Γίνετε μέλος του blog μας

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Τσουρέκια νηστίσιμα/vegan με πορτοκάλι/μαστίχα


Ιδανικά για όσους νηστεύουν ή για vegan.... Όλοι έχουν δικαίωμα στις Πασχαλινές λιχουδιές!!!




Υλικά για 4 μεγάλα τσουρέκια
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1 κούπα πορτοκαλάδα ανθρακούχα
ψίχα από 2 πορτοκάλια (απ' αυτές που μένουν στον στίφτη)
1 κούπα σπορέλαιο
2 κουτ.σ.λικέρ μαστίχα* ή κονιάκ
1  κούπα ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια (περασμένα στον ψιλό τρίφτη)
*μαστίχα+κακουλέ+μαχλέπι (θρυμματισμένα, η ποσότητα σύμφωνα με το γούστο σας)
1 κιλό με 1200 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
Για το προζύμι:
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2/3 κούπας νερό χλιαρό
2 κουτ.σ. ζάχαρη
2 κουτ.σ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
Για την επάλειψη:
1/3 φλιτζ.τσ. πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1/3 φλιτζ.τσ. σπορέλαιο
ζάχαρη κρυσταλλική ή φιλέ αμυγδάλου για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε με το προζύμι: Διαλύουμε μέσα στο χλιαρό νερό τη μαγιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε να σπάσουν οι σβόλοι. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη αεροστεγώς και βάζουμε το μπολ σε σακούλα που θα δέσουμε από πάνω. Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά και να γίνει αφρός.
  • Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά της ζύμης μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα (στην περίπτωση που θέλουμε το τσουρέκι μας περισσότερο παραδοσιακό τότε βάζουμε τη μισή ποσότητα ξύσματος μαζί με το μείγμα μαστίχας και αντικαθιστούμε το κονιάκ με λικέρ μαστίχας). 
  • Προσθέτουμε το προζύμι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί ενώ ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι (συνήθως παίρνει 1 κιλό αλλά ενδέχεται να σηκώσει άλλα 200 γρ. ανάλογα με την πυκνότητα των υγρών μας). Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και λεία υποκίτρινου χρώματος και να ξεκολλάει από τη λεκάνη. Ριχνουμε λιγο σπορελαιο στην επιφανεια της ζυμης.
  • Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα ελαφρώς νωπή στο κέντρο της και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 1/2 ώρα.
  • Μετά από αυτό το διάστημα, κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και δίνουμε το σχήμα που μας αρέσει. Ειναι καλυτερα να λαδωσουμε τον παγκο που θα εργαστουμε οπως επισης και τα χερια μας.
  • Στρώνουμε τα τσουρέκια αραιά μεταξύ τους σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε ακόμη 15 λεπτά να ανέβουν κι άλλο.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της επάλειψης και αλείφουμε με πινέλο ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ή το φιλέ και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς του αέρα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (τουλάχιστον για 25 λεπτά). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε αεροστεγή σακουλάκια τροφίμων!!!

Τip--> Όσοι επιλέξετε τα τσουρέκια σας με άρωμα πορτοκαλιού τότε το αποτέλεσμα γευστικά θα το  απογειώσει λίγη μαρμελάδα πορτοκαλιού στα υλικά της επάλειψης!!!


Ελπίζω να βοήθησα και τους vegan αναγνώστες μου!!!

Καλή σας επιτυχία!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας