Γίνετε μέλος του blog μας

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Τσουρεκοbrioche (τσουρεκάκια χωρίς αυγά με σπορέλαιο)


Η αλλιώς... μπριοσάκια σαν τσουρεκάκια.. Προσωπικά προτιμώ να τα λέω τσουρέκια που όμως δεν περιέχουν αυγά και βούτυρο και έχουν μέτρια γλυκύτητα! Ακόμα, η συγκεκριμένη ζύμη που έφτιαξα είναι ιδανική τόσο για την παρασκευή σταφιδόψωμο όσο και για αφράτα ψωμένια κρουασανάκια.Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για πολύ οικονομική λύση και λιγότερο χρονοβόρα όταν θέλουμε κάτι αφράτο τγια πρωινό. Γίνονται εξαιρετικά αφράτα και πολύ φουσκωτά! Παρακάτω θα σας δώσω 5 εκδοχές για τσουρεκομπριος πάρα πολύ γευστικές!!!


Βασική ζύμη:
1 κιλό αλεύρι μπλε +2 κουτ.σ.επιπλέον
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουτάκι γάλα εβαπορέ
1 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
2 κάψουλες βανίλια
5 κουτ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για την επάλειψη:
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο γάλα 
ζάχαρη κρυσταλλική

Επιπλέον υλικά: 
σταφίδες μαύρες
σοκολάτα γάλακτος σε κομματάκια
μαρμελάδα πορτοκάλι ή άλλη εσπεριδοειδών
πραλίνα φουντουκιού
κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκάνη ή μεταλλικό μπολ ανακατεύουμε καλά το 1 κιλό αλεύρι με τη μαγιά να σκορπιστεί καλά το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία να γίνουν χλιαρά. Κατεβάζουμε και προσθέτουμε τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το αλάτι και τις 2 κουτ.σ. αλεύρι να γίνουν αραιός χυλός.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας με τα χέρια ή με μίξερ με γάντζους, μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την αφήνουμε μέσα στο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια νωπή καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη κοντά σε εστία θερμότητας π.χ. καλοριφέρ ή ζεστό φούρνο (δίπλα του) και αφήνουμε για 1 ώρα να 3πλασιαστεί σε όγκο.
  • Όταν παρέλθει ο χρόνος, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια και την πλάθουμε σε χοντρά κορδόνια.
Τώρα επιλέγουμε τη γέμιση που μας αρέσει: 
α) Για τσουρεκομπριος με μαρμελάδα, ανοίγουμε κάθε κορδόνι ζύμης ελαφρώς με τον πλάστη μας να φαρδύνουν και αλείφουμε απ' τη μία πλευρά με μαρμελάδα. Στριφογυρίζουμε σε σαλιγκάρι, αλείφουμε με το μείγμα αυγού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
β) Για τσουρεκομπριός με πραλίνα εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο.
γ) Για τσουρεκομπριός με κανέλαα εργαζόμαστε ξανά με τον ίδιο τρόπο.
δ) Για σταφιδο-μπριός ζυμώνουμε κομμάτια ζύμης, ανοίγουμε ελαφρά με τις παλάμες μας και τοποθετούμε μερικές σταφίδες. Ξανά μαζεύουμε σε μπάλα και μπήγουμε στην επιφάνεια μερικές σταφίδες ακόμη. Αλείφουμε με το μείγμα αυγού
ε) Για τσουρεκομπριός με σοκολάτα γάλακτος, αφήνουμε τη διαδικασία για το τέλος! Αλείφουμε με το μείγμα αυγού και μόλις ψηθούν τα τσουρεκάκια μας και είναι ακόμη καυτά μπήγουμε διάσπαρτα τα κομματάκια σοκολάτας να λιώσουν. Είναι προτιμότερη η κατανάλωσή τους όσο είναι ακόμη ζεστά για να απολαύσουμε στο έπακρον τη γεύση της λιωμένης σοκολάτας! Διαφορετικά η σοκολάτα θα γίνει συμπαγής αφού κρυώσουν τα μπριός μας.
Εννοείται ότι είναι απολαυστικά ακόμη κι αν δεν τα ενισχύσουμε με άλλα υλικά αλλά τα αφήσουμε έτσι σκέτα ως βαση για να απλωθεί πάνω τους το αγαπημένο μας άλλειμα. Όλα τα ζυμαράκια τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180' βαθμούς με αερόθερμη λειτουργία μέχρι να φουσκώσουν ωραία και πάρουν ροδαλό χρώμα. Διατηρούμε σε αεροστεγή σακουλάκια ή διάφανη μεμβράνη....!!!

Θα σας ξετρελάνουν, είμαι σίγουρη!!!
Καλά...ζυμώματα!!!
Τα φιλιά μου, 
Μαριφάνη
,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας