Γεμιστά πάμφτωχα μα πεντανόστιμα παρέα με μελωμένες πατάτες!!!!!

Είναι από εκείνες τις φορές που πριν πιάσεις μαγείρεμα συνειδητοποιείς ότι σου λείπουν κάποια από τα βασικά υλικά όπως το κρεμμύδι!!!.....Οπότε συνεχίζεις όπως όπως κι όπου βγάλει....! Κι όμως το αποτέλεσμα σε ανταμείβει και κανείς δεν καταλαβαίνει τις "απώλειες" :)

Τα πρώτα γεμιστά του καλοκαιριού!!!!




Υλικά:
5 μέτριες ντομάτες ώριμες και αλλά λίγο σφιχτές
3 πιπεριές πράσινες μέτριες
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 1/2 κουτ.σ. ντοματοπελτές
8 κουτ.σ. ρύζι καρολίνα
6-7 κλωνάρια μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι-πιπέρι
τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
ρίγανη
ζάχαρη
3 μεγάλες πατάτες
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανοίγουμε τα καπάκια τους και αδειάζουμε με ένα μικρό κουταλάκι την ψίχα τους. Πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγο αλάτι και τα αναποδογυρίζουμε για λίγο να στραγγίξουν.
  2. Με τον τρίφτη τρίβουμε την ψίχα τους και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις 2 1/2 σκελίδες σκόρδου αφού τις ψιλοκόψουμε, τον μαϊντανό, το ρύζι, τον πελτέ, 2 κουτ.γλ. ζάχαρη και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και γεμίζουμε τα λαχανικά αλλά όχι ξέχειλα διότι το ρύζι θα φουσκώσει. Τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο και στο τέλος ρίχνουμε μέσα σε κάθε γεμιστό ελαιόλαδο απλώς ανακατεύοντας ελαφρά για να περάσει και στη γέμιση. Κλείνουμε με τα καπάκια τους.
  3. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες προσέχοντας όμως το εξής: Ξεκινάμε χαράσσοντάς τις σε κομμάτια μέχρι τα μισά τους και μετά τις "σπάμε" με τα χέρια  και όχι με το μαχαίρι. Με αυτόν τον τρόπο οι πατάτες γίνονται πολύ μελωμένες στο ψήσιμο. 
  4. Τι σκορπάμε μέσα στο ταψί, ρίχνουμε όση γέμιση από τα λαχανικά μας έχει περισσέψει, σκορπάμε το υπόλοιπο σκόρδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, 3-4 πρέζες μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε πατάτες και γεμιστά με τουλάχιστον 1 φλιτζάνι λάδι. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό  και αφήνουμε σε 2 σημεία πάνω από τις πατάτες τα δαφνόφυλλα. και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. 
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 3/4, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε λίγο τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το αλουμινόχαρτο για ακόμη 1' ώρα περίπου ή έως ότου "σουρώσουν" τα γεμιστά και πάρουν ροδαλό χρώμα στις άκρες οι πατάτες!!!
ΣΗΜ: Όπως θα παρατηρήσατε στη φωτογραφία η δόση είναι μικρότερη. Επίσης το καπάκι της πιπεριάς μου τραβώντας το κοτσάνι της περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε απ' τη βιασύνη μου και άφησε μια τρυπούλα. Για να καλυφθεί πρώτα σκέπασα με μια λεπτή φέτα πατάτας... Κάν' τε το κι εσείς αυτό αν σας συμβεί με τα γεμιστά σας. Δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα :p


Καλή σας όρεξη!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις