Ψωμάκια πολυτελείας



Γεια σας καλοί μου φίλοι!!!
Για σήμερα σας έχω μια σούπερ συνταγούλα για νόστιμα και πολύ πολύ αφράτα ψωμάκια πολυτελείας, ροδισμένα και φουσκωτά! Βήμα βήμα, ετοιμάστε τα και χρησιμοποιήστε τα τόσο ως ψωμάκια για το γιορτινό τραπέζι όσο και για πολύ ωραία σάντουιτς ή μικρές μπουκιές που θα γεμιστούν με κρύα γέμιση!!!



Υλικά για 6 μικρές φρατζόλες ή 12 ατομικά ψωμάκια ή 26-28 μικρές μπουκιές
1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
1 φλιτζ.τσ. σπορέλαιο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φακελάκι baking powder
2 κουτ.γλ. ζάχαρη
2 κουτ.γλ. αλάτι
1/2 κιλό αλεύρι μπλε καλής ποιότητας κοσκινισμένο
1 κρόκος αυγού χτυπημένος μαζί με 1 κουτ.γλ. γάλα για την επάλειψη
μαυροκούκι για το πασπάλισμα (προεραιτικά)

Ας...ζυμώσουμε:
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το σπορέλαιο να χλιάνουν!!! ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα υγρά αυτά να κάψουν, γι' αυτό το μάτι της κουζίνας το ρυθμίζουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία (πχ. σε μάτια με 3 σκάλες θερμοκρασίας ρυθμίζουμε στο 1.5, σε μάτια με 9 σκάλες ρυθμίζουμε στο 3-4).
  • Αφού τα υγρά μας χλιάνουν, αδειάζουμε την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με πιρούνι να διαλυθούν όσο το δυνατόν καλύτερα (χωρίς να μείνουν σβόλοι).
  • Προσθέτουμε 2 κουτ.σ. αλεύρι΄και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε ξανά. Σ' αυτό το στάδιο ρίχνουμε και το αλάτι μας.
  • Σιγά σιγά και ταράζοντας πλέον με τα χέρια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ώσπου να προκύψει ένα λείο και μαλακό ζυμάρι. Ενδέχεται η ποσότητα του αλευριού να διαφέρει κατά 100 γρ. πάνω ή 100 γρ. κάτω (εκεί ρόλο παίζει η ποιότητα του αλευριού που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε).
  • Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της λεκάνη μας με λίγο αλευράκι και αφήνουμε μέσα τη ζύμη μαζεμένη σε μπάλα.
  • Πασπαλίζουμε τον πάτο της λεκάνης με λίγο αλευράκι.Σκεπάζουμε με μια νοτισμένη πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα. Προσωπικά, τοποθέτησα τη λεκάνη κάτω απ' το aircodition που είχα ρυθμίσει στο ζεστό αέρα και χρειάστηκε το μισό χρόνο σχεδόν για να διογκωθεί. Γι' αυτό αν έχετε κάποια εστία θερμότητας όπως καλοριφέρ, θερμοπομπό κλπ θα σας βοηθήσει σ' αυτή τη διαδικασία.
  • Αφού το ζυμάρι μας φουσκώσει, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και το χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη ή σε μικρότερα ΠΑΝΤΑ όμως ίδιου μεγέθους. 
  • Πλάθουμε σε  κουλουρίτσες, μικρές πλεξούδες ή σε ό,τι άλλο σχήμα επιθυμούμε, αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι. Στρώνουμε  σε 2 ταψιά λαδόχαρτο και αραδειάζουμε αραιά τα ψωμάκια μας. Αφήνουμε ακόμη ένα 20' λεπτο ξεσκέπαστα να ξεκουραστούν και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 3/4 ή έως ότου ροδίσουν και φουσκώσουν ομοιόμορφα!!! Εάν επιλέξουμε το ψήσιμο στον αέρα ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 180' προσέχοντας να μη μας καούν καθώς θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο ψησίματος.
  • Μόλις ετοιμαστούν, βγάζουμε τα ταψιά και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. 
  • Τα ψωμάκια αυτά αφού κρυώσουν μπορούν να φυλαχθούν σε αεροστεγές μέρος και να καταναλωθούν εντός 3 ημερών. Διαφορετικά αφού κρυώσουν καλά μπορούν να καταψυχθούν και όταν θελήσουμε να τα καταναλώσουμε, απλώς να τα ζεστάνουμε στο φούρνο για 10' λεπτάκια!!!
Καλή σας επιτυχία!!!!
Φιλί:* Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις