Κοτόπουλο με κουμ κουάτ και καπνιστό αλάτι

Γεια σας φίλοι μου καλοί κι αγαπημένοι!!!

Σήμερα σας έχω μια συνταγή που μου προέκυψε κυριολεκτικά τυχαία!
Μου χαρίσανε 3 τσάντες φρέσκα κουμ κουάτ από κήπο σπιτικό, κι εγώ αντί για γλυκό έφτιαξα φαγητό (είναι αυτό που λέμε: "όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα" που λέει κι ο μπαμπάς μου!!!)

Πέρα από την πλακίτσα όμως, το φαγητό αυτό βγήκε σκέτο λουκουμάκι!
Κοτοπουλάκι λατρεμένο, ελαφρύτατο και ένα "τσικ" πιο γκουρμέ...!

Υλικά:
4 μερίδες κοτόπουλο (στήθος, μπούτι, κλπ)
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε τέταρτα
χυμός από 3 κουμ κουάτ
χυμός από 1 πορτοκάλι
χυμός από 1 μικρό λεμόνι
ξύσμα από 2 κουμ κουάτ
1 κουτ.σ. μουστάρδα
5 κουτ.σ. ελαιόλαδο
ρίγανη
πιπέρι
καπνιστό αλάτι
3 πατάτες για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους χυμούς των εσπεριδοειδών κι έπειτα τους μεταφέρουμε σε σέικερ μαζί με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  3. Τσιμπάμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τρυπάμε μέσα λίγα κομματάκια σκόρδου. Τα αλείφουμε πολύ καλά με λίγη από τη μαρινάδα που φτιάξαμε. Τα στρώνουμε στο ταψί.
  4. Κόβουμε τις πατάτες και τις σκορπάμε στα κενά του ταψιού. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα.
  5. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα, το υπόλοιπο σκόρδο, τόσο τα κοτόπουλα όσο και τις πατάτες, προσθέτουμε τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια να πάνε παντού.
  6. Στο φαγητό αυτό δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στην αρχή, το αφήνουμε να ψηθεί και να μελώσει μέσα στα υγρά της μαρινάδας και των υγρών που θα κατεβάσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων και βάζουμε το ταψί. 
  8. Μετά το πρώτο μισάωρο βγάζουμε και αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού το κοτόπουλο και ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170' βαθμούς και αφήνουμε να κάνει κρούστα το κοτόπουλο και να μελώσουν οι πατάτες.
  9. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με λίγο ακόμη καπνιστό αλάτι για έξτρα γεύση!!!

Καλή σας όρεξη!!!!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις