ΑΦΡΑΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ

ΑΦΡΑΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι πέτυχα την τελειότερη ζύμη για κρουασάν και όχι μόνο!!!! Πρόκειται για ένα ζυμαράκι τρυφερό και πρακτικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αρμυρά κρουασανάκια  όσο και για πιτάκια, πεΪνιρλί, καλτσόνε, φωλίτσες κλπ.. Δεν είναι καθόλου λιπαρό, βγαίνει αρκετά "ψωμένιο" γι' αυτό σίγουρα μπορούν να ψηθούν και σκέτα κι αφού κρυώσουν να ανοιχτούν στο πλάι και να μπει η γλυκιά ή αρμυρή κρύα γέμιση που θέλουμε. Κρουασάν Υπέροχα για όλες τις ώρες της ημέρας, εξαιρετικά για κάθε λογής μπουφέδες και βέβαια φανταστικά για το παιδικό σχολικό κολατσιό.



Θα έλεγα ότι τα υλικά της ζύμης προσεγγίζουν αρκετά αυτής εδώ που τόσο αγαπήσατε!!!





Τα υλικά μας για 32 κομμάτια:
Για τη ζύμη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
500 ml γάλα φρέσκο ΧΛΙΑΡΟ
1/3 φλιτζ.τσ. σπορέλαιο
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
1 κουτ.γλ. αλάτι
700 γρ. αλεύρι μπλε
300 γρ. φαρίνα κόκκινη 

 Για την αρμυρή γέμιση τυριού που έβαλα
350 γρ. φέτα
1 σφηνάκι γάλα
λίγο μοσχοκάρυδο

 Για το άλλειμα:
λίγο γάλα ή αυγό 
σουσάμι



Εκτέλεση:

    • Ανακατεύουμε τα 2 είδη αλεύρων.
    • Διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά κι έπειτα προσθέτουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη 2 κουτ.σ. από το μπλε αλεύρι και τέλος το αλάτι. Αφού ανακατευθούν καλά προσθέτουμε σταδιακά τα αλεύρια στην αρχή ανακατεύοντας με κουτάλι κι όσο σφίγγει το μείγμα  ζυμώνοντας με τα χέρια. Η ζύμη που θα προκύψει πρέπει να είναι λεία και ελαστική. Τη μαζεύουμε σε μπάλα. Πασπαλίζουμε στον πάτο μιας λεκάνης λίγο αλεύρι και αφήνουμε μέσα το ζυμάρι σκεπασμένο με μια λεπτή πετσετούλα. Αφήνουμε για 1 μίση ώρα το ζυμάρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει το ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μικρότερες ίσες μπάλες. Στρώνουμε με αντικολλητικό  χαρτί την επιφάνεια που θα εργαστούμε και ανοίγουμε την πρώτη μπάλα με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα και σχετικά λεπτό πάχος. Χαράσσουμε το φύλλο σε σχήμα σταυρού κι έπειτα διαγωνίως σχηματίζοντας έτσι 8 τρίγωνα.
    • Θρυμματίζουμε με πιρούνι τη φέτα και την ανακατεύουμε μαζί με το γάλα και το μοσχοκάρυδο.
    • Τοποθετούμε στην φαρδιά άκρη κάθε τριγώνου από ένα κουταλάκι γέμισης και ελαφρά την απλώνουμε. Τυλίγουμε σε σχήμα κρουασάν και τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί λίγο αραιά μεταξύ τους. Μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα ήδη αυτά θα έχουν φουσκώσει ελαφρά.
      Αλείφουμε με λίγο γάλα ή αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 20' με 30' λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα!!!
      Όσο είναι ζεστά εξωτερικά είναι τραγανά και μέσα μαλακά, όταν κρυώσουν εντελώς θα είναι αφράτα μέσα-έξω και εξαιρετικά ευκολοφάγωτα!!!!
      Απολαμβάνουμε (καταβροχθίζοντας καυτά κιόλας το μισό ταψί με τη μία...δεν κρατιόμαστε να κρυώσουν...!!!)
    Tipακι--> Κράτησα λίγη ζύμη, την άνοιξα σε φαρδιά λωρίδα και τη γέμισα με μαρμελάδα κεράσι, κανέλα, λίγη μαργαρίνη και ζάχαρη κρυσταλλική. Το έκλεισα σε κύλινδρο και το στριφογύρισα σε σαλίγκαρο. Άλειψα με γάλα, πασπάλισα επιπλέον κανέλα και ζάχαρη και στο τέλος το έψησα κι αυτό!!! Προέκυψε ένα ωραιότατο τσουρεκοειδές γεμιστό ψωμάκι, "μπουκιά και συχώριο"!!!! Κάν'τε το κι εσείς, θα σας αρέσει!!!!





    Καλή σας επιτυχία!!!!!!!
    Φιλί :*
    Μαριφάνη




    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις