Γίνετε μέλος του blog μας

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Τσουρέκια των 5 ευρώ- Τσουρέκια οικονομικά- Τσουρέκια βανίλιας

Καλημέρα σας φίλοι μου καλοί! Μεγάλη Δευτέρα σήμερα....
Επειδή η εποχή είναι πολύ δύσκολη και υπάρχουν φίλοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα ψώνια του σπιτιού εν όψη Πάσχα....σκαρφίστηκα μια συνταγή πάμφθηνη για υπέροχα υπέρ-υπέρ αφράτα τσουρέκια με υλικά που κοστίζουν το πολύ 5 ευρώ! Πολύ πιθανών μάλιστα να βρίσκονται ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας! Τα δοκιμάσαμε ήδη και μας άφησαν πολύ πολύ ικανοποιημένους! Τα συγκεκριμένα τσουρέκια είναι ανάλαφρα και σπογκώδη που δεν απέχουν πολύ από τα κλασικά. Τα αρώματά τους περιορίζονται σε βανίλια και μπόλικο πορτοκάλι που από μόνα τους δίνουν υπέροχη γεύση. Θέλω να με εμπιστευθείτε και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσω! Σας φιλώ προκαταβολικά και με πολύ ενθουσιασμό!




Υλικά για 4 μεγάλα τσουρέκια ή 6 μικρά
Για το προζύμι:
2 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά
180 γρ νερό χλιαρό
4 κουτ.σ. αλεύρι
1 κουτ.σ. ζάχαρη

Για τη ζύμη:
250 ml γάλα φρέσκο
250 ml χυμός πορτοκαλιού ή 3 φρούτων τυποποιημένος
150 γρ. σπορέλαιο+ λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
2 αυγά χτυπημένα
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα από 2 πορτοκάλια (στην λεπτή μεριά του τρίφτη)
2 κάψουλες βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 κιλό + κάτι αλεύρι μπλε για όλες τις χρήσεις
 καλής ποιότητας κοσκινισμένο

Για την επάλειψη:
2 κρόκοι αυγού χτυπημένοι με 2 κουτ.σ. γάλα
ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε την ξηρή μαγιά μαζί με τη ζάχαρη χτυπώντας με πιρούνι να σπάσουν οι σβόλοι. Έπειτα βάζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πολύ αραιός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο και όλο μαζί το βάζουμε μέσα σε σακούλα καθαρή του σούπερ μάρκετ που θα δέσουμε από πάνω. Αφήνουμε το μπολ σε σταθερό μέρος για τουλάχιστον 20' λεπτά χωρίς να το κουνήσουμε μέχρι να γίνει αφρός (σαν σαπουνάδα).
  • Στο μεταξύ σε μια καθαρή λεκάνη ρίχνουμε το γάλα, το χυμό, το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τις βανίλιες, τα αυγά, το αλάτι και χτυπάμε με το μίξερ ή με αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ενώνουμε το προζύμι με το μείγμα τις λεκάνης και τα ανακατεύουμε απαλά να γίνουν ένα. 
  • Τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μας και μόλις το μείγμα αρχίζει και κολλάει τότε βάζουμε τους γάντζους του μίξερ να ζυμώσει ή αρχίζουμε και ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας. Το μείγμα σίγουρα παίρνει 1 κιλό αλεύρι αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί 50 με 100 γρ. ακόμη (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών ή την πυκνότητα των υγρώς υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε). Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και νωπή και όχι σκληρή και αφυδατωμένη γι' αυτό δεν την ζορίζουμε πολύ. 
  • Τη ραντίζουμε με λίγο ακόμη σπορέλαιο στην επιφάνειά της και τη μαζεύουμε σε μπάλα. Την τοποθετούμε σε καθαρή λεκάνη σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ανέβει κοντά σε μέρος που εκπέμπει θερμότητα (πχ κοντά σε μάτι κουζίνας που μαγειρεύει ή χλιαρό φούρνο-όχι μέσα αλλά δίπλα). Εναλλακτικά αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας.
  • Αφού η ζύμη 2πλασιαστεί σε όγκο τη ζυμώνουμε λίγο να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε κομμάτια ίδιων γραμμαρίων. Λαδώνουμε τον πάγκο που θα εργαστούμε με σπορέλαιο (ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΙ) και πλάθουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας. 
  • Τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αραιά μεταξύ τους και αφήνουμε για 15' λεπτά να φουσκώσουν κι άλλο.
  • Αλείφουμε με τους κρόκους και το γάλα στην επιφάνειά τους και τα πλαΪνά και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170' βαθμούς των αντιστάσεων για 30-40 λεπτά ή έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνειά τους. Μόλις βγουν από το φούρνο τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική και αν θέλουμε βυθίζουμε σε ένα σημείο ένα κόκκινο αυγό. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά κι έπειτα τα φυλάμε σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς ή μεμβράνη.
Φυσικά και μπορείτε αντί βανίλιας να βάλλετε μαστίχα κατά παράδοση (απλώς προτείνω τη βανίλια για λόγους οικονομίας) Γίνονται υπέροχα και σας υπόσχομαι ότι θα τα ευχαριστηθείτε!!!!
Να είστε όλοι σας καλά, καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!!!!



 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας