Φασολάκια στο φούρνο σαν...μπριάμ!!

Το πρώτο μου φαγάκι για φέτος που μου φέρνει καλοκαιρινή διάθεση!!!



Υλικά:
1 κιλό φασολάκια στρογγυλά κτψ.
1 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πυραμίδα ντοματοπελτές
1 κουτ.σ. κέτσαπ
2 κουτ.γλ. ζάχαρη
2 πρέζες κανέλα
φρεσκοτριμμένο μείγμα μυρωδικών (δενδρολίβανο - θυμάρι κλπ)
1 μεγάλο δαφνόφυλλο
100 γρ. φέτα σε χοντρά τρίμματα
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα φαρδιά ρίχνουμε 1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε λιγάκι το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Έπειτα τα φασολάκια, τις πατάτες, τον πελτέ, την κέτσαπ, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε να πάρουν 2 βράσεις.
  2. Σε ένα ταψί μεσαίων διαστάσεων και με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας μεταφέρουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί της κατσαρόλας (θα πρέπει να μισοκαλύπτονται τα λαχανικά, σε διαφορετική περίπτωση στραγγίξτε λίγο από το ζουμί), το δαφνόφυλλο, φρεσκοτριμμένο μείγμα και μια "περασιά" από ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 1/2 ώρα. Ξεσκεπάζουμε το αλουμινόχαρτο αφού περάσει η ώρα και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ακόμα να μαγειρευτεί το φαγητό μας.Που και που ανακατεύουμε απαλά.
  3. Όταν τα περισσότερα υγρά θα έχουν σωθεί, σκορπάμε τη φέτα στην επιφάνεια του φαγητού και αφήνουμε 10' λεπτά ακόμη στο φούρνο να μαλακώσουν!


Σερβίρουμε ζεστά προς χλιαρά!!!
Καλή σας όρεξη!!!

Σχόλια

  1. Χριστος Ανεστη Μαριφανακη μου!!
    Τι πρωτοτυπη συνταγουλα ειναι αυτη!!??
    Ενω τα φασαολακια δεν ειναι απο τα αγαπημενα μου (περιεργο αυτο οντως-χμ!)..η εκδοχη τους 'ωσαν' μπριαμ μου εκλεισε πονηρα το ματι! Θα τη δοκιμασω σιγουρα! :-)
    Πολλα πολλα φιλακια απο εμενα!..
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθώς ο Κύριος Ευούλα μου καλή!!!
    Το ιδιαίτερο σε αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος για τα φασολάκια είναι κυρίως ότι παραμένουν τρυφερά και η φέτα στο τέλος που μαλακώνει στα αλήθεια απογειώνει τη γεύση τους!!! Πολύ καλοκαιρινό φαγητό!!! Μάλιστα αν έχεις γάστρα μεσαίας χωρητικότητας θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό καθώς ψήνεται το φαγητό ομοιόμορφα...!!! Σε φιλώ :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς ανώνυμο: Σου έκλεισε πονηρά το μάτι, θα τη δοκιμάσεις σίγουρα, όμως δε μας λες τι έγινε αν είναι να την κάνουμε ή να μην την κάνουμε και εμείς. Προς κα Μαριφάνη Το κλπ στο μείγμα μπαχαρικών δεν το καταλαβαίνω. Να βάλω δεντρολίβανο - θυμάρι ή και κάτι άλλο. Γιατί αν βάλω ας πούμε γλυκάνισο, που είναι και στα κλπ, νομίζω ότι την κατσαρόλα δεν θα την τιμήσει ούτε ο σκύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας!!! Όταν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο συστατικό "φωτογραφίζω" κατά κάποιο τρόπο τα ΕΤΟΙΜΑ μείγματα μέσα στα μπουκαλάκια με τον μύλο τα οποία τα βρίσκετε εύκολα στα σούπερ μάρκετ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το συγκεκριμένο μείγμα περιέχει συνδυαστικά θυμάρι, κουρκουμά, δενδρολίβανο, χοντρό αλάτι και κάποια ακόμα μυρωδικά (εξού και το "κλπ")και πάνω στην ετικέτα του αναφέρει ότι είναι ιδανικό για να δώσει γεύση στα πουλερικά. Θεώρησα ότι και μόνο η αναφορά στα συσταικά ως "μείγμα" θα αρκούσε για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς χρησιμοποίησα στη συνταγή. Δεν ήθελα να αναφέρω το όνομα της μάρκας του συγκεκριμένου προΪόντος, άλλωστε πλέον στην αγορά έχουν βγει παρόμοια μείγματα μυρωδικών είτε έτοιμα αλεσμένα σε σκόνη είτε ακατέργαστα τα οποία με τη βοήθεια των ενσωματωμένων μύλων μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα που πέφτει!!! Εκτός αυτού αν νιώθετε "ανασφαλής" στην ιδέα του να μαγειρευτούν τα φασολάκια σας με τη μέθοδο που σας προτείνω στο άρθρο αυτό θα ήθελα να σας αναφέρω ότι τα φτιάχνω συχνά και πετυχαίνουν πάντα. Εάν δεν σας πείθω και πάλι τότε καλύτερα να μην ακολουθήσετε την παραπάνω μέθοδο πολύ απλά. Σας ευχαριστώ πολύ και καλή σας επιτυχία (εάν τελικά το τολμήσετε που σας το συνιστώ ανεπιφύλαχτα).

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις