Μπιφτέκια με βρώμη και ούζο



Πολλά μυστικά κρύβει αυτό το φαγάκι...Αλλά τι να πρωτογράψω στον τίτλο.. Τα μπιφτεκάκια αυτά γίνονται πανάλαφρα καθώς ΔΕΝ περιέχουν ούτε ψωμί μα ΟΥΤΕ και αυγά. Συνοδεύονται άψογα με πατάτες φουρνιστές κυδωνάτες μαγειρεμένα όλα μαζί σε μια απίστευτη γευστική μαρινάδα που κι αυτή έχει την ιδιαιτερότητά της (ανακάλυψα μετά από δοκιμές την αμέσως επόμενη αγαπημένη μου μαρινάδα για φουρνιστά κρεατικά με πατάτες μετά τη μελο-λεμονάτη), αυτή τη φορά λίγο πιο ρόδινη και γλυκιά. Σταματάω όμως τις πολλές περιγραφές και περνάω αναλυτικά στη συνταγή μας. 



Υλικά για τα μπιφτέκια:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
 (κατά προτίμηση διπλοπερασμένος)
1 σκελιδούλα σκόρδο λιωμένη
2 φλιτζ.τσ. νιφάδες βρώμης
1 σφηνάκι ούζο
2 κουτ.σ. κέτσαπ
1 κουτ.σ. μουστάρδα
3 σφηνάκια γάλα
3 σφηνάκια ελαιόλαδο
1/2 κουτ.γλ. κύμινο
αλάτι-πιπέρι

Για τις πατάτες με τη φοβερή μαρινάδα:
4 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
4 γεμάτες κουτ.σ. κέτσαπ
3 κουτ.σ. μουστάρδα
κύμινο στη μύτη ενός μικρού κουταλιού
αλάτι-πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση:
  • Στη λεκάνη μας βάζουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος βάζουμε και τη βρώμη. Η ζύμη του κιμά θα πρέπει να πλάθεται και να μην είναι ούτε σφιχτή μα ούτε και πολύ μαλακή. Η βρώμη θα πρέπει να "χάνεται" καλά μέσα στον κιμά. 
  • Χτυπάμε σε ένα σέικερ τα υλικά της μαρινάδας μαζί με ένα δάχτυλο νερό.
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας πλαταίνοντάς τα ελαφρώς με τα χέρια και τα βάζουμε στο ταψί.
  • Σκορπάμε τις πατάτες γύρω κι ενδιάμεσα απ'τα μπιφτέκια. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα μας να πάει παντού. Ανακατεύουμε με τα χέρια να καλυφθούν όλες οι πλευρές της πατάτας. 
  • Με το πινέλο ή με τα χέρια αλείφουμε πάνω και κάτω τα μπιφτέκια με τη μαρινάδα που ρίξαμε πάνω τους.
  • Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε επιπλέον ρίγανη πάνω στο φαγητό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων και βάζουμε το φαγητό ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ για το πρώτο μισάωρο κι έπειτα ξεσκέπαστο για ακόμη 3/4 με 1 ώρα επιπλέον. Είναι σημαντικό την ώρα του ξεσκεπάσματος να θυμηθούμε να ανακατέψουμε πάλι τις πατάτες και να αναποδογυρίσουμε τα μπιφτέκια μας.
  • Το φαγητό μας είναι έτοιμο μόλις οι πατάτες ροδίσουν και τα μπιφτέκια πάρουν ένα γκρι-καφετί χρώμα (μην ξεγελαστείτε και τα παραψήσετε νομίζοντας ότι δεν έχουν ψηθεί! Αυτά τα μπιφτεκάκια δεν σκουραίνουν πολύ όπως τα κλασικά μπιφτέκια).


Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει αυτό το φαγάκι γιατί ενώ είναι ανάλαφρο, γίνεται πεντανόστιμο!
Η βρώμη αντικαθιστά επάξια το ψωμί  στα μπιφτέκια ενώ το ούζο και το κύμινο τους δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση. Η προϋπόθεση είναι να τηρηθούν οι δοσολογίες της μαρινάδας, γιατί αυτή είναι που κάνει το φαγάκι μας να μελώσει και να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ γλυκού (απ' την κέτσαπ) και αρμυρού (απ' τη μουστάρδα) αλλά και τη ζουμερή του υφή.


Καλή σας όρεξη!!!
Σας φιλώ γλυκά:*
Μαριφάνη

 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις