Γίνετε μέλος του blog μας

Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Πασχαλινά τραγανά και αρωματικά κουλουράκια (χωρίς αμμωνία)!!!!


































Υλικά:
1 πλάκα (250 γρ) φρέσκο βούτυρο τύπου Lurpak/President.σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
2/3 φλιτζ.τσ. γάλα 
χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι
2 αυγά χτυπημένα κατά προτίμηση φρέσκα
ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
2 βανιλίτσες
1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
850 γρ. περίπου αλέυρι γ.ο.χ. 
1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη κόβουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και το χτυπάμε με το μίξερ μαζί με τη ζάχαρη έως ότου να γίνουν ψίχουλα.
  2. Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα ώσπου να αφρίσει. Τα προσθέτουμε στη λεκάνη, όπως επίσης τα αυγά και το γάλα. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  3. Ρίχνουμε τα ξύσματα, τις βανίλιες, το αλάτι και το μπέικιν. Σταδιακά προσθέτουμε και το αλεύρι. Μόλις η ζύμη αρχίζει και "μαζεύει" ξεκινάμε το ζύμωμα με τα χέρια προσθέτοντας κάθε τόσο από το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  4. Πλάθουμε διάφορα σχήματα  (όχι πολύ μεγάλα καθώς θα φουσκώσουν αρκετά) και τοποθετούμε σε αντικολλητικό λαδόχαρτο όχι πολύ κοντινά μεταξύ τους.
  5. Με ένα πινέλο αλείφουμε το αυγό και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170' βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο ροδαλό χρώμα!!!
  7. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ζύμη ακόμα και άψητη είναι πεντανόστιμη! Μην αρχίσετε να την τρώτε! Πρέπει να πλάσετε κουλούρια!!! χαχαχαχ :)

Καλή σας επιτυχία και Καλή Ανάσταση!!!

4 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια κουλουρακια!!!!!Ευκολα και μοσχομυριστα!!!!!Την επομενη μερα δεν ειχαν μεινει παρα μονο 5-6!!!!Αν και βγηκαν γυρω στα 50 κομματια!!!!!Μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστω πολύ!!!! Να είστε καλά και του χρόνου!!

      Διαγραφή
  2. Ο αέρας είναι απαραίτητος στον φούρνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλώς θα γίνουν πιο τραγανά. Και με τις αντιστάσεις όμως δεν θα υπάρξει πρόβλημα...θα πάρουν λιγο παραπανω χρόνο να ροδίσουν!!!

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας