμε μέσα στο ταψί τους και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσουν εντελώς (με αυτόν τον τρόπο τα τσουρέκια μας αποκτούν μαλακή κόρα και ακόμη πιο αφράτη αφή).
  • Αποθηκεύουμε ένα ένα σε σακουλάκια τροφίμων αφαιρώντας όσον αέρα είναι δυνατόν από μέσα και τα δένουμε πάνω πάνω. Όσα δεν πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα φυλάμε στην κατάψυξη μέσα στα σακουλάκια τους και όταν θελήσουμε να τα φάμε απλώς τα βγάζουμε αφήνοντας να ξεπαγώσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα φαίνονται ολόφρεσκα και απίστευτα μαλακά ακόμη κι αν δεν είναι φρεσκοψημένα!
Ελπίζω για άλλη μια φορά να σας βοήθησα! Είμαι σιγούρα ότι θα τα απολαύσετε μικροί-μεγάλοι!!!!!


Καλή σας επιτυχία!!!
Τα φιλιά μου <3
Μαριφάνη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας