Zoυμερά μελομακάρονα παραδοσιακά και με γλάσσο σοκολάτας

Γεια σας φίλοι μου!!! Δεν έχω χαθεί απλώς είχα ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα...!!!!

Και με συνοπτικές διαδικασίες και για να μη σας κουράζω, σας δίνω τη δική μου πετυχημένη παραδοσιακή συνταγή για ζουμερά μελομακάρονα απλά ή με γλάσσο σοκολάτας!!!

(Συγχωρέστε με για την απουσία τονισμού αλλά από ένα σημείο και μετά έγραφα το κείμενο μέσω   κινητού)!!!



 




Υλικά για 50 κομμάτια:
1 νεροποτηρο ελαιολαδο ή μισό-μισό με ηλιέλαιο
1/2 νεροποτηρο χυμος πορτοκαλιου
1/2 νεροποτηρο σιμιγδαλι ψιλο
1/3 ποτηρι ζαχαρη
700 γρ. σχεδον αλευρι μπλε κοσκινισμένο
1 γεματο κουτ.γλ. σοδα μαγειρικη
1  κι 1/2 κουτ. γλ. μπεικιν παουντερ
1 σφηνακι κονιακ 
1 γεματο κουτ.γλ. κανελα 
1 κουτ.γλ. γαριφαλλο σκονη
ξύσμα 1 πορτοκαλιου
κοπανισμενα καρυδια για το πασπαλισμα
Για το σιροπι:
2 ποτηρια νερο 
2 ποτήρια ζαχαρη
1 ποτηρι καλό μελι και λιγο επιπλεον για ραντισμα
1 ξύλο κανέλας
4-5 καρφιά γαρίφαλο
2-3 φλούδες απο πορτοκαλι και λεμονι
Γλάσσο σοκολάτας (προαιρετικά):
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια
1 κουτ.γλ. ηλιέλαιο 

 
Εκτέλεση:
  1. Διαλύουμε μέσα στο χυμό τη σόδα να αφρίσει.
  2. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη,  το μείγμα χυμού κ το κονιάκ.
  3. Προσθέτουμε το μπέικιν, τα μπαχαρικα, το ξυσμα και ανακατευουμε καλα με συρμα.
  4.  Ριχνουμε το   σιμιγδαλι ανακατευοντας κ σταδιακα προσθέτουμε το αλευρι. Οταν η ζυμη αρχισει να μαζευει αρχιζουμε απαλο ζυμωμα με το χέρι προσθετοντας κ το υπολοιπο αλευρι μεχρι να αποκτησουμε μια ευπλαστη ζυμη που δν θα κολλαει. Δε θέλει πολύ ζύμωμα για να βγουν αφράτα τα μελομακάρονα, διαφορετικά βγαίνει το λάδι και γίνονται σκληρά.
  5. Πλαθουμε τα μελομακαρονα μας σε οβαλ σχηματα και τα αραδιαζουμε σε ταψια στρωμενα με αντικολλητικο χαρτι ψησιματος με μια αποσταση μεταξυ τους.
  6. Με ενα πιρουνακι κανουμε μικρες επιφανειακες τρυπουλες κ τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους του αερα για σχεδον 15-20 λεπτα ή μεχρι να χρυσισουν. 
  7. Στο μεταξυ βραζουμε το σιροπι για 5 λεπτα κ το κρατάμε ζεστό. Αφαιρούμε τους αφρούς κατά το βρασμό.
  8.  Αφου ψηθουν τα μελομακαρονα αφηνουμε 5 λεπτα κ επειτα τα βουταμε στο σιροπι για 10 δεύτερα απο καθε πλευρα τους. 
  9. Τα επανατοποθετουμε στα ταψια χωρις το χαρτι, τα ραντιζουμε με λιγο ακομη απ' το σιροπι, περιχυνουμε με ενα κουταλακι με επιπλεον μελι και πασπαλιζουμε με τα καρυδια (στη φωτό δεν έχω ακόμη πασπαλίσει τα καρύδια).
  10. Αφηνουμε να τραβηξουν καλα κ να κρυωσουν! Τα συγκεκριμενα μελομακαρονα δν στεγνωνουν αλλα παραμενουν σιροπιαστα!
    Για το γλάσσο:Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το ηλιέλαιο . Ανακατεύουμε να πέσει η θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας κι έπειτα βουτάμε ένα ένα τα μελομακάρονα αφού πρώτα τα σταγγίσουμε καλά από το σιρόπι, αλλιώς θα η σοκολάτα θα κάνει σβόλους και θα χαλάσει. Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα ή αντικολλητικό χαρτί να κρυώσουν!!!!
     Επισήμανση! Μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι να κρυώσει κι έπειτα να ρίξουμε τα ζεστά μελομακαρονα. Όπως εξυπηρετεί τον κάθε έναν.
    Καλή σας επιτυχία!!!
     Καλη επιτυχια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις