Γίνετε μέλος του blog μας

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Τσουρεκάκια με ζαχαρούχο γάλα, σπορέλαιο και γέμιση μαρμελάδας και πραλίνας

Γεια σας καλοί μου φίλοι!

Αρνούμαι να αποδεχτώ το γεγονός ότι οι γιορτινές μέρες του Πάσχα πέρασαν.... κι εγώ εξακολουθώ να ζυμώνω τσουρεκάκια πειραματιζόμενη σε διαφορετικές μεθόδους ζυμώματος!

Σε μένα φέτος δεν έμεινε ούτε ένα τσουρεκάκι "στοκ"! 
Μάλιστα αποφάσισα ότι τελικά το τσουρέκι ως πρωινό μου ταιριάζει γάντι. Γι' αυτό κι εγώ κάθισα και ζύμωσα μερικά ατομικά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη, το γάλα και το βούτυρο με ζαχαρούχο γάλα και σπορέλαιο! Μάλιστα σκέφτηκα αυτή  τη φορά να τα εμπλουτίσω γεμίζοντας τα μισά με μαρμελάδα πορτοκαλιού και τα υπόλοιπα με πραλίνα φουντουκιού! Βγήκαν εξαιρετικά αφράτα και μάλιστα με τον ελάχιστο -για τα δεδομένα των τσουρεκιών- κόπο.
*Η συνταγη εχει διορθωθει μετα απο σχετικες παρατηρησεις ως προς την ποσοτητα του αλεύρου.




Για να φτιάξετε κι εσείς τα γεμιστά μου τσουρεκάκια θα χρειαστείτε:
4 αυγά χτυπημένα
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
1 1/2 φλιτζ.τσ. γάλα φρέσκο
1 φλιτζ.τσ. αραβοσιτέλαιο
*1700γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ενδέχεται να παρει επιπλέον. Αυτο θα εξαρτηθει απο τον ογκο των υγρων και των αυγων)
4 κάψουλες βανίλια
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι

Για το προζύμι:
2 κύβοι φρέσκια μαγιά (2Χ25 γρ.)
1 κουτ.σ. αλεύρι
1 κουτ.σ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ.τσ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση:
μαρμελάδα πορτοκάλι
πραλίνα φουντουκιού

Για την επάλειψη:
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με 1κουτ.σ. νερό
φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση:
  1. Ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά μέχρι να γίνει σκούρο το νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει και να σκάνε οι φουσκίτσες. 
  2. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το λάδι, το φρεσκο γαλα και το ζαχαρούχο γάλα. Έπειτα προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα.Συνεχίζουμε με το μείγμα μαγιάς.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με τους γάντζους του μίξερ μέχρι να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι μαλακό  που θα κολλάει στους γάντζους. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ευρύχωρη λεκάνη.
  4. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη για σχεδόν 1 ώρα ή έως ότου 3πλασιαστεί ο όγκος του ζυμαριού.
  5. Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι τον πάγκο μας και τα δάχτυλά μας. 
  6. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά κομμάτια και το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε χοντρά φύλλα. 
  7. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με μαρμελάδα ή πραλίνα, τυλίγουμε σε κύλινδρο και το μαζεύουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
  8. Αραδιάζουμε τα τσουρεκάκια μας πάνω σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και αραιά μεταξύ τους.
  9. Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ. Αφήνουμε για 10' λεπτά να ξεκουραστούν και ψήνουμε στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων και με προθέρμανση για 30' λεπτά ή έως ότου ροδίσουν ομοιόμορφα!
  10. Αφού κρυώσουν τα συσκευάζουμε με διαφανή μεμβράνη!

Τέλεια ιδέα για το σχολείο ή το γραφείο!

Καλή σας επιτυχία!




 


 

6 σχόλια:

  1. ΞΕΡΕΙς ΑΝ ΤΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ για να φουσκοσουν ποση ωρα τους ποσους?(1ωρα στους 50 π.χ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ευρυδίκη μου!!! Αν και δεν το έχω επιχειρήσει για τη συγκεκριμένη συνταγή. θα έλεγα το εξής: Άναψε το φούρνο στους 70' βαθμούς και μόλις είναι έτοιμος σβήστον και άνοιξε την πόρτα του να φύγουν τυχόν υδρατμοί. Βάλλε το ταψί με τα πλασμένα τσουρέκια μέσα στο σβησμένο φούρνο και ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ για 15 με 20 λεπτά. Έπειτα βγάλε το ταψί, προθέρμανε το φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων και συνέχισε το ψήσιμο κανονικά έτσι όπως αναγράφω στη συνταγή!!!! Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, στην περιγραφή της συνταγής αναφέρετε ότι στο μπωλ του μίξερ εκτός από τα αυγά, το σπορέλαιο και το ζαχαρούχο μπαίνει και ΝΕΡΟ το οποίο δεν το γράφετε στα υλικά... Πόση είναι η ποσότητα του νερού που βάζετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας κ. Πέπη! Το διόρθωσα! Το νερό είναι 1 1/2 κουτί (έχοντας ως μεζούρα το κουτί του ζαχαρούχου). Το νερό πρέπει ίσα ίσα να είναι ελαφρά χλιαρό και όχι ζεστό! Καλή σας επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  3. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω πως εάν κι εφόσον φουσκώσει δεν υπάρχει περίπτωση να πλάθεται αυτό το ζυμάρι κι έχω σκοπό να το ψήσω σε φόρμες σιλικόνης βάζοντας το κουταλιά κουταλιά με μαρμελάδα ενδιάμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Κ. Πέπη μου κατ' αρχήν φαίνεται ότι μου έχετε στείλει και κάποιο άλλο σχόλιο το οποίο δεν φαίνεται να έχει καρφιτσωθεί σωστά οπότε αν θέλετε και μπορείτε ξαναγράψτε το μου..Απ' αυτό που καταλαβαίνω απ' το δεύτερό σας σχόλιο μαλλον αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα με την πηκτικότητα. Εάν όντως πρόκειται γι' αυτό τότε να σας πω ότι ναι όντως τα υγρά είναι αυτά που προκείπτουν απ' τα αυγά, το αραβοσιτέλαιο και το νερό. Το ζυμάρι αυτό δεν είναι το κλασικό ζυμάρι των τσουρεκιών γιατί απ' όσο βλέπετε δεν περιέχει λιωμένο βούτυρο (αυτό αντικαθιστάται απ΄το σπορέλαιο). Επειδή τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω φτιάξει 2-3 φορές φέτος δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Εάν αυτός ο χυλός δε σας εμπνέει εμπιστοσύνη τότε μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι μέχρι να μπορεί να πλάθετε όπως τα θέλετε ή ακόμη απλούστερα να αφαιρέσετε κάτι απ' το νερό που αναφέρω που είναι και ίσως να είναι και η κίνηση "κλειδί". Αλλωστε δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος να γίνουν μέσα σκληρά λόγω της παντελούς έλλειψης βουτύρου όπως σας προανέφερα (δεν γίνονται κορδονάτα όπως τα κλασικά άλλωστε). Εάν αντιμετωπίσετε και πάλι δυσκολία μην διστασετε να μου γράψετε και πάλι την απορρία σας.

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας