Υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ λαχανικών!!!


Κι όμως, υπάρχει και η νηστίσιμη πλευρά τέτοιου είδους εδεσμάτων!
Η μπεσαμέλ για τη συνταγή που σας ετοίμασα δεν περιέχει ούτε γάλα ούτε αυγά!
Γίνεται πανάλαφρο το φαγητό αυτό! Θεωρώ μάλιστα ότι η μπεσαμέλ του μπορεί να αντικαταστήσει  επάξια την κλασσική μπεσαμέλ που περιέχεται σε άλλα κάπως...βαριά φαγητά όπως π.χ. παπουτσάκια, μουσακάδες κλπ!!!!

Δοκιμάστε να το φτιάξετε κι εσείς αυτό το σουφλεδάκι! Θα σας αρέσει!!!


Υλικά 
4 μεγάλες πατάτες
3 μεγάλα κολοκύθια
3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι-πιπέρι
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 600 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών)
6 κουτ.σ.αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτ.σ. κοφτή φυτική μαργαρίνη
1/2 κουτ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
νηστίσιμο τυρί τριμμένο (προαιρετικά΄ Αναζητήστε το στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

Εκτέλεση:
  1. Βράζουμε τα λαχανικά κατά 2/3. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε καλά. Σ' αυτό το σημείο μπορούμε να κρατήσουμε 600 ml από το νερό τους για να το χρησιμοποιήσουμε στην μπεσαμέλ.
  2. Στα 600 ml νερό ή το ζουμί που κρατήσαμε από το βράσιμο των λαχανικών, διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς.
  3. Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και τη  μαργαρίνη ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί.
  4. Κόβουμε τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά μας κατά μήκος σε χοντρά κομμάτια και τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ ή ταψάκι.
  5. Σκορπάμε το μισό μαϊντανό  το μισό  σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα μπεσαμέλ και λίγο από το τριμμένο νηστίσιμο τυρί (εάν θέλουμε).
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στρώνοντας από πάνω τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά και μυρωδικά και την υπόλοιπη μπεσαμέλ...Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε και από πάνω λίγο από το τριμμένο νηστίσιμο τυρί (σε περιόδους χωρίς νηστεία μπορούμε να πασπαλίσουμε κανονικό τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας π.χ. κεφαλοτύρι, γκούντα, ρεγκάτο κλπ)
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 30-45 λεπτά ή έως ότου πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού (μην περιμένετε να γίνει και πολύ...ροδαλό καθώς η σύσταση των υλικών είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει. Αφήστε το 10' λεπτά να σταθεί εκτός φούρνου και πριν το σερβίρισμα!

Καλή σας όρεξηηηηη!!!!






Σχόλια

  1. Η μπεσαμέλ αυτή μου έκανε εντύπωση.
    Πρέπει να είναι όντως πολύ καλή και γευστική... Την κρατώ!

    Εφτιαξα την ζύμη κουρού που είχες κάνει και μου άρεσε πολύ! Την έκανα σε τυρόπιτα!!! Απλά υπέροχη!!!
    Φιλιά πολλά Μαριφάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα νομιζω οτι καθε φορα που νηστευω δε θελω να τελειωσει αυτη η περιοδος..μα πως να νιωσεις οτι 'στερεισαι' με τοσο πλουσιες γευσεις σαν αυτη σου την προταση Μαριφανη μου! Λαχταριστοτατο το σουφλεδακι σου! Πλουσια γευση φαινεται κ συναμα υγιεινη!! Συγχαρητηρια Μαριφανη μου κ παλι!
    Πολλα φιλακια!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κορίτσια μου δεν ξέρω πως να σας ευχαριστήσω με τόσο ωραία λόγια που μου λέτε!!! Σας φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαριφανη μου καλη!
    Χρειαζομαι τη βοηθεια σου!!
    Ειχα πετυχει πριν λιγο καιρο μια συνταγη σου με πατατες..δεν προλαβα ομως να τη σημειωσω, ουτε θυμαμαι επακριβως τον τιτλο της..κ οσο κ αν εχω προσπαθησει να τη βρω αδικος κοπος..κ οχι τιποτα αλλο μου εχει καρφωθει στο μυαλο!!..Λοιπον, απ'οσο θυμαμαι ή πατατοπιτα την ειχες ονομασει ή πατατατο..καπως ετσι..χωρις φυλλο..
    Αν μπορεις να μου την ανασυρεις απο εκει που εχει κρυφτει η πονηρη θα σου ημουν πολυ ευγνωμων!:-)
    Πολλα φιλακια!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύη μου ορίστε---> Το πατατάτο που μου ζήτησες! Εμείς εδώ στην Τήνο το φτιάχνουμε πολύ ειδικά σε τοπικά πανηγυράκια. Λοιπόν εδώ βρίσκεται η συνταγή--->http://lixoudiesmarifanis.blogspot.gr/2011/09/blog-post_7426.html

    Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις