Γίνετε μέλος του blog μας

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Τάρτα φρυγανιάς με γλυκά κουταλιού


Σας έχω πάλι ένα γλυκό, θα καταλάβατε φαντάζομαι ότι είμαι γλυκο-maniac... Αλήθεια, δε χαιρετιστήκαμε συγχωρέστε με...! Είμαι όμως πολύ ενθουσιασμένη με τη νέα αυτοσχέδια ζύμη μου που μου εξασφάλισε μια τάρτα τραγανή και γευστική σαν αυτή... Με πολύ απλά υλικά επιτέλους βρίκα πως να κάνω τις τάρτες μου μπισκοτένιες χωρίς όμως να χρησιμοποιήσω βούτυρα, αυγά κλπ.. Ως εκ τούτου, κι αυτό το γλυκό είναι νηστίσιμο... Άπλωσα κιόλας τα γλυκά κουταλιού από πάνω και το αποτέλεσμα πραγματικά δεν περιγράφεται με λόγια, μόνο απολαμβάνοντας!!! Κάντε τη κι εσείς με ό,τι γλυκά κουταλιού ή μαρμελάδες σας περισσεύουν και θέλετε να τα αξιοποιήσετε!!!

Για να δούμε πως φτιάχνετε....!

Υλικά
1 πακετάκι φρυγανιές σταρένιες σε σκόνη ή 
1 σακουλάκι έτοιμη γαλέτα φρυγανιάς
200 γρ. αλεύρι μπλε
1 κουτ.γλ. γεμάτο baking pownder
1 φλιτζ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 ποτηράκι κρασιού σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασιού ανθρακούχα πορτοκαλάδα
2 κουτ.σ. κονιάκ
1 κάψουλα βανίλια
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
γλυκά κουταλιού τις αρεσκείας σας 
(εγώ χρησιμοποίησα κουμ-κουατ και
 μαρμελάδα μύρτιλλο)
κανέλα σε σκόνη
3-4 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με τη βάση φρυγανιάς: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τη σκόνη φρυγανιάς με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη βανίλια, το ξύσμα κι έπειτα προσθέτουμε το λάδι και το κονιάκ να γίνουν όλα σαν ψίχουλα. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά την πορτοκαλάδα ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία που θα μοιάζει λίγο με την υφή του μελομακάρονου (χαχαχα με τί βρήκα κι εγώ να το συνδέσω...). Εάν το ζυμάρι δεν στέκεται καλά προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι.
  • Σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή ταρτιέρα ανοίγουμε ισόπαχα τη ζύμη σχηματίζοντας έτσι τη βάση της τάρτας μας. Ζουλάμε με τα δάχτυλα διάσπαρτα την επιφάνεια και ψήνουμε στον αέρα στους 175' βαθμούς μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αφού ροδίσει βγάζουμε απ' το φούρνο και γεμίζουμε με τα γλυκά κουταλιού. 
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και τρυπάμε σκόρπια τα καρφάκια γαρύφαλλου. 
  • Ξανά βάζουμε το ταψί στο ζεστό φούρνο και στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία  ίσα ίσα να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία με τη ζύμη τα γλυκά κουταλιού. ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ και να χοχλάσουν γιατί εάν συμβεί αυτό τα γλυκά θα καραμελώσουν και η τάρτα μας θα σκληρύνει. Γι΄αυτο παρακολουθούμε τακτικά την πορεία του ψησίματος.
  • Βγάζουμε μετά από 10' λεπτά το ταψί απ' το φούρνο  και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει! Τα γλυκά κουταλιού θα πρέπει να έχουν στερεοποιηθεί και να μιάζουν με φούτα γλασσέ.
Σερβίρουμε συνοδεία ενός φλιτζανιού καφέ...και καλής παρέας!!!!

Καλή σας επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας