Φοβερή αφράτη πίτσα με ζυμάρι SODA WATER!!!!

Γεια σας φίλοι μου!!!!

Σήμερα ήταν ακόμη μία μέρα "πίτσας"...!!!


Πάνω στους πειραματισμούς μου και την "έρευνά" μου για ένα αφράτο ζυμάρι με ταυτόχρονα "cruncy" άκρες συνέχεια έπεφτα  καιρό τώρα σε μια "μοντέρνα" συνταγή που μας λέει ότι ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου "SPRITE" (γκαζόζα ως γνωστή απ' τα παλιά χρόνια) δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πίτσα με ζύμη μπύρας έχω φτιάξει, πίτσα με ζύμη γιαουρτιού έχω φτιάξει, πίτσα με μπισκοτένια ζύμη βουτύρου έχω φτιάξει όλες τους ευτυχώς με επιτυχία και με τη δική τους ξεχωριστή "προσωπικότητα",τη  ζύμη με SPRITE όμως δεν την "έψηνα" και πολύ ως ιδέα. Μόνο η σκέψη ότι ένα κουτί αναψυκτικό με τόσες ζάχαρες, αρώματα λεμονιού και σταφυλιού θα αντικαθιστούσε ένα αγνό, καθαρό υλικό όπως το νερό ή το γάλα κάπως με ξένιζε. Αλλά έλα όμως που εγώ ως ανήσυχο, νεαρό και περίεργο μαγειρικό πνεύμα δεν ήταν δυνατόν να αποκλείσω μια συνταγή τέτοιου είδους χωρίς να την έχω πρώτα δοκιμάσει και έτσι κατά λάθος να άφηνα το "κοινό" μου μακριά από μια επιτυχημένη εκδοχή για πίτσα χωρίς να το θέλω???? 


Kai έτσι ...σχεδόν υπέκυψα κι εγώ στη χρήση αναψυκτικού.... Ναι, αλλά όμως και πάλι ως παιδί που του αρέσει να κάνει διάφορες προσθαφαιρέσεις, παρεμβάσεις κλπ προσάρμοσα τη συνταγή αυτή στα μέτρα μου και με τη δική μου λογική τη μετέτρεψα σε μια πιο υγιεινή εκδοχή!!! Και τι έκανα????? Χρησιμοποίησα στη θέση της γκαζόζας ένα κουτάκι αναψυκτικό σόδα. Άλλωστε το όλο "παντιρντί" σε όλο αυτό είναι το ανθρακικό που συνδυαστικά με την ξηρή μαγιά μας δίνει το αποτέλεσμα που θέλουμε... Και μπλα μπλα μπλα (ασυνήθιστα μεγάλος ο πρόλογος) =΄.... ας μη σας κουράζω άλλο, την έφτιαξα, πέτυχε, μας άρεσε, εγκρίθηκε και τώρα σας την παρουσιάζω!!!




Υλικά: 
Για τη ζύμη ΣΟΔΑΣ
1 κουτάκι σόδα (330 ml) 
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
1/3 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
1/2 κουτ.γλ. αλάτι
περίπου 1/2 κιλό αλεύρι τύπου 00 ή μπλε για ο.χ.

Για τη νόστιμη σάλτσα:
1/3 φλιτζ.τσ. ελαφρά συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
2 κουτ.σ. μουστάρδα
2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
1 κουτ.γλ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο μείγμα μυρωδικών για κοτόπουλο

Υπόλοιπα υλικά:
6 λεπτές φέτες μοτσαρέλα
1/2 φλιτζ.τσ. ένταμ τριμμένο
6 φέτες τυρί γκούντα 
1 κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα
αλάτι-πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση:


  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη σόδα, τη μαγιά, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφού αφρίσουν τα ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο μπολ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗ να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30' λεπτά. Αφού διπλασιαστεί σε όγκο της στρώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί με τα χέρια ισόπαχα.
  2. Βάζουμε σε ένα σέικερ τη σάλτσα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε δυνατά να ενωθούν. Η σάλτσα μας θα βγει σκούρα πορτοκαλί. Την απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι και έπειτα απλώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας.
  3. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και ψήνουμε την πίτσα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για περίπου 20' λεπτά ή έως ότου φουσκώσουν και ροδίσουν οι άκρες και λιώσουν τα τυριά!!!
  4. Βγάζουμε απ'το φούρνο, περιμένουμε 5 λεπτά και έπειτα σερβίρουμε σε χορταστικά κομμάτια!!!


Καλή σας όρεξη!!!


Σχόλια

  1. Από τη φωτογραφία και μόνο φαίνεται πόσο πετυχημένη είναι. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την δοκίμασα το καλοκαίρι .απίστευτη.τραγανή στις άκρες. Τέλεια γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!! Δοκιμάστε το ζυμάρι και σε πεινιρλί!!!!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν θέλουμε να κολλήσει με την πετσέτα. Αυτή η ζύμη κολλάει από μόνη της και δε θέλουμε να την τραυματισουμε αλλιώς μετά χάνει εντελώς τον όγκο της.

      Διαγραφή
  4. Την έφτιαξα και ήταν τέλεια, καταπληκτική. Πολύ αφράτη και νόστιμη. Από εδώ και πέρα μόνο αυτή θα φτιάχνω. Ευχαριστούμε για την συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε αυτή η συνταγή!!! Να είστε καλά να τη φτιάχνετε και να την απολαμβάνετε πάντα!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις