Πατατάτο ή "Πατατού" από την Τήνο



Εμείς εδώ στην Τήνο έχουμε ένα μικρό κουσουράκι..Αν και νησί που πνίγεται από θάλασσα, δεν έχουμε ψαριά.  Γι' αυτό και οι τοπικοί ψαρομεζέδες μας είναι λιγοστοί. Αντ' αυτού λόγω της πλούσιας αγροκτηνοτροφικής παραγωγής μας και την αξεπέραστης πρώτης ύλης μας (ναι κι όμως, η πατάτα μας είναι ξεχωριστή, όποιος σκοντάφτει στο νησί και τη γευθεί έχει να το λέει) αλλά και τα χειροποίητα γαλακτοκομικά μας προϊόντα έχουμε σκαρφιστεί νόστιμα μεζεδάκια που περνάνε από τραπέζι σε τραπέζι και από γενιά σε γενιά! 

Ένα τέλειο ορεκτικό μας είναι το "πατατάτο" ή "πατατού", ένα πατατοσουφλέ κατά κάποιον τρόπο που κρύβει μέσα του όλη τη γεύση της τηνιακής πατάτας παντρεμένη με την τηνιακή γραβιέρα η οποία έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς γεύσης ως "η ελληνική παρμεζάνα" και πλέον κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά. 

Το "πατατάτο" το σερβίρουμε ως κρύο μεζεδάκι σε όλα τα πανηγύρια μας και τα γιορτινά τραπέζια μας .και  δεν πρόκειται για την κοινή "πατατόπιτα" που πολλοί μπορεί να μπερδευτούν.

Πριν λίγο καιρό είχα επιχειρήσει να το φτιάξω με σκόνη από πουρέ που για λόγους ευκολίας μου έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα (συνταγή εδώ ).



Και για να μην μακρηγορώ ας περάσουμε στο μεζέ:


Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ:
6 μέτριες πατάτες 
1 μέτριο κρεμμύδι αλεσμένο στο multi
600 ml φρέσκο χλιαρό γάλα
10 κλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
150 γρ.  γραβιέρα Τήνου τριμμένη
2 αυγά
λίγο αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ ή με πιρούνι.
  2. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το τυρί, το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.
  3. Περνάμε με μια λεπτή στρώση ελαιόλαδο το ταψί μας και στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
  4. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι σαν να σχηματίζουμε "ράγες". 
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων και ψήνουμε το πατατάτο στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 40' λεπτά ή έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα και κάνει κρούστα η επιφάνεια.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο και αφού γίνει χλιαρό ή εντελώς κρύο κόβουμε σε μικρά κομματάκια!!!


Καλή σας απόλαυση!!!

Σχόλια

  1. Φανταστικο ακουγεται Μαριφανακι μου!! Γραβιερα Τηνου κ μοσχοκαρυδο τριμμενο...αμαν μυρωδια κ γευση!! Ειχα φτιαξει κ μια παρομοια συνταγη σου για πατατατο κ μου ειχε αρεσει πολυ! Τωρα θα δοκιμασω κ αυτην! χεχεχεχε
    Σε φιλω πολυ πολυ! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια, δοκίμασέ το Ευούλα!!! Βέβαια...έχει άλλη "γεύση" αμα το φας εδώ στην Τήνο...οπότε ξέρεις τι εννοώ....Καλοκαίρι είναι, ωραίο καιρό έχουμε εδώ...μήπως ήρθε η ώρα για ενα ταξιδακι???

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις