Γίνετε μέλος του blog μας

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Σοκολατόπιτα ανάλαφρη χωρίς μίξερ


Δεν θα προβώ σε περαιτέρω λεπτομέρειες ... πρόκειται για γλυκό σοκολάτας και δεν σηκώνει πολλές κουβέντες ο πρόλογος....!!! Απλώς είναι άλλη μια εκδοχή για σοκολατόπιτα που όμως δεν θέλει χτύπημα με μίξερ ....!!!!

Απλά να σας ενημερώσω ότι στο παρελθόν έχω δοκιμαστεί σε διάφορες παραλλαγές της σοκολατόπιτας με αυγά, με βούτυρο, νηστίσιμη, γάλακτος κλπ.... Στο τέλος της ανάρτησης, ξεχωρίζω τις δικές μου αγαπημένες δίνοντας τα link των συνταγών μου και εσείς επιλέξτε ποια θα εκτελέσετε ανάλογα με τα γούστα σας!!!


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!
Η ΦΡΕΣΚΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΧΑΜΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ  ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑ!!! Είναι όσο πρέπει γλυκιά, όσο πρέπει φουσκωτή, ανάλαφρη...και επαρκώς...ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ!!!


Υλικά για 1 μεγαλούτσικο πυρέξ:
1 αυγό
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι γάλα φρέσκο
2/3 ποτηριού ζάχαρη κρυσταλλική
χυμός 1 πορτοκαλιού
1 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)
2 βανιλίτσες
200 γρ. μαύρη κουβερτούρα ψιλοκομμένη
400 γρ. (σχεδόν) αλεύρι μπλε κοσκινισμένο
Για το σιρόπι:
1/2 φλιτζ.τσ. νερό
5 κουτ.γλ. ζάχαρη
1 φλουδάκι πορτοκαλιού μικρό
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
150 γρ. μαύρη κουβερτούρα
5 κουτ.σ. γάλα
2 κουτ.γλ. άχνη ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
  • Βάζουμε να λιώσει σε μπεν-μαρί η σοκολάτα του βασικού μείγματος.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το σπορέλαιο μαζί με το αυγό, το γάλα και τη ζάχαρη.
  • Διαλύουμε μέσα στο χυμό τη σόδα να αφρίσει και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα.
  • Ρίχνουμε το 1/3 της συνολικής ποσότητας αλευριού.
  • Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, τις βανίλιες και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ταράζοντας στο κέντρο του μείγματος κι έπειτα παίρνοτας κι απ' τα πλαΪνά.
  • Το μείγμα που θέλουμε να αποκτήσουμε είναι ελάχιστα πιο υδαρές από τη συνηθισμένη υφή των κέικ γι' αυτό και η ποσότητα του αλευριού είναι κατά προσέγγιση 350-400 γρ.
  • Περνάμε λίγο σπορέλαιο το ταψί μας και πασπαλίζουμε λίγο κακάο για να μην μείνει ασπρίλα στο γλυκό μας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στον αέρα στους 175' βαθμούς για σχεδόν 20-25 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια του γλυκού μας να αποκτήσει ρωγμές. Μόλις ψηθεί βγάζουμε απ' το φούρνο. Τσιμπάμε διάσπαρτα την επιφάνεια του γλυκού με ένα πιρούνι.
  • Βράζουμε σε ένα μπρικάκι τα υλικά του σιροπιού για 3-4 λεπτάκια και μετά από 2-3 λεπτά το περιχύνουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας και χαράσσουμε σε κομμάτια.
  • Για το γλάσσο, στην κατσαρόλα μπεν-μαρί που ήδη χρησιμοποιήσαμε ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα μαζί με το γάλα να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος ρίχνουμε και την άχνη ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αποκτήσουμε ένα γυαλιστερό και λείο γλάσσο.
  • Απλώνουμε προσεκτικά το γλάσσο πάνω στην επιφάνεια του γλυκού σε λεπτή στρώση (με βοήθησε πολύ το πινέλο μου).
  • Αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί το γλάσσο και σερβίρουμε σε...χορταστικά κομμάτια!!!
(οι αναρτήσεις είναι απ' τις πρώτες που ανέβασα σ' αυτό το blog, γι' αυτό συγχωρέστε με για τις "κακές" λήψεις...)

Για σοκολατόπιτα....αποθεωτική με τα...όλα της ( fullfat και σήμα κατατεθέν μου) πατήστε εδώ--> http://lixoudiesmarifanis.blogspot.gr/2011/10/blog-post_08.html

Για σοκολατόπιτα-κέικ--> http://lixoudiesmarifanis.blogspot.gr/2012/02/blog-post_9498.html

Για σοκολατόπιτα νηστίσιμη--> http://lixoudiesmarifanis.blogspot.gr/2012/03/blog-post_02.html

Χ-tra post με μεγάλες...δόσεις "σοκολατοπιτοχαμού" έτσι για να σας κάνω να ζηλέψετε...γιατί πρώτα απ' όλα πρέπει να χορτάσει το μάτι -που λένε- --> http://lixoudiesmarifanis.blogspot.gr/2012/02/blog-post_5406.html


Καλή σας σοκολατένια κι ανάλαφρη απόλαυση!!!

3 σχόλια:

  1. Παω να παρω υλικα κ την φτιαχνω. Μα πιυ ησουν κρυμμενη τοσο καιρο??? Τελειο blog... Μεγαλο μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχααχαχαχα να'στε καλά σας ευχαριστώ πολύ!!! Φτιάξτε τη και πές τε μου εντυπώσεις!!!! Φιλιά πολλά <3

      Διαγραφή
  2. Παω να παρω υλικα κ την φτιαχνω. Μα πιυ ησουν κρυμμενη τοσο καιρο??? Τελειο blog... Μεγαλο μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας