Σπανακoτυρόπιτα με μαγιονέζα και τραγανό φύλλο



....ή απλά σπανακόπιτα που δεν έχεις αυγά να της βάλλεις και ψάχνεις να δεις πως θα "δέσεις" τη γέμιση. Πρέπει όμως να μην καταλάβει κανείς τίποτα και να μην πέσει...το γευστικό της επίπεδο!!!
Η μαγιονέζα δίνει τη λύση..και φαντάζεστε βέβαια γιατί, μα γιατί έχει μέσα τα αυγά που ξέχασες να αγοράσεις!!!
Στη συγκεκριμένη εκδοχή προτίμησα το φρέσκο σπανάκι και φυσικά το δικό μου τραγανό χωριάτικου τύπου φύλλο!!!

Ας τη φτιαξουμε παρέα βήμα βήμα!!!



Υλικά:
Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ.σ άνηθος φρέσκος
2 κουτ.σ. μαγιονέζα
400 γρ. φέτα πικάντικη θρυμματισμένη
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη (όχι αλμυρή)
μια πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
αλάτι-πιπέρι
Για το φύλλο:
650 γρ.αλεύρι μπλε καλής ποιότητας
2 κουτ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα
χυμός 1/2 πορτοκαλιού
αναψυκτικό σόδα (όσο σηκώσει, σχεδόν 1/2 κουτάκι)
1 κουτ.γλ. κοφτό ζάχαρη
αλάτι
μαυροκούκι-σόδα αναψυκτικό-ελαιόλαδο για την επάλειψη

Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με τη γέμιση γιατί τη θέλουμε χλιαρή:
  • Πλένουμε σχολαστικά και στραγγίζουμε τα φύλλα απ'το σπανάκι. Τα μαδάμε σε μια λεκάνη με τα χέρια μας. Ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο μέσα σε πλατιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ίσα ίσα να γυαλίσουν. Ρίχνουμε το σπανάκι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί να σοταριστούν. Βάζουμε ζεστό νερό, τόσο όσο να καλύπτονται τα υλικά μας και αφήνουμε να ζεματιστούν μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Έπειτα αφήνουμε λίγο για 15' λεπτά να σταθεί το σπανάκι και συνεχίζουμε προσθέτοντας διαδοχικά τα τυριά, τον άνηθο, τα καρυκεύματα και τέλος τη μαγιονέζα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί (η γέμιση θα μιάζει πιο ανοιχτόχρωμη απ' ό,τι συνήθως λόγω της μαγιονέζας αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει διότι όταν η πίττα ψηθεί θα φαίνεται εσωτερικά πρασινωπή και όχι άσπρη). Αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε το ζύμωμα του φύλλου..
  • Σε καθαρό μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το χυμό. Τα ανακατεύουμε ελαφρώς και έπειτα ρίχνουμε λίγη λίγη τη σόδα ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι ελαστικό και εύπλαστο.
  • Λαδώνουμε τον πάγκο που θα εργαστούμε (ο οποίος πάντα πρέπει να καθαρίζεται και να στεγνώνεται) και πλάθουμε το ζυμάρι σε χοντρό κορδόνι. Το κόβουμε σε 6 ισομεγέθη κομμάτια. Πιάνουμε ένα ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη μας όσο το δυνατόν πιο λεπτό. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και εργαζόμαστε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια. Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, τα ενώνουμε ξανά όλα μαζί και μετά τα χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Ανοίγουμε τα κομμάτια αυτά σε 2 λεπτά φύλλα πάντα σε λαδωμένο πάγκο και ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ (όσο πιο πολύ τα ανοίξουμε με τον πλάστη μας τόσο πιο τραγανά θα γίνουν).
  • Περνάμε με λίγο λαδάκι ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού αφήνοντας τις άκρες του φύλλου άδειες.
  • Στρώνουμε από πάνω το άλλο μας φύλλο και γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων ενωμένες μεταξύ τους.
  • Ανακατεύουμε 3 κουτ.σ. σόδα αναψυκτικό σόδα με 1 κουτ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και αλείφουμε την επιφάνεια της πίττας μας όπως επίσης και τις άκρες (είπαμε, δεν έχουμε αυγό να αλείψουμε...)
  • Χαράσουμε με μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175' βαθμούς με αέρα για 3/4 με 1 ώρα περίπου ή έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα η πίτα μας!!!!

Αξίζει τον κόπο να την προσπαθήσετε!!!
Ελπίζω να σας αρέσει!!!!
Καλή σας επιτυχία, φιλιά πολλά
Μαριφάνη

Σχόλια

  1. η μαγιονέζα δεν θα μυρίζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα σας!!! Οχι δεν μυριζει καθολου!!! Με τη μαγιονεζα η γεμιση θα βγει ωραια και δεμμενη και ο ρολος της ειναι να αντικαταστησει τα αυγα που βαζουμε μεσα συνηθως!!!

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα σας!!! Οχι δεν μυριζει καθολου!!! Με τη μαγιονεζα η γεμιση θα βγει ωραια και δεμμενη και ο ρολος της ειναι να αντικαταστησει τα αυγα που βαζουμε μεσα συνηθως!!!

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ, θα τη φτιάξω και θα σας γράψω πώς βγήκε

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις