Το "μεθοδικό" αφράτο κεικ βανίλιας


Γεια σας φίλοι μου!!!
Το τελευταίο διάστημα δεν χρησιμοποιώ καθόλου μίξερ και κάνω διάφορες έρευνες προκειμένου να μάθω πως να πετυχαίνω τα αγαπημένα μου γλυκίσματα...αλλά με χτύπημα στο χέρι.
Για το κέικ αυτό χτησιμοποίησα όλα τα βασικά υλικά αλλά βρίκα τη μέθοδο που θα με βοηθάει από δω και στο εξής να το ετοιμάζω πιο μεθοδικά..ειδικά εάν δεν χρησιμοποιώ μίξερ.
Η μέθοδος είναι αυτή που σε πολλές συνταγές ακολουθούμε...δηλαδή ο διαχωρισμός των στέρεων υλικών από τα υγρά και η τελική ενσωμάτωσή τους.
Το κεκάκι μου βγήκε υπέρ αρωματικό και αφράτο, με σπογγώδη υφή και πλούσια γεύση.



Υλικά:
(στέρεα υλικά)
500 γρ. φαρίνα κόκκινη
1 ποτήρι ζάχαρη
4 βανιλίτσες
(υγρά υλικά)
1 1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα
3 αυγά 
1 ποτήρι σπορέλαιο
1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
2 κουτ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλη μαζί τη φαρίνα και στο κέντρο της αδειάζουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • Πιάνουμε τώρα ξεχωριστά ένα βαθύ μεγάλο μπολ και σπάμε τα αυγά. Τα χτυπάμε με τη βοήθεια του αυγοδάρτη πολύ καλά κι έπειτα συνεχίζουμε ρίχνοντας το γάλα, το σπορέλαιο, το χυμό και το κονιάκ ανακατεύοντας απαλά.
  • Τώρα παίρνουμε το μπολ με τα υγρά υλικά και τα ρίχνουμε ΣΤΑΔΙΑΚΑ στη λεκάνη με τα στερεά χτυπώντας με τον αυγοδάρτη από κάτω προς τα πάνω και στα πλαΪνά μέχρι να ενσωματωθούν καλά οι σκόνες με τα υγρά μας. Δουλεύουμε καλά με το αυγοδάρτη προκειμένου να αποκτήσουμε τη γνωστή υφή των κέικ που δεν είναι ούτε πολύ υδαρής μα ούτε και πολύ σφιχτή. Στην  περίπτωση που μας πέσει σφιχτή η υφή προσθέτουμε ακόμη λίγο γάλα ή σπορέλαιο.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 50' λεπτά με 1 ώρα.
  • Αφού ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
  • Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ό,τι άλλο μας αρέσει!

Καλή επιτυχια...και χωρίς μίξερ!!!

 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις