Γίνετε μέλος του blog μας

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Παπουτσάκια...καλοκαιρινά με μανιτάρια και κολοκύθι(light, χορτοφαγικά)!!!!

Γεια σας φίλοι μου!!!
Την αγάπη μου για τη μελιτζάνα πολλοί από εσάς ίσως την έχετε καταλάβει...
Οπότε σήμερα είπα να κάνω πάλι κάτι με μελιτζάνα που όμως να μην είναι βαρύ καθώς οι θερμοκρασίες πλέον έχουν ανέβει αισθητά.
Έκανα λοιπόν εντελώς στην τύχη "πειραγμένα" παπουτσάκια που αγαπώ πολύ. Και τι εννοώ?
Ότι έχω αντικαταστήσει κατά κύριο λόγο την κλασική σάλτσα κιμά με μανιτάρια.
Επίσης έχω κάνει μερικές προσθαφαιρέσεις επιπλέον ώστε να γίνουν τα παπουτσάκια αυτά πιο...χορτοφαγικά και πιο εύκολα!!!

Μπορεί να φαίνεται περίπλοκη διαδικασία αλλά δεν είναι καθόλου στην πραγματικότητα!!!







Υλικά:
3 μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες (ξεπικρισμένες σε αλατόνερο)
Για τη σάλτσα μανιταριών
1 κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια, στραγγισμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο κολοκυθάκι περασμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ.σ. γεμάτη πελτές ντομάτας
1/3 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί (γλυκό ή ξηρό)
2 κουτ.γλ. ζάχαρη
1/2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
Για τη  μπεσαμέλ:
1/2 φάκελος σκόνη μπεσαμέλ
2/3 ποτηριού νερό (σε αντικατάσταση με το γάλα που απαιτείται για το χτύπημα της μπεσαμέλ) μοσχοκάρυδο τριμμένο 
αλάτι
κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας αλείφοντάς τις με μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου και χαράσσοντας τη σάρκα τους. Τις ψήνουμε για 10' λεπτά στο γκριλ ή στις αντιστάσεις γυρίζοντάς τις και από την άλλη πλευρά τους για ακόμη 5' λεπτά.
  2. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα μικρή σοτάρουμε σε ζεστό λάδι το κρεμμύδι  ίσα που να μαραθεί και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το τριμμένο κολοκύθι να σοταριστούν κι αυτά για λίγο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον πελτέ και τα καρυκεύματα ανακατεύοντάς τα.. Συμπληρώνουμε με νερό ίσα ίσα να καλύπτονται και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  3. 'Ωρα για την μπεσαμέλ!!! Χτυπάμε με το μίξερ (ακόμη και το μούλτι μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά) τη σκόνη μπεσαμέλ μαζί με το νερό και λίγο αλατάκι μέχρι να γίνουν κρέμα. Εάν μας βγει πολύ σφιχτή τότε συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμη και ανακατεύουμε ξανά. Η μπεσαμέλ πρέπει να έχει κρεμμώδη υφή.
  4. Σε ένα μικρότερο ταψάκι στρώνουμε μια δόση από τις φέτες μελιτζάνας, τις γεμίζουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και καλύπτουμε με ακόμη μια στρώση από μελιτζάνα. Το κάθε παπουτσάκι λοιπόν θα έχει μία στρώση μελιτζάνας, μια δόση σάλτσας, μία ακόμη στρώση μελιτζάνας και τέλος μια ποσότητα μπεσαμέλ που θα αλείψουμε από πάνω και λίγο στα πλαϊνά.
  5. Πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο και εάν θέλουμε κεφαλοτύρι τριμμένο.
  6. Ψήνουμε στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 30' λεπτά ή έως ότου ροδίσουν τα παπουτσάκια μας!!!!
  7. Αφήνουμε να σταθούν για λίγο εκτός φούρνου και σερβίρουμε!!!!

Καλή σας επιτυχία!!!!

2 σχόλια:

  1. Μαριφανη μου καλη!!
    Δε σε προλαβαινουμε με τοσο ωραια φαγητα κ γλυκα!! Θα πρεπει να φτιαχνω 5 φαγητα κ αλλα τοσο γλυκα καθε μερα, προκειμενου να προλαβω να τα δοκιμασω ολα!! :-D
    Μπραβο σου!
    Σε φιλω πολυ!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με έχεις κατασκλαβώσει Ευούλα μου :)))
    Τι να πω πια!!!! Ένα ευχαριστώ δε φτάνει με τίποτα.
    Για μένα όλα αυτά τα λόγια με τιμούν ιδιαιτέρως καθώς πριν από
    5-6 χρόνια δεν ήξερα καν ότι....το λάδι πρέπει να κάψει για να τηγανιστούν οι πατάτες χααχαχα...
    Αλλά έμαθα, άμα έχεις ανάγκη ψάχνεις, πειραματίζεσαι, αποτυγχάνεις κάποιες φορές αλλά μαθαίνεις..... :)
    Φιλάκια πολλάααα :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας