Πασχαλινά κουλούρια (βουτύρου, λεμονιού, πορτοκαλιού, μαστίχας, χωρίς αμμωνία)


Καλώς τους!!!
Έτοιμα και τα φετινά μου κουλουράκια! Φέτος αποφάσισα τα κουλουράκια μου να είναι μεν απλά μα πολύ πολύ γευστικά! 

Η βασική συνταγή που ακολούθησα θα έλεγα ότι μου βγήκε ενστικτωδώς. 
Και για να ικανοποιήσω όλα τα γούστα μοίρασα το μείγμα σε 4 επιμέρους κομμάτια ώστε να προσθέσω διαφορετικά αρώματα. 
Και πέτυχαν!

Για όσους λοιπόν από εσάς έχουν λατρεία στα τριφτά,γαλατένια, τραγανά, μπισκοτένια και αρωματικά κουλούρια τότε δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική μου συνταγή έτσι όπως την σκαρφίστηκα εγώ!

Εύκολα στην παρασκευή τους και αρκετά οικονομικά αξίζουν κι από εσάς μια δοκιμή!!!

Υλικά για 50-60 κομμάτια
Βασικό ζυμάρι:
250 γρ. (μία πλάκα) μαργαρίνη με βούτυρο σε θερμοκρασία δωμ.
1 1/2 κούπα. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
2 βανιλέτες
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα γάλα φρέσκο
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (καλής ποιότητας)

Για τα κουλούρια με πορτοκάλι θα χρειαστείτε:
ξύσμα από 1 μικρό ΑΚΕΡΩΤΟ πορτοκάλι (απ' τη λεπτή πλευρά του τρίφτη)

Για τα κουλουράκια με λεμόνι θα χρειαστείτε:
ξύσμα από 1 μικρό ΑΚΕΡΩΤΟ λεμόνι (απ' τη λεπτή πλευρά του τρίφτη)


Για τα κουλουράκια μαστίχας θα χρειαστείτε:
1 κουτ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη (σε σκόνη)

Για την επάλειψη:
1 κρόκος αυγού με 1 κουτ.σ. γάλα


Για το πασπάλισμα:
κρυσταλλική ζάχαρη (προαιρετικά, προσωπικά το συνιστώ επειδή η ζάχαρη απέξω κάνει ακόμη πιο τραγανιστά τα κουλουράκια)

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε το ξεπαγωμένο βούτυρο σε κύβους και το χτυπάμε με το μίξερ να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας, το λάδι, το γάλα, τις βανίλιες, το μπέικιν να ενσωματωθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και μόλις αρχίσει να σφίγγει η ζύμη αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια ώσπου να πετύχουμε ένα μείγμα εύπλαστο. 
  4. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15' λεπτά να σφίξει ελαφρώς.
  5. Έπειτα χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 ίσα κομμάτια. 


  • Για τα κουλουράκια βουτύρου-γάλακτος: Αφήνουμε το 1/4 του ζυμαριού ως έχει.
  • Για τα κουλουράκια πορτοκαλιού: Σκορπάμε πάνω σε ένα απ' τα υπόλοιπα κομμάτια του ζυμαριού το ξύσμα πορτοκαλιού ζυμώνοντας λίγο ακόμα να ενσωματωθεί στη ζύμη.
  • Για τα κουλουράκια λεμονιού: Σκορπάμε πάνω σε ένα απ' τα εναπομείναντα κομμάτια του ζυμαριού το ξύσμα λεμονιού ζυμώνοντας λίγο ακόμα να ενσωματωθεί στη ζύμη.
  • Για τα κουλουράκια μαστίχας: Σκορπάμε πάνω στο τελευταίο κομμάτι ζυμαριού τη ΜΙΣΗ ποσότητα τριμμένης μαστίχας ζυμώνοντας ακόμα λίγο να ενσωματωθεί στη ζύμη (την υπόλοιπη μαστίχα θα τη χρησιμοποιήσουμε στο πασπάλισμα)

  1. Πλάθουμε σε ό,τι σχήματα θέλουμε και τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους πάνω σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (είναι προτιμότερο να κάνουμε διαφορετικά σχήματα για κάθε γεύση ώστε να τα ξεχωρίζουμε).
  2. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και αλείφουμε όλα τα κουλουράκια μας.
  3. Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη. Όση μαστίχα μας απέμεινε την πασπαλίζουμε πάνω απ' τα κουλουράκια μαστίχας.
  4. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα (σχεδόν 25' λεπτά) Αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε ερμητικά αεροστεγές σκεύη.


Tip! Εάν τα κουλουράκια μας θέλουμε να είναι τραγανά εξωτερικά αλλά πιο αφράτα εσωτερικά, τότε 
μειώνουμε το χρόνο ψησίματος κατά 5' λεπτά (τα κουλουράκια μας τότε θα μείνουν λίγο πιο ανοιχτόχρωμα).


Καλή σας επιτυχία και καλή Ανάσταση!!!!

Σχόλια

  1. Παίρνω ένα απο κάθε γεύση και ευχομαι Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαριφανη μου πριν λιηο ξεφουρνισα τα κουλουρακια δεν εχω λογια τραγανα απ εξω μαλακα απο μεσα!!! Η συνταγη καθιερωνεται να σαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου δινετε μεγαλη χαρα!!! Να στε καλα να τα απολαυσετε με τους αγαπημενους σας!!! Καλη Ανασταση να εχετε!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις